Toch nieuwe screening baarmoederhalskanker ondanks zaak-Meijer
1 reactieHet nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker gaat door, ondanks het feit dat hoogleraar Chris Meijer – een van de instigators van de nieuwe methodiek – een maand geleden in opspraak raakte vanwege belangenverstrengeling.
Minister Schippers (VWS) heeft dat vandaag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.
De Gezondheidsraad adviseerde in 2011 om het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker ingrijpend te veranderen. Bij de nieuwe test wordt het materiaal dat wordt afgenomen bij het uitstrijkje onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus. Ook kunnen vrouwen een zelftest uitvoeren als ze liever niet naar de huisarts gaan voor een uitstrijkje. Chris Meijer bezit aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience, dat een zelftest produceert, en is mede-eigenaar van het biotechbedrijf Diassay, dat een van de twee voor het bevolkingsonderzoek geselecteerde virustests maakt. Meijers zakelijke belangen waren niet bekend bij de Gezondheidsraad en ook niet bij het VUmc, waar hij werkt als hoogleraar en klinisch patholoog.
Weglating van het onderzoek door Meijer zou het advies van de Gezondheidsraad niet anders hebben gemaakt, aldus de minister. Volgens haar heeft de Gezondheidsraad ook de resultaten van tal van andere onderzoekers in binnen- en buitenland meegenomen. De selectiecriteria bij de keuze van de zogeheten hrHPV-test zijn vastgesteld door een internationaal consortium met deskundigen uit negen verschillende landen.
Invoering van de vernieuwde baarmoederhalskankerscreening is gepland 1 juli 2016.
Henk Maassen
Lees ook:
- Chris Meijer weg bij Gezondheidsraad (23 juni 2015)
- Hoogleraar verzwijgt lucratieve zakelijke belangen (15 juni 2015)
- RIVM: ‘Nieuwe test baarmoederhalskanker goede keuze’ (8 april 2015)
R.A. Boukema
arbo-arts, NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL Nederland
Wordt belangenverstrengeling toch nog beloond.