Initiatiefwet donorregistratie gewijzigd
1 reactