Laatste nieuws
Joost Visser
2 minuten leestijd
Nieuws

Veel patiënten vinden ziekenhuisbezoek te duur

10 reacties

Bijna de helft van de huisartsen heeft wel eens meegemaakt dat een patiënt een verwijzing naar het ziekenhuis om financiële redenen naast zich neerlegt. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 992 huisartsen.

Net als vorig jaar, toen de LHV een soortgelijke enquête hield, heeft 94 procent van de huisartsen wel eens de ervaring gehad dat een patiënt er om financieel-economische redenen voor kiest om een door de huisarts gegeven advies niet op te volgen. Bijna driekwart van de respondenten (71%) maakt dat eens per week of vaker mee, 15 procent zelfs meerdere keren op een dag. Het komt relatief vaak voor dat een patiënt geadviseerd labonderzoek niet laat doen (zegt 75% van de huisartsen), bepaalde medicijnen niet afhaalt (72%) of een bezoek aan een ggz-instelling (68%) of eerstelijnszorgverlener (62%) achterwege laat. 45 procent heeft (daarnaast) de ervaring dat een patiënt een verwijzing naar het ziekenhuis niet opvolgt, flink meer dan in 2013 (33%). ‘Dat betekent dat mensen onnodig lang rondlopen met klachten, langs de lijn staan en het risico lopen op complicaties’, zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck daarover in een persbericht over de resultaten van de enquête.

Patiënten die een advies naast zich neerleggen, doen dat omdat zij het geld niet hebben om het advies op te volgen (zegt 91% van de huisartsen), of omdat zij bang zijn voor de kosten als het advies zou uitmonden in verdere behandeling (31%). Meer dan drie op de vier huisartsen (77%) merkt dat de hoogte van het eigen risico patiënten bezighoudt, zeker sinds dat vorig jaar werd verhoogd naar 350 euro.

Als blijkt dat een patiënt om financieel-economische redenen niet opvolgt, zoekt de huisarts doorgaans naar alternatieven: 80 procent van de respondenten zoekt dan naar goedkopere medicatie of laat een controleafspraak in de praktijk plaatsvinden en niet in het ziekenhuis. Twee op de drie (66%) benoemt (ook) de noodzaak en wijst op de consequenties voor de gezondheid. Toch zegt maar één op de drie huisartsen (29%) de patiënt ervan te kunnen overtuigen dat die consequenties er wel degelijk zijn. ‘Zorgverleners en zorgverzekeraars moeten patiënten wijzen op de risico’s van zorgmijden’, zegt Van Eijck. ‘En patiënten moeten hun gezondheid op de eerste plaats blijven zetten. Maar dan moeten we dit als maatschappij wel mogelijk maken.’

Uitkomsten onderzoek 2014

Uitkomsten onderzoek 2013 


lees ook

Nieuws LHV huisartsen eigen risico enquête zorgmijden
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • custom yeezy 2

  http://timewarp.jp/wp-content/cache/blogs/kicksspo, uedoyxgit@gmail.com

  Mesothelioma cancer cancers are the malignancies in which unfold from the mesothelium tissues. Mesothelium typically may be the title associated with tissues that will varieties blackout lining of various physical structure parts resembling coronary ...heart, lung area, belly and also reproductive body organs. The lining close to tummy parts is termed peritoneal couenne. Blackout lining spherical lung area often known as pleural tissue layer while the lining spherical cardiovascular is recognized as pericardium.
  [url=http://timewarp.jp/wp-content/cache/blogs/kickssport.php]custom yeezy 2[/url]

 • gucci handbags outlet

  http://www.hangbagsoutlet.net, aejlejx@gmail.com

  Veel patiënten vinden ziekenhuisbezoek te duur
  [url=http://www.hangbagsoutlet.net]gucci handbags outlet[/url]

 • http://www.christianlouboutins-outlet.com

  , qldwbwpajz@gmail

  Veel patiënten vinden ziekenhuisbezoek te duur
  <a href="http://www.christianlouboutins-outlet.com" >http://www.christianlouboutins-outlet.com</a>

 • R.U. Melchers

  bedrijfsarts, HOUTEN Nederland

  "patiënten moeten hun gezondheid op de eerste plaats blijven zetten" debiteert Steven van Eijck, tot 1 augustus LHV-voorzitter.
  Wat is er mis mee als een patiënt zijn laatste centen uit wil geven aan een vakantie in plaats van aan dubieus levensverle...ngende ingreep...?!

