Rel over langstudeerboete
Plaats een reactieEen Kamermeerderheid van CDA, PvdA, D66, GroenLinks en SP wil de geplande invoering van de langstudeerboete een halt toeroepen. De partijen eisen dat de omstreden maatregel terzijde wordt gelegd totdat er een nieuw kabinet is.
In het eerste verkiezingsdebat dat afgelopen dinsdag werd gehouden, maakte CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma ineens bekend de maatregel te willen schrappen. Een daarop volgend voorstel van de PvdA om namens de Kamer een brief te sturen naar staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) kreeg woensdagmiddag brede steun.
De Kamer wil uiterlijk maandag 20 augustus een reactie van Zijlstra en voorstellen om het financiële gat van bijna 400 miljoen euro te dichten, dat ontstaat door het schrappen van de langstudeerboete.
Zijlstra liet in een reactie weten dat de Kamer zelf met alternatieve voorstellen moet komen om het gat dat ontstaat door het schrappen te kunnen dichten.
De VVD wil de langstudeerboete niet direct schrappen vanwege het eerdergenoemde gat in de begroting dat ontstaat als de boete van tafel wordt geveegd.
De PVV en de ChristenUnie en willen aan de maatregel vasthouden omdat de langstudeermaatregel zou disciplineren en het alternatief van een sociaal leenstelsel een stuk minder aantrekkelijk is.
De oorzaak van de plotselinge ophef over de langstudeerboete ligt bij de verwarring die afgelopen dinsdag ontstond over de uitzondering op de maatregel voor studenten die om medische redenen meer dan één jaar studievertraging oplopen.
De langstudeermaatregel houdt in dat iedere student die vanaf het collegejaar 2012-2013 meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens de bachelor- of masterstudie, ruim 3000 euro boete moet betalen bovenop het collegegeld. Ook de onderwijsinstellingen moeten per student 3000 euro per jaar extra betalen.
Anouk Eikendal
Bronnen:
- LSVb steunt Kamer voor directe afschaffing langstudeerboete
- LSVb: De langstudeerdersboete: waar staan we nu?
- Landelijke Kamer van Verenigingen: lkvv.nl

- Er zijn nog geen reacties