Kabinet gaat overschrijdingen terughalen
1 reactieHuisartsen krijgen een tariefskorting opgelegd, maagzuurremmers, dieetadvisering en stoppen met roken gaan uit het pakket en de financiële steun voor chronisch zieken en gehandicapten wordt inkomensafhankelijk.
Volgens de gisteren openbaar geworden beleidsagenda van het ministerie van VWS zijn dat drie maatregelen waarmee het kabinet hoopt de groei van de zorguitgaven te remmen. De kosten van de zorg mogen in deze kabinetsperiode met 15 miljard euro groeien, maar nu al is sprake van een extra uitgavenstijging van ongeveer 1,1 miljard euro.
Het kabinet wil vanaf 2012 overschrijdingen gaan terughalen, zoveel mogelijk in de sectoren waar deze zich voordoen: ziekenhuizen, huisartsen, curatieve ggz, het patiëntgebonden budget en zorg in natura. Met de afspraken die dit voorjaar met de medisch specialisten, ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra zijn gemaakt, kan een groot deel van de overschrijdingen worden teruggehaald. In andere sectoren grijpt het ministerie in door tariefskortingen in te voeren, behandelingen uit het pakket te halen en eigen bijdragen in te voeren of te verhogen.
Door gericht te investeren in betere kwaliteit en slimmer te werken, wil het kabinet goede zorg garanderen. Onder meer de volgende concrete maatregelen worden genoemd:
- Instellingen voor langdurige zorg krijgen er jaarlijks 852 miljoen euro extra, waarmee bijvoorbeeld extra medewerkers kunnen worden aangenomen.
- Het kabinet trekt in 2012 bijna 3,5 miljoen euro uit voor het veiligheidsmanagementsysteem. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat erop toezien dat alle ziekenhuizen zo’n systeem hebben. Daardoor moet de vermijdbare sterfte in 2012 met 50 procent zijn verminderd ten opzichte van 2004.
- In 2012 wordt een Kwaliteitsinstituut geïntegreerd in het College voor zorgverzekeringen (CVZ) dat de professionele standaarden zal coördineren. Een aantal nu los van elkaar opererende organisaties op het gebied van kwaliteit verdwijnt.
- De IGZ ontvangt met ingang van 2012 jaarlijks 10 miljoen euro extra voor beter toezicht op het naleven van regels en normen om zo risico’s te verminderen.
De langdurige zorg wordt anders georganiseerd. Het plan van het kabinet is om de uitvoering van de AWBZ per 2013 te laten uitvoeren door zorgverzekeraars. Onderzocht wordt hoe de toegang tot de AWBZ kan worden beperkt voor mensen met een IQ tussen de 70 en 85.
Joost Visser
De beleidsagenda 2012 van het ministerie van VWS
- Reacties van de federatiepartners »»
- Meer nieuws

W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN
Wij hebben geen kabinet, we hebben een demissionair kabinet. Ze moeten op de winkel passen en meer niet. Mevrouw Schippers moet leren haar mond te houden, anders wordt het nu tijd haar de mond te snoeren. Er worden nu beleidsmatige plannen gepresente...erd die niet bij een demissionair kabinet thuishoren. Dit kabinet is een mislukking, want ze zijn gevallen, het heeft geen beleidsmatige kracht meer, laat dat ook eens doordringen bij deze minister.
Vanochtend ook al weer een waanzinnig plan, ouderenzorg moet meer in de sociale omgeving, wie moet dat doen? Kinderen moeten naar de creche, opdat ouders kunnen werken, maar we moeten ondertussen wel onze eigen ouders weer gaan verzorgen? Sinds wanneer is minister Schippers al niet meer in Nederland geweest, d.w.z. tussen "gewone Nederlanders"?