KNMG: NIPT is er niet om downbaby’s te voorkomen
2 reactiesPrenatale screening en diagnostiek, in het bijzonder de niet-invasieve prenatale test NIPT, is níet bedoeld om te voorkomen dat er kinderen worden geboren met een aangeboren afwijking. Dat stelt de KNMG in reactie op de maatschappelijke discussie rond de mogelijke brede invoering van de test en ook de online petitie #Andersnietminder, tegen de brede invoering van NIPT.
De initiatiefnemers van de petitie vinden dat met de test vooral het downsyndroom wordt opgespoord, dat na de diagnose in meer dan 90 procent van de gevallen de zwangerschap wordt afgebroken en de invoering van de test een sterk signaal aan de samenleving is dat het leven van mensen met downsyndroom lager wordt gewaardeerd dan dat van anderen. De petitie is inmiddels ruim 38.200 keer ondertekend.
De KNMG stelt dat het doel van prenatale screening en diagnostiek het informeren van de zwangere vrouw is over het risico op een erfelijke aandoening, waardoor zij een afgewogen keuze kan maken over het voortzetten van de zwangerschap en zich eventueel voor te bereiden op de geboorte van een kind met een afwijking. Ook voor de medische zorg rondom de geboorte kan kennis over aangeboren aandoeningen bij het ongeboren kind van belang zijn. De KNMG vindt dat artsen en verloskundigen vrouwen goed moeten begeleiden en ondersteunen in het proces van afweging. daarnaast moeten zorgverleners waarborgen dat vrouwen in vrijheid een keuze maken voor of tegen prenataal onderzoek.
Ook moeten zorgverleners en de maatschappij zowel de keuze van een vrouw om de zwangerschap af te breken als de keuze om die uit te dragen respecteren. Voor een vrije keuze is noodzakelijk dat de medische zorg voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap gegarandeerd is, aldus de KNMG.
Op dit moment onderzoekt de Gezondheidsraad of de NIPT betrouwbaar genoeg is om in plaats te komen van de combinatietest die op dit moment wordt aangeboden. Naar aanleiding van een te verwachten advies van de Gezondheidsraad zal minister Schippers besluiten of de NIPT voortaan standaard aan alle zwangere vrouwen zal worden aangeboden.
Simone Paauw
KNMG: Goede informatie en keuzevrijheid vrouw essentieel bij NIPT
online petitie #Andersnietminder
Lees ook:
- NIPT klaar voor invoering (3 april 2015)
- Verwarring door invoering NIPT (16 juli 2014)
- Combinatietest uit pakket, NIPT erin (31 maart 2014)
- Minister geeft vergunning voor NIPT (17 december 2013)
- NIPT scoort goed, maar is niet diagnostisch (29 augustus 2013)
W. van der Pol
Ziekenhuisapotheker np, Delft
Helemaal begrijpen doe ik de petitie en de reactie van de KNMG niet en ook al niet op dit moment. Van een lagere waardering is geen sprake. Voorstanders van de petitie wekken die suggestie en dat is juist zo vreemd. Prenatale diagnostiek is moreel aa...nvaard. We gaan die discussie niet overdoen. Het gezag van de Gezondheisraad en van onze Minister is dan ook niet nodig. De kosten van NIPT gaan omlaag en de klassieke testen hoeven niet meer vergoed te worden. Dat is snel uit te rekenen. Ik teken de petitie niet.
Jos Rensing
huisarts, den Haag
Iedere burger met het Down-syndroom en willekeurig welk ander ernstig ander congenitaal syndroom krijgt vanaf het 18e levensjaar een levenslange WAJONG-uitkering wanneer de afwijking leidt tot blijvend ontbreken van vermogen in eigen onderhoud te voo...rzien.
Prima en terecht, de Nederlandse samenleving respecteert de keuze van de vrouw haar zwangerschap te behouden, de samenleving is zelfs bereid tot in lengte van jaren voor de gevolgen daarvan te betalen.
Ik begrijp dan ook niet goed welk probleem de opstellers van deze petitie ervaren.
.