Kosten per dbc blijven geheim
Plaats een reactieDe NZa hoeft geen gegevens openbaar te maken over de aantallen gedeclareerde dbc’s per zorgaanbieder en over de prijs van zorgproducten die per zorgaanbieder verschillend kan zijn.
Dat heeft de bestuursrechter in Amsterdam besloten in een rechtszaak die werd aangespannen door de Open State Foundation, die eerder een Wob-verzoek neerlegde bij de NZa, dat werd afgewezen. Ook de bestuursrechter stelt dat gegevens over hoeveel dbc-producten een zorgaanbieder declareert, hoeveel patiënten hij heeft, de prijs per zorgproduct en per zorgaanbieder, vallen onder bedrijfs- en fabricagegegevens; een grond waarop Wob-verzoeken kunnen worden afgewezen. Hierbij maakt het volgens de rechtbank niets uit dat de zorgsector een gereguleerde markt is, die meer transparantie nastreeft dan de niet-gereguleerde markt. Ook vindt de rechtbank het niet van belang of de openbaarmaking van de gegevens al dan niet schadelijk is voor zorgaanbieders of slecht uitpakt voor hun onderhandelingspositie. Of dat zo is, kan in het midden blijven volgens de bestuursrechter.
De Open State Foundation, een non-profitorganisatie die is opgericht door oud-GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed, kondigt in een reactie op de eigen website aan in hoger beroep te gaan en stelt dat iedereen het recht heeft te weten wat de prijs en kwaliteit van zorg is.
Simone Paauw @SPaauw
- Uitspraak Rechtbank Amsterdam
- NZa: NZa hoeft bedrijfsvertrouwelijke informatie niet openbaar te maken
- Open State Foundation: Openheid zorgkosten geweigerd
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties