Schippers: proefpersonen goed beschermd
Plaats een reactieDe bescherming van proefpersonen bij medisch wetenschappelijk onderzoek is goed gewaarborgd. Dat stelt minister Schippers in een Kamerbrief naar aanleiding van een rapport van ZonMw uit 2012 over de evaluatie van de Wet medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen.
Centraal in de evaluatie stond de doelstelling van de wet, namelijk bescherming van proefpersonen zonder de voortgang van het onderzoek onnodig te belemmeren en tegelijk de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen. De evaluatie is uitgevoerd aan de hand van vraaggesprekken en enquêtes met onderzoekers bij ziekenhuizen en in de industrie, leden van de toetsingscommissies en met proefpersonen. Maar Schippers schrijft ook dat er meer onderzoekers en leden van toetsingscommissies zijn benaderd dan proefpersonen. De proefpersonen werden benaderd via de onderzoekers, maar niet alle onderzoekers wilden daaraan meewerken. De respons onder proefpersonen bleek daardoor te laag om gedegen conclusies te trekken, al benadrukt Schippers dat de ontvangen reacties een positief beeld gaven. Omdat de ervaring van proefpersonen juist een kernpunt vormde van de evaluatieopdracht, zal Schippers zich beraden op aanvullend onderzoek naar de ervaringen van proefpersonen.
In mei 2012 constateerde ZonMw in het betreffende evaluatierapport dat de bescherming van proefpersonen tekortschiet. Een knelpunt voor de proefpersoon zou het aantonen van causaal verband tussen de schade en het onderzoek zijn, waardoor zij compensatie via de verplichte proefpersonenverzekering mis zouden kunnen lopen.
Simone Paauw
Lees ook:
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties