Meer meerjarige contracten in de zorg
2 reactiesHet aantal meerjarige contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders is dit jaar fors gestegen in vergelijking met 2015. Vooral in de medisch-specialistische zorg (msz) en de huisartsenzorg werden er aanzienlijk meer meerjarige contracten met een looptijd van twee tot vier jaar gesloten.
Dat blijkt uit een voorlopige inventarisatie van het ministerie van VWS naar meerjarige contractering in de zorg in 2016, waarover minister Schippers (Volksgezondheid) de Tweede Kamer per brief heeft geïnformeerd. In de msz hebben alle verzekeraars inmiddels meerjarige contracten lopen. Bij de meeste verzekeraars heeft rond de 25 procent van de gecontracteerde msz-aanbieders dit jaar een contract afgesloten voor meer dan één jaar. De VVD-minister spreekt van een ‘behoorlijke stijging bij vrijwel alle verzekeraars ten opzichte van vorig jaar, variërend van 1 tot 27 procentpunten’.
Huisartsen sloten in 2015 geen meerjarige contracten met zorgverzekeraars. Dit jaar is dat beeld compleet anders: nagenoeg alle verzekeraars ondertekenden in 2016 bijna alleen nog maar meerjarige contracten met huisartsen. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hebben de actievoerende huisartsen van ‘Het roer moet om’ hierbij een belangrijke rol gespeeld. ‘Goed om te zien dat er gehoor is gegeven aan ons pleidooi voor meer langdurige contracten, na de grote ontevredenheid onder huisartsen over de contractering van 2015’, zegt een LHV-woordvoerder. ‘Daaraan heeft “Het roer moet om” in het afgelopen jaar een zeer positieve bijdrage geleverd. Meerjarige contracten zijn voor huisartsen erg belangrijk. Ze bieden zekerheid en continuïteit. Daardoor kunnen huisartsen de inzet van mensen en middelen beter plannen.’
Het ministerie van VWS sprak voor deze inventarisatie onder meer met verschillende zorgaanbieders en alle zorgverzekeraars. Hieruit blijkt dat het niet hoeven voeren van de jaarlijkse tijdrovende en bureaucratische contractonderhandelingen leidt tot meer tijd om samen te werken aan projecten die de zorgkwaliteit moet verbeteren en tot meer durf bij zorgaanbieders om investeringen te doen. Het risico dat investeringen niet worden terugverdiend wordt aanvaardbaar geacht bij een meerjarig contract.
Toch voelen zowel verzekeraars als zorgaanbieders nog altijd belemmeringen om een langdurig contract met elkaar te sluiten, onder andere door continu veranderende regelgeving rond de bekostiging van de zorg en het verzekerde pakket én onderling wantrouwen. Schippers kondigt in de brief aan rekening proberen te houden met de ‘verlangde beleidsrust’.
Bas Knoop
Twitter: @bknoop
Lees ook:
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Amsterdam
Eerst maar een financiële analyse op tafel voordat we welke conclusie dan ook trekken mbt de contracten die huisartsen hebben afgesloten.
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Amsterdam
Eerst maar een financiële analyse op tafel voordat we welke conclusie dan ook trekken mbt de contracten die huisartsen hebben afgesloten.