Orthopeden boos over heupencontract VGZ
3 reactiesTot ongenoegen van Nederlandse orthopeden heeft zorgverzekeraar VGZ een contract gesloten met een Belgische kliniek waar nog steeds de gewraakte metaal-op-metaal-heupprotheses worden geplaatst. In Nederland gebeurt dat niet meer. Tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) hekelde voorzitter Jan Verhaar het beleid van de verzekeraar.
Woordvoerder Mirjam Davidson van het VGZ laat weten dat verzekerden inderdaad bij orthopeed Koen de Smet van het Anca Medisch Centrum in Gent terechtkunnen: ‘Het College voor zorgverzekeringen heeft een uitzondering gemaakt voor deze behandeling als die in het kader van wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. De Smet doet dat. Wat voor ons een belangrijke reden is, is dat we de groep jonge patiënten met heupartrose niet in de kou willen laten staan. Juist zij komen voor deze protheses in aanmerking. Zij kunnen in Nederland niet meer terecht. De resultaten van De Smet met deze protheses zijn goed, beter dan die van Nederlandse orthopeden.’
Verhaar: ‘Natuurlijk laten we jonge patiënten niet in de kou staan, daarvoor zijn serieuze alternatieven beschikbaar in Nederland. Dit beleid valt echt niet uit te leggen. Nadat de problemen met de MoM-protheses ontstonden hebben we als orthopeden goed nagedacht, uitgebreid overleg gehad en besloten om deze niet meer toe te passen. En dan bepaalt een of andere meneer van een verzekeraar om dit wel toe te staan. Als het gaat om wetenschappelijk onderzoek, dan laat je dat toch niet door een commerciële kliniek uitvoeren, zoiets moet vooraf goedgekeurd worden. Het is tekenend dat de andere verzekeraars dit niet meer vergoeden. Dit is echt slecht beleid waar we van af moeten in Nederland. Verzekeraars moeten begrijpen dat ze een grotere verantwoordelijkheid dragen dan het pleasen van hun verzekerden.’
Verhaar benadrukte in zijn toespraak de rol die orthopeden kunnen spelen bij kostenbeheersing in de zorg, door kwalitatief hoogstaande zorg te bieden. De NOV gaat richtlijnen voor veel voorkomende aandoeningen opstellen of vernieuwen. Bij kwaliteitsvisitaties moet worden gecontroleerd of deze nageleefd worden. Verder riep hij fabrikanten van orthopedische implantaten op inzicht te geven in hun prijsvorming. Verhaar: ‘Het idee bestaat dat sommige protheses veel duurder zijn in Nederland dan in omringende landen. Dat kan gerechtvaardigd zijn, maar laat dat dan zien.’
Tijdens de ledenvergadering van de NOV is verder besloten dat alle leden verplicht worden om in een openbaar register relaties met orthopedische industrie en andere instanties weer te geven.
Sophie Broersen
Lees ook:
- Risicoheupen minder geplaatst
- Dossier: Metaal-op-metaal heupprotheses
AL Boerboom
orthopaedisch chirurg, Groningen
De reactie van collega Zwart is ongepast, want hij stelt nu dat de slechte resultaten van de resurfacing heup in NL het gevolg is van het technisch handelen van de NL orthopeed. Daarentegen is er wereldwijd bewijs voor inferieure resultaten t.o.v. ee...n reguliere totaleheupprothese en betreft het niet een zuiver NL probleem. Het feit dat collega de Smet doorgaat met deze prothese zegt mijns inziens meer over zijn houding en mogelijke belangen en ook over het gebrek aan zelfreflectie bij de zorgverzekeraar. De Smet mag dan wel een goed gevuld track record hebben, tot in Groningen zijn inmiddels ook complicaties zichtbaar van patiënten die door hem geopereerd zijn, al dan niet met dubieuze steun van de zorgverzekeraar. Immers wachtlijst bemiddeling en hulp bij verplaatsing naar zorg scoort beter dan locaal investeren in uitbreiding en verbetering van zorg.
De NOV heeft na uitgebreid onderzoek besloten tot een negatief advies, omdat er teveel problemen met M-o-M heupen zijn geweest. Dat niet af aan het feit dat er logischerwijs ook geslaagde vervangingen zijn verricht met tevreden patiënten als gevolg. De successen zijn daarentegen teveel overschaduwd door negatieve ervaringen; er is echter geen beleid gemaakt op slechts een enkele ervaring zoals het n=1 verhaal van collega Zwart.
C. Zwart
anesthesioloog, AMSTERDAM
De orthopeed De Smet heeft ook bij mij 2 resurfacing heupen geplaatst tot grote tevredenheid. Ik kan alle sporten weer doen sinds 2004 en 2007. Schaatsen, wierrennen, hockey en kung fu.
Misschien moet de Nederlandse ortopeed beter leren nieuw materia...al te plaatsen. In veel gevallen moet in de leerperiode een persoon van de industrie mee om aan te geven hoe alles te gebruiken. Ik ben dan ook niet verbaasd dat een aantal Nederlandse resurfacing heupen niet goed geplaatst zijn. Ook het materiaal was blijkbaar niet kwalitatief goed genoeg. Ik begrijp dus best dat De Smet wordt gecontracteerd, gezien zijn track record. Daar moet een Nederlandse ortopeed nog maar aan zien te geraken.
C.M.A. Bruijninckx
chirurg, ROTTERDAM
Reactie van collega Zwart is een fraaie getuigenis van hoe hij een behandeling heeft ervaren, maar natuurlijk geen antwoord op het feit dat een Nederlandse zorgverzekeraar contracten sluit met een kliniek die een prothese gebruikt die op goede gronde...n als kwalitatief minder geschikt dan andere voor handen zijnde prothesen is bestempeld. Ik vrees dat zorgverzekeraars meer op de prijs dat op de inhoudelijke kwaliteit selecteren en dit lijkt daar een goed voorbeeld van. In ieder geval is het betreurenswaardig dat argumenten gebruikt zijn door het College van Zorgvoorzieningen die dat zelfde college niet heeft getoetst bij de beroepsgroep, maar ja, dit college heeft al veel vaker getoond zich bewust doof te houden voor goede argumenten vanuit de medische beroepsgroepen. Opnieuw een voorbode van de zorgdictatuur van zorgverzekeraars die ons allen wacht, professionals maar ook de gewone burger die volmaakt weerloos gemaakt wordt. Wie willen er straks nog met al hun intelligenti, creativiteit en empathie in die dictatuur werken?