Radiologie Canisius disfunctioneerde jaren
2 reactiesDe maatschap radiologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen heeft jarenlang gedisfunctioneerd. Door commerciële activiteiten die enkele maten buiten het ziekenhuis begonnen, raakten de verhoudingen binnen de groep radiologen ernstig verstoord. Dat bevestigen diverse betrokkenen tegenover Medisch Contact.
De maatschap radiologie in het Nijmeegse ziekenhuis bestaat uit negen leden, die al jaren samenwerkingsproblemen hebben. De spanningen begonnen nadat vijf radiologen in 2005 buiten de muren van het ziekenhuis hun eigen diagnostisch centrum DiaSana in Mill oprichtten. Volgens twee niet-deelnemende radiologen hielden hun ondernemende collega’s zich niet aan de afspraken die zij bij de start van hun bedrijf hadden gemaakt. Nadat de gebrekkige samenwerking in 2009 in een assessment aan het licht was gekomen, schakelden de radiologen een externe partij in voor bemiddeling. Eind 2010 vroeg de maatschap om hulp van het stafbestuur, die de raad van bestuur van het ziekenhuis op de hoogte stelde.
Onder de maat
Bestuursvoorzitter Piet-Hein Buiting liet vervolgens een onderzoek uitvoeren, waaruit bleek dat de maatschap op vrijwel alle onderdelen onder de maat functioneerde. ‘Het onderlinge klimaat wordt gekenmerkt door wantrouwen, onveiligheid, verdeeldheid en gebrek aan communicatie’, aldus de bevindingen van de onderzoekscommissie. ‘Het ontbreekt aan bereidheid leiderschap te aanvaarden, op een zakelijke wijze tot besluitvorming te komen en afspraken na te leven. Er is geen gezamenlijk beleid. Er is geen investeringsplan, waardoor het risico bestaat dat het voor de kwaliteit van radiologie vereiste niveau niet wordt gehaald.’ De positie van één radioloog, van wie de houding als ‘manipulatief’ en ‘splijtend en destructief voor de maatschap’ werd omschreven, achtte de commissie onhoudbaar.
Naar aanleiding van de bevindingen haalde het ziekenhuis vorig jaar een streep door de toelatingsovereenkomst van de desbetreffende radioloog. Wegens procedurefouten kostte dat het ziekenhuis drie ton aan schadevergoeding. Twee anderen, die zichzelf als klokkenluiders zien, kregen een verbale tik op de vingers over hun manier van communiceren. Een van hen is inmiddels ook opgestapt.
Angstcultuur
Volgens een bron behoren de spanningen in de maatschap, die nog grotendeels uit dezelfde personen bestaat, echter niet tot het verleden. ‘De situatie is niet opgelost. Er heerst een angstcultuur, waardoor niemand zich meer over de zaak durft uit te laten. Wel probeert men de controverse nu te laten verwateren door nieuwe mensen tot de maatschap toe te laten.’
Bestuursvoorzitter Buiting wil de zaak niet persoonlijk toelichten, maar ontkent dat de maatschap nog steeds disfunctioneert. ‘Er waren problemen, maar die zijn inmiddels in samenwerking met de maatschap opgelost’, aldus woordvoerder Johan Oltvoort van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. ‘De verhoudingen zijn nu weer uitstekend.’
Mathijs Smit
Lees ook:
- Afgedankte radioloog CWZ claimde 5 miljoen (Medisch Contact, 18 december2012)
- Afgedankte specialist CWZ krijgt 3 ton mee (Medisch Contact, 26 oktober 2012)
- Intercollegiale beoordeling in Nijmegen (Medisch Contact, 26 oktober 2010)
- Slechte specialist heeft vrij spel (Medisch Contact, 22 september 2009)

T.J.W. Sleyster
radioloog, ZUIDWOLDE DR
Het lijkt te beginnen bij het bestuur(!) die heeft toegelaten dat (fulltime?)specialisten uit eigen huis ook nog eens een wellicht concurrerende 2e baan buiten het ziekenhuis mochten starten. Zo roep je ellende over je af. Dat het bestuur meent dat o...ok de kwaliteit in brede zin ter discussie stond bevestigt dit. Specialisten laat je toe om vooral goede ziekenhuiszorg te realiseren. De hoge claim van de vertrokken specialist gebaseerd op een jaarinkomen suggereert ook dat de maatschapsleden teveel hooi op hun vork hadden.
Wim van der Pol
ziekenhuisapotheker, Delft
Veel verdienen is een. Nog meer willen (bij)verdienen is oppassen geblazen. Teveel verdienen leidt meestal tot hele nare bij-effecten.