Langere wachttijden bij apotheek
3 reactiesDoor de invoering van het prestatiebekostigingssysteem en vrije prijzen in de apothekenbranche hebben patiënten vaker last van langere wachttijden. Ook moeten ze vaker terugkomen omdat een preferent medicijn niet beschikbaar is. Dat stelt Van Es Marketingservices in het Marketingrapport Apotheken 2014.
Uit een onderzoek onder duizend consumenten blijkt dat een kwart vindt dat de wachttijden dit jaar langer zijn dan in eerdere jaren. Ruim 20 procent heeft te maken gehad met preferente medicijnen die niet op voorraad bleken te zijn. Ook zou het vaak voorkomen dat een arts merk A voorschrijft, de apotheker merk B verstrekt en de zorgverzekeraar alleen merk C volledig vergoedt. Dit zou de patiënt het gevoel geven te veel betaald te hebben, een niet optimaal medicijn te gebruiken en niet de beste zorg te krijgen. Veel patiënten vinden dat de apotheker niet moet denken, maar moet doen, omdat de voorschrijvende arts als de deskundige wordt gezien. Daarnaast ergeren patiënten zich eraan dat de apotheek kosten in rekening brengt voor het verstrekken van medicijnen, de zogenoemde eerste terhandstelling en standaard verstrekkosten. Voorheen werden deze kosten verwerkt in de prijs van het geneesmiddel, maar nu zijn ze zichtbaar in de kostenspecificatie op de nota’s.
Simone Paauw
Marktdata.nl: Wachttijd bij apotheek toegenomen
Lees ook:
- Goedkoopste medicijn vaak niet leverbaar
- Preferentiebeleid kent bijwerkingen
- Patiënten steunen preferentiebeleid

A.R. Moes
huisarts, NIJEVEEN
Zorgverzekeraars kunnen dankzij de ramsjprijzen van de geneesmiddelen steeds meer geld oppotten. De verleende zorg wordt door de het beleid van de zorgverzekeraars alleen maar slechter.
A.R. Moes
huisarts, NIJEVEEN
Zorgverzekeraars kunnen dankzij de ramsjprijzen van de geneesmiddelen steeds meer geld oppotten. De verleende zorg wordt door de het beleid van de zorgverzekeraars alleen maar slechter.
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard
Naar aanleiding van "veel patiënten vinden dat de apotheker niet moet denken, maar moet doen" wordt het tijd voor een grote tegel in de apotheek met als schrift: "Hier wordt onnadenkend gedaan"?
Of toch maar even stug de voorjaarsnota 2014 lezen? Zie... http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/05/28/voorjaarsnota-2014.html
Pagina 5. Geneesmiddelen. 600 miljoen Euro wordt ingeboekt als 'onderschrijding'. CPB voorspelde dat er in 2014 voor 600 miljoen Euro minder aan geneesmiddelen en bijbehorende zorgkosten wordt uitgegeven dan begroot.
ETG maatregel(eerste-terhandstellingsgesprek), preferentie beleid, voortgaande overheveling en niet vergoeden van zorgkosten: opgeteld 600 miljoen euro gaat aan de apothekers voorbij!
Gaan zorgverzekeraars straks een club van idealistische apothekers oprichten? Apothekers die geen opslagen berekenen en om de kosten te dekken ’s avonds gewoon bij de telefonische klantenservice van de zorgverzekeraars gaan werken.
Hun partners kunnen ook wel een bijbaantje nemen en de kinderen allemaal een krantenwijkje.
En overdag voeren de apothekers gewoon blindelings uit wat er op het recept staat en de "retourgeneesmiddelen" worden gewoon weer uitgegeven.
Maar er zijn nog wel wat andere voordelen met het brengen van de farmacie naar een derde wereld niveau: de bedrijfsresultaten van ziekenhuizen en begrafenisondernemers stijgen en advocaten zullen een dagtaak krijgen aan alle strafprocedures tegen apothekers.
Dus: doen, dat kan ook makkelijk want domheid is in Nederland niet strafbaar.
De wachttijden zullen door de veranderingen wat gaan oplopen, maar de voorjaarsnota doet niet aan wachttijden in apotheken….