Succesvolle werving huisartsopleiders
1 reactieIn anderhalf jaar tijd zijn er tweehonderd extra opleiders huisartsgeneeskunde geworven. Dit is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van Huisartsopleiding Nederland, werkgever SBOH en registratiecommissie HVRC.
Volgens Jan Muurling, directeur Huisartsopleiding Nederland, is hiermee de basis gelegd voor een continue werving die noodzakelijk is door de uitstroom van huisartsopleiders die met pensioen gaan, en de groei van het aantal opleidingsplaatsen. Het aantal aios dat jaarlijks aan de huisartsenopleiding begint, is sinds 2008 toegenomen van 540 tot 600.
‘Bijzonder is dat er nieuwe afspraken zijn gemaakt tussen de acht instituten. Er speelt absoluut geen concurrentie, door de gezamenlijke inspanning wordt de beschikbaarheid van huisartsenzorg de komende decennia gegarandeerd’, aldus Muurling.
Onderzoek van Nivel bevestigt dat de komende jaren een groei van het aantal opleiders nodig is. Verschillende initiatieven zijn ingezet door Huisartsopleiding Nederland en SBOH om dat te waarborgen. Er zijn toegenomen scholingsmogelijkheden voor de opleider om de huisartsen tegemoet te komen, en accreditering van opleiderspraktijken wordt gefaciliteerd. De initiatiefnemers vinden een eigen spreekkamer voor aios belangrijk, en zijn daarom samenwerking met de LHV aangegaan om bijvoorbeeld bouwkundige belemmeringen op te heffen.
Verder werkt de huisarts van nu vaak solo noch fulltime. Daarom moet het ook voor een samenwerkingsverband van huisartsen mogelijk zijn een opleiderserkenning te verkrijgen. Dit is verzocht aan het CHVG (College voor Huisartsgeneeskunde, Verpleeghuisgeneeskunde en medische zorg voor verstandelijkGehandicapten).
De samenwerkende organisaties ontwikkelen nog een prognose-instrument. Hiermee kunnen ze, rekening houdend met de verwachte uitstroom van opleiders die met pensioen gaan, schattingen maken van het aantal benodigde nieuwe opleiders. Gebleken is dat het in gebieden waar weinig aios worden opgeleid, moeilijker is om opvolgers voor huisartsen te vinden. Jan Muurling: ‘We zullen het accent leggen op het benutten van opleidingsplaatsen in een aantal plattelandsgebieden.’
Lisanne Stolwijk
Lees ook:
T. Dorresteijn
, EDERVEEN
Nadeel van dit succes is, dat momenteel een relatief groot aantal (ervaren) opleiders 3 tot 6 maanden in de wacht wordt gezet, en de speciaal voor de AIOS ingerichte eigen spreekkamer en computerwerkplek gedurende deze periode niet voor de opleiding ...wordt gebruikt. Natuurlijk kan in deze periode worden overgeschakeld naar het begeleiden van een co-assistent, maar niet elke opleider zit daarop te wachten.
Verder vraag ik mij af of er door overheid en NZa niet bewust naar een huisartsenoverschot wordt toegewerkt, zodat door toenemende concurrentie de huisartsen financieel steeds beter tegen elkaar kunnen worden uitgespeeld. De tijd zal het leren...