MST ‘rehabiliteert’ gynaecologen, maar niet helemaal
Plaats een reactieDe gynaecologen van Medisch Spectrum Twente die fouten maakten bij de behandeling van vulvacarcinomen hebben geen fouten gemaakt bij de behandeling van andere gynaecologische tumoren.
Dat blijkt uit een tekst waarmee MST adverteert in dagblad Tubantia, waarin het Twentse ziekenhuis zegt de gynaecologen – van wie één inmiddels met pensioen is en twee zijn overleden – te rehabiliteren. ‘Deze rehabilitatie betreft zéker niet de fouten die zijn gemaakt bij de behandeling van schaamlipkanker’, licht woordvoerder Saskia van de Meeberg van MST toe. ‘Die fouten zijn nog steeds gemaakt.’
Naar aanleiding van de bevindingen uit het onderzoek naar de fouten bij de behandeling van schaamlipkanker, besloot het ziekenhuis ook de andere behandelingen van gynaecologische tumoren – eierstokkanker, baarmoederkanker en baarmoederhalskanker – door een externe commissie te laten onderzoeken. Volgens MST blijkt uit dat onderzoek dat de kwaliteit van deze behandelingen steeds ruim heeft voldaan aan de eisen. Van de Meeberg: ‘Er waren vooraf geen aanwijzingen dat er op deze gebieden ook iets was misgegaan, maar voor de zekerheid is het toch onderzocht. De rehabilitatie betreft dus alleen deze kankersoorten, we willen niet de suggestie wekken dat het ook geldt voor de vulvacarcinomen.’
In april 2014 maakte MST bekend dat er in de periode tussen 2000 en 2012 fouten waren gemaakt door vier gynaecologen bij de behandeling van patiënten met een vulvacarcinoom. Door de fouten traden er meer recidieven op dan verwacht op basis van de literatuur. Bij 7 van de 45 patiënten werd een liesrecidief vastgesteld, drie patiënten overleden aan de gevolgen.
Simone Paauw
- De advertentie van MST
- Tubantia: MST: rehabilitatie artsen na onderzoek behandeling schaamlipkanker
- RTV Oost: MST Enschede rehabiliteert artsen middels advertentie in de krant
Lees ook
- Te veel recidieven bij vulvakanker in Twente (9 april 2014)
- Geen tuchtzaken na fouten vulvakanker (13 mei 2014)
- Zomerportret 3. Yme Drost: ‘Als je een fout maakt, geef dat toe’ (14 augustus 2014)
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties