Ministerraad omarmt meldplicht nieuwe zorgaanbieders
Plaats een reactieEen meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders is een stap dichterbij. Vrijdag heeft de ministerraad ingestemd met een voorstel dat in een vroeger stadium zicht moet geven op plannen van nieuwe zorgverleners.
Op dit moment geldt voor bepaalde zorginstellingen, zoals die waar medisch-specialistische zorg wordt geleverd, dat zij een toelatingsvergunning moeten aanvragen en verkrijgen voordat ze zorg mogen leveren. Dat is het eerste moment waardoor de inspectie weet krijgt van nieuwe zorgplannen.
VWS-minister Edith Schippers kondigde in de lente van 2015 al aan dat ze meer en vroeger zicht wil op alle nieuwe zorgaanbieders die plannen hebben om de markt te betreden. Daarom wil ze wettelijk vastleggen dat nieuwkomers zich vooraf moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, met informatie over de door hen te verlenen zorg. Het ministerie verwacht dat er jaarlijks zo’n achtduizend tot tienduizend nieuwe zorgaanbieders komen voor wie zo’n meldplicht geldt. Ook komen er strengere eisen voor instellingen met tien of meer zorgverleners voor het verkrijgen van een toelatingsvergunning. Afgelopen herfst bracht Schippers hiervoor een wetsvoorstel in consultatie, de ontwerp-Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), die afgelopen vrijdag de goedkeuring van de ministerraad heeft gekregen.
Het wetsvoorstel wordt waarschijnlijk een dezer dagen naar de Tweede Kamer gezonden, die er vervolgens haar zegje over moet doen. Dan is het ook openbaar en is duidelijk welke suggesties uit de consultatieronde zijn overgenomen. De KNMG en LHV pleitten er namelijk voor om waarnemers niet onder een dergelijke meldplicht te laten vallen.
De meld- en informatieplicht vooraf werd vorig jaar zomer weer actueel toen er Kamervragen werden gesteld over de komst van de Turkse zorginstelling Acibadem op de Nederlandse markt.
lees ook- Er zijn nog geen reacties