Protocol mishandeling signaleren effectief
Plaats een reactieHet Haaglanden-protocol is effectief bij het signaleren van kindermishandeling. De hoeveelheid aanmeldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) stijgt aanzienlijk, en in een pilot bleek 91 procent van de meldingen terecht.
Het protocol kan zinvol zijn bij het uitvoeren van de zogenaamde kindcheck zoals die voor alle hulpverleners verplicht wordt. Vooral op SEH’s, haps en ambulancediensten kan het van nut zijn. Met kindcheck wordt bedoeld dat hulpverleners verplicht zijn na te gaan of een patiënt voor kinderen zorgt en of deze veilig zijn. Daar moeten ook vervolgstappen uit voortkomen.
Het Haaglanden-protocol houdt in dat zorgverleners een kind aanmelden bij het AMK als een ouder binnenkomt die slachtoffer is van huiselijk geweld, een zelfmoordpoging heeft gedaan of onder invloed is van alcohol en/of drugs. In deze gevallen is er een verhoogde kans op kindermishandeling. Uit onderzoek blijkt dat het aantal aangemelde gezinnen fors toenam in een proefregio waar het protocol werd ingevoerd, terwijl het in een controleregio gelijk bleef.
Initiatiefneemster van het protocol is Hester Diderich, destijds verpleegkundige van MC Haaglanden: ‘Zoals veel hulpverleners wist ik niet dat je een kind mocht aanmelden, als je het niet zelf had gezien. Dat kan dus wel, maar het gebeurt te weinig. Onze werkwijze heeft veel aandacht gekregen de afgelopen jaren, en toch zien we dat het nog niet gebeurt. Daarvoor is het blijkbaar nodig om dit protocol te implementeren, en hulpverleners te scholen.’
Diderich nam maandag een zogenaamde ZonMw-Parel in ontvangst voor het project.
Sophie Broersen
- Volg de gratis nascholing over kindermishandeling
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties