Nieuwe poging tot wijziging eigen risico strandt
1 reactieNieuwe pogingen van Tweede Kamerfracties om het demissionaire kabinet te dwingen het eigen risico te wijzigen, zijn dinsdag gestrand. Zowel een voorstel tot afschaffing als een voorstel tot bevriezing redde het niet.
In een debat met VWS-minister Edith Schippers diende de Tweede Kamer afgelopen week twee moties in over het eigen risico, waar deze dinsdag over werd gestemd. De PVV vroeg het demissionaire kabinet om volledige afschaffing, de SP verzocht om het eigen risico in 2018 niet te verhogen, en te onderzoeken met welk bedrag het verlaagd zou kunnen worden en dit dan uit te voeren. Bij deze SP-motie hadden PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PVV, Denk en 50Plus zich al vooraf aangesloten.
Het afschaffingsvoorstel van de PVV kreeg dinsdag de steun van de SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Denk en 50Plus, maar dat was met een totaal van 69 zetels niet voldoende om de eindstreep te halen. Voor de bevriezingsmotie spande het er nog meer om: van de 148 aanwezige Kamerleden bleken er 73 voor te zijn en 75 tegen.
Schippers is van mening dat niet het demissionaire kabinet, maar een nieuw kabinet moet beslissen over eventuele wijzigingen van het eigen risico. Zij waarschuwde de Kamer vorige week dat het lastig zou worden om nog op tijd iets te wijzigen aan het eigen risico voor 2018.
Voor het zomerreces probeerde een groot deel van de Kamer Schippers ook al te bewegen tot het verlagen van het eigen risico, een onderwerp dat een grote rol speelde in de verkiezingsdebatten. Een motie van SP kon toen op steun rekenen van GroenLinks, PVV, Partij voor de Dieren, Denk, PvdA, 50Plus, SGP en Forum van Democratie (samen 74 zetels). Maar de fracties van de vier formerende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, stemden toen tegen, waardoor deze motie het niet haalde. CDA en ChristenUnie lieten zich in de aanloop naar de verkiezingen nog uit voor verlaging, maar vorige week lekte informatie naar buiten dat de formerende partijen zouden inzetten op een verhoging tot 400 euro.
Lees ook:
Anoniem
Arts, Anoniem
Ik raad iedereen aan als ze chronisch ziek zijn om in ieder geval meteen in januari te zorgen dat je wordt opgehaald door een ambulance met transport naar het ziekenhuis. Dan ben je direct door je eigen risico van €400,- heen!