Trump wil van Obamacare af
Plaats een reactieDonald Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen en dat zal grote gevolgen hebben voor het zorgsysteem in Amerika. Hij zal vanaf dag één in het Witte Huis zijn uiterste best gaan doen om de door Barack Obama Patiënt Protection and Affordable Care Act – beter bekend als Obamacare – af te schaffen, zo beloofde hij in zijn verkiezingsprogramma. ‘A total disaster’ noemt Trump Obamacare.
Obamacare werd in oktober 2013 ingevoerd en was een van de grote hervormingen van president Obama. Op het moment van de invoering waren ongeveer 40 miljoen Amerikanen niet verzekerd voor zorgkosten. Met Obamacare werd het voor iedereen verplicht zich in te schrijven voor een zorgverzekering; wie dat niet deed moest aan het einde van het jaar extra belasting betalen.
Trump vindt dat niemand gedwongen mag worden een zorgverzekering af te nemen die hij of zij zelf niet wil. In zijn verkiezingsprogramma bekritiseert Trump de hoogoplopende kosten, grote bezuinigingen op zorg, hogere premies, minder concurrentie en minder keuzes. Ook zegt hij dat Obamacare de economische positie van elke individuele inwoner van Amerika onzekerder heeft gemaakt. Trump wil ervoor zorgen dat iedereen die dat wél wil zich kan verzekeren tegen zorgkosten, en dat niemand in de problemen komt omdat hij geen zorgverzekering kan betalen.
Volgens deskundigen in een artikel van Vox is het beslist mogelijk Obamacare omver te werpen en zullen zo’n 22 miljoen mensen daarmee hun zorgverzekering verliezen.
Trump heeft ook nog andere plannen voor de gezondheidszorg. Hij wil deze breder toegankelijk en betaalbaarder maken en hij wil de kwaliteit van de zorg verbeteren voor alle Amerikanen. Ook wil hij dat er meer transparantie komt over de prijzen van zorgaanbieders, vooral die van artsen, klinieken en ziekenhuizen, zodat patiënten makkelijker kunnen zoeken naar goede prijzen en kunnen ‘shoppen’. Trump wil verder werken aan een betere toegang tot de vrije markt voor geneesmiddelenproducenten – ook uit het buitenland – die veilige, betrouwbare en goedkopere medicijnen aanbieden. Trump wil ook de geestelijke gezondheidszorg in Amerika hervormen en iets doen aan de 11 miljard dollar die jaarlijks wordt uitgegeven aan gezondheidszorg voor illegale immigranten.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties