Profiel: Slotervaart-topman met dubbele petten
Plaats een reactieZondag meldde Medisch Contact dat president-commissaris Theo Dekker tijdelijk is benoemd tot bestuursvoorzitter van het door onrust geplaagde Slotervaartziekenhuis. Dekker (70) is al ruim zes jaar als toezichthouder bij ‘het Slotervaart’ betrokken, dus kent alle dossiers, maar heeft geen ervaring als zorgbestuurder of interim-manager. Wie is hij, en in hoeverre is hij geschikt het Amsterdamse ziekenhuis te leiden?
Dekker studeerde levensmiddelentechnologie en werkt aanvankelijk bij voedingsgigant Unilever, luierfabrikant Mölnlycke en chemieconcern DSM. Rond 1990 wordt hij directeur van Zeehaven IJmuiden, een haven die wordt gedomineerd door de visserij. Vlak voor zijn aantreden is de onderneming, die zijn inkomen genereert uit havengelden en de lokale visafslag, geprivatiseerd.
In de veertien jaar dat Dekker Zeehaven IJmuiden leidt, geeft hij het voormalige gemeentebedrijf commercieel elan. Zo neemt de Noord-Hollandse haven belangen in buitenlandse visafslagen, zoekt samenwerkingen over de grens, en introduceert een concept voor superverse vis, het zogenoemde Silver Sealed. Dekker gaat in 2005 met pensioen. Wel blijft hij als directeur van projectontwikkelaar MSCY Vastgoed en via enkele commissariaten betrokken bij de ontwikkeling van het Noordzeekanaal-gebied.
Als havendirecteur leert Dekker ook de lokale vastgoedtycoon en leeftijdgenoot Jan Schram kennen. Deze Beverwijkse zoon van een aannemer is vermogend geworden door ontwikkeling van bedrijventerreinen in de regio.
Nadat Schram in 2006 met Aysel Erbudak het Slotervaartziekenhuis heeft gekocht, vraagt hij Dekker als voorzitter van de raad van commissarissen. Dekker dankt de benoeming tot toezichthouder bij het eerste Nederlandse ziekenhuis in private handen niet alleen aan zijn ervaring bij het geprivatiseerde havenbedrijf, maar ook aan zijn persoonlijke vertrouwensrelatie met Schram. Volgens het Parool zou hij ook zelf zaken met de bedrijven van Schram doen, of hebben gedaan. Dat staat op gespannen voet met de Zorgbrede Governance Code, waarin aanbevelingen staan voor een behoorlijk bestuur van zorginstellingen. Die code beoogt (de schijn van) belangenverstrengeling tegen te gaan, en schrijft voor dat commissarissen ‘ten opzichte van welk deelbelang dan ook onafhankelijk en kritisch kunnen opereren’.
In de machtsstrijd die na Schrams overlijden in december losbarstte tussen de aandeelhouders van het ziekenhuis, koos Dekker bijna vanzelfsprekend partij voor de ‘erven Schram’. In februari was hij als president-commissaris hoofdverantwoordelijke voor de schorsing van Erbudak als bestuursvoorzitter. Nu gaat hij dus zelf tijdelijk het vacuüm vullen dat door die schorsing is ontstaan. Ook dat staat op gespannen voet met de bestuurscode voor de zorg, maar Dekker tekent aan dat het gaat om ‘een zeer tijdelijke situatie’.
Mathijs Smit
Lees ook:
- Slotervaart-topvrouw Aysel Erbudak geschorst (Medisch Contact, 22 februari 2013)
- Medeaandeelhouders laten Erbudak vallen (Medisch Contact, 26 februari 2013)
- Slotervaart wil interimmer (Medisch Contact, 13 maart 2013)
- Toezichthouder Dekker gaat Slotervaart leiden(Medisch Contact, 24 maart 2013)
En meer in dossier Erbudak/Slotervaart
- Er zijn nog geen reacties