Vaccinatiegraad in Nederland is onverminderd hoog
Plaats een reactieDe vaccinatiegraad van Nederlandse kinderen is onverminderd hoog. Dit blijkt uit de registratiegegevens van het RIVM die vandaag worden gepubliceerd.
Ogenschijnlijk is er een lichte afname van de vaccinatiegraad, vooral onder kleuters en schoolgaande kinderen. Maar dat is slechts schijn, zegt rijksvaccinatieprogrammamanager Marina Conyn. We zijn overgegaan op striktere criteria. Hierdoor worden sommige vaccinaties niet meegeteld omdat ze niet op het juiste moment zijn gegeven. Dit kan gebeuren als een kind de herhalingsvaccinatie later krijgt dan de daarvoor gestelde intervaltermijn.
Ook als kinderen de DTP-prik (difterie, tetanus en poliomyelitis) in plaats van de DKTP-prik (difterie, kinkhoest, tetanus en poliomyelitis) krijgen, telt deze niet mee. Er waren ouders die hun kinderen geen kinkhoestinjectie wilden geven omdat ze er nare bijwerkingen van verwachtten. Maar met het nieuwe acellulaire kinkhoestvaccin speelt dat niet meer zo.Nederland behoort tot de Europese landen met de hoogste vaccinatiegraad.
De vaccinatiegraad in Nederland kan over het geheel genomen al jaren als goed worden gekwalificeerd, schrijven de rapporteurs. Er is in elk geval sprake van landelijke inentpercentages die voldoen aan zowel de bestaande normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO (minimaal 80 procent tegen polio en minimaal 90 procent tegen mazelen), als aan de voor Nederland geformuleerde en deels aangescherpte normen (minimaal 90 procent voor alle vaccinaties).
Ongeveer 95 procent van de Nederlandse zuigelingen volgt het rijksvaccinatieprogramma (RVP). De vaccinatiegraad in de kleuterleeftijd - als kinderen herhalingsvaccinaties krijgen - ligt ruim boven de 90 procent. In de zogeheten biblebelt schommelt die tussen de 75 en 80 procent. Dit percentage is al jaren stabiel. Toch maakt Conyn zich zorgen over het niet inenten van kinderen. Deze weken kampen delen van Nederland (biblebelt) met een bofepidemie. De omvang ervan is niet bekend omdat voor bof pas op 1 januari 2009 een meldplicht geldt. Vervroegen daarvan is niet mogelijk. De meldplicht valt onder een wet en die kun je niet zo maar veranderen, zegt Conyn. Wel roepen GGDen huisartsen op bofgevallen te melden om zo zicht te krijgen op de omvang van de epidemie.
Voor het eerst zijn ook de vaccinatiepercentages voor de tweede vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond (BMR-vaccinatie) op basisschoolleeftijd en hepatitis B-vaccinatie voor risicogroepen (zuigelingen) meegenomen in de rapportage. Opvallend is dat landelijk gezien ongeveer 5 procent van de schoolkinderen wel de eerste maar niet de tweede BMR-vaccinatie krijgt.
Gezien de hoge besmettelijkheid van de bof, mazelen en rode hond wil het RVP actie zodat schoolkinderen toch een tweede BMR-vaccinatie krijgen. ILS
- Er zijn nog geen reacties