 • W.J. Duits

  Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland

  Het stelsel is te duur. Tussen patiënt en arts is er direct contact. Maar dat contact wordt tegenwoordig in Nederland door verschillende andere mensen "geregeld". De zorgverzekeraar koopt in, dus daar zit een zorginkoper, voor grotere inkopen zijn on...derhandelaars nodig en onderhandelingen. Deze onderhandelaars hebben te maken met managers om het allemaal te coördineren, dat vormt samen weer een divisie met een eigen directie. Maar om al die zorgverzekeraars weer te controleren hebben we de Nza opgericht, die natuurlijk weer een goede gesprekspartner nodig hebben van een koepelorganisatie van zorgverzekeraars. Om op het ministerie dat alles nog te kunnen volgen, hebben grote beleidsafdelingen nodig, ander is het niet meer te overzien. En dat allemaal om dat ene contact tussen die patiënt en die arts te regelen. Klinkt een beetje als omslachtig.
  Participatiemaatschappij, in mijn beleving betekent dat mensen moeten zelf regelen wat ze willen en wat ze doen, dus laat die patiënt met zijn arts regelen wat er gedaan moet worden en laat de zorgverzekeraar een net risico afdekken voor die patiënt, dan zijn we met zijn allen beter geholpen en volgens mij veel goedkoper uit.

 • J.W.A.P. van Hoogstraten

  Radioloog, DIEPENVEEN Nederland

  Altijd weer die NHS als voorbeeld van hoe het moet. Ik heb 2 jaar als consultant in de NHS gewerkt en durf te stellen dat het een "crap system "is, blijkbaar prima geschikt voor de minderbedeelden. Engeland is een feodaal land en kent een in tweeën g...edeeld zorgsysteem. Een private healthcare system en de NHS. Hoezo solidariteit. Iedereen die het kan betalen gaat niet naar de NHS. Verder hangt het hele systeem aan elkaar van donaties. Herdenkingsplaatjes te over van de gulle schenkers. De overheid investeert nauwelijks. Veel ziekenhuizen zijn aftands, oud en outdated. Kortom zoals zo vaak: Appels met peren.In Engeland kennen we het systeem van wie betaalt bepaalt.

 • G K Mitrasing

  Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard Nederland

  Collega van Hoogstraten noemt het “crap systeem” en etaleert eerder zijn eigen ervaring met de NHS waar hij als consultant heeft gewerkt en verzuimd iets verder te kijken dan het woord NHS. Welnu, deze huisarts is ook werkzaam geweest in de UK en h...eb weinig te klagen gehad over de kwaliteit van de huisartsenzorg en de ziekenhuizen waar mijn patiënten terecht kwamen. Die patiënten waren niet arm en uiteraard zijn er regionale verschillen en problemen in de UK. Dat de NHS ook moet reorganiseren is mij niet onbekend, is dat hier niet het geval? En als we toch graag objectiever, gebalanceerd, willen zijn: waarom raadt de OESO het Nederlands systeem niet aan? Waarom constateert de EHCI, die André Rouvoet graag aanhaalt,, dat Nederland in de Cure jaarlijks 8+miljard verspilt? Citaat: “Stupidities in financing systems can also be important, such a remunerating hospitals per bed-day, creating an incentive for in-patient procedures”…”If The Netherlands would have the same in-patient share of healthcare costs as Sweden, the potential saving could be 2/3 * 0.18 * GEUR 73 = 8½ billion euros/year!”. Even though the data quality in the is questionable, it still indicates an old, costly structure of Dutch healthcare. It thus seems that actual modes of operating the healthcare system in The Netherlands could explain the high per capita healthcare spend, i.e. not the multi-payor model. If the country can afford this, fine; but also for Outcomes and patient quality of life reasons, a programme to reduce the share of in-patient care would be beneficial for the Dutch healthcare budget! Scherpe zorginkoop door NL verzekeraars blijft 8,5 miljard euro duurder dan single payer Zweden. Waarom presteren landen met een NHS/Scandinavisch model beter dan Nederland? Waarom staat bij The Commonwealth fund de NHS op de eerste plaats? Om dat die Amerikaanse organisatie zo “links” is? Waarom stond Nederland niet hoog bovenaan in de vergelijkingslijsten van de JAMA? Of is de JAMA “crap”?

 • J.W. Kruithof

  apotheekhoudend huisarts, NOORDELOOS

  Ik vind dit wel een goed bericht. Er wordt wel erg veel verwezen naar allerlei nieuwe aanbieders in onze zorgwinkel.
  Op de VS na is ons land inmiddels op plaats 2 beland in besteding van het BNP. Ik heb de laatste jaren nog nooit
  zoveel weinig toev...oegende lab-uitslagen en specialistenbrieven moeten doorwerken dan tegenwoordig.
  Dat de patiënt ook eens mee gaat rekenen lijkt mij uitstekend. Oppassen is wel dat bij levensbedreigende verwijzingen
  de huisarts het verwijsproces goed in de gaten houdt. De patiënt dient in zulke gevallen wel bij de specialist terecht te komen.

  Jan Kruithof, apotheekhoudend huisarts, Noordeloos.

 • N. Donner

  AIOS, AMSTERDAM

  Ik vraag me na lezen van dit artikel af wat voor conclusies uit deze enquete getrokken moeten worden. Allereerst de titel "Veel patienten vinden ziekenhuisbezoek te duur". Dat 45% van de huisartsen wel eens een patiënt heeft gehad die niet naar het z...iekenhuis ging na doorverwijzing vind ik niet heel veel, laten we zeggen 1,5 patiënt per huisarts die dit aangaf, dan zijn dat er ongeveer 670. Niet per jaar, dat was de vraag niet, maar totaal, in Nederland. Hoeveel patiënten worden verwezen naar het ziekenhuis terwijl dat niet echt nodig is, maar vanwege aandringen of voor geruststelling? Ik vermoed meer dan 670. Dan het hogere percentage dat niet de medicijnen ophaalt. Vermoedelijk hebben we het hier over medicijnen die zelf betaald moeten worden, zoals protonpompremmers. Wederom rijst bij mij de vraag of deze medicijnen niet veel vaker onnodig worden voorgeschreven, wederom zijn protonpompremmers een mooi voorbeeld, dan dat ze wel nodig zijn maar niet worden opgehaald. Natuurlijk moet nodige zorg vrij toegankelijk zijn voor ieder en is het niet goed als de toegangkelijkheid van zorg afhankelijk is van het inkomen. Maar als welverdienend en weloverwegend mens weeg ik ook de adviezen van mijn huisarts af naar de kosten die ermee gemoeid zijn. Is het nodig dat ik dat onderzoek laat doen, dat ik die medicatie "probeer", of draag ik daarmee alleen bij aan de medicalisering en stijging van de zorgkosten? Mijn huisarts zou een van degenen kunnen zijn die aangeeft dat ik niet naar het ziekenhuis was gegaan ondanks een doorverwijzing en regelmatig medicatie afsla. Uiteindelijk was dit ook niet nodig. Volgens mij moeten deze cijfers dus met de nodige zorg geïnterpreteerd worden.

 • G K Mitrasing

  Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard

  Met meer dan 800000 mensen die hun zorgpremie niet eens fatsoenlijk kunnen betalen is dit geen verassing. Niet voor niets staat de NHS in de wereld op de eerste plaats. Men kiest bewust voor een volledig inkomensafhankelijke premie waardoor de sterks...te schouders de zwaarste lasten dragen. Dat geeft geen problemen, ook niet in Scandinavische landen. Solidariteit is immers tussen de generaties, jong betaalt voor oud, tussen de gezonden en de zieken, gezond betaalt voor ziek, en tussen de inkomens, rijk betaalt voor arm. De beleidsmakers in Nederland zien dat anders en het resultaat is volgens de OESO dat Nederland gemiddeld 2,5% meer van haar BNP aan dit zorgstelsel uitgeeft.
  En ik blijf het herhalen: “Niet de zorg is duur maar het zorgstelsel”…

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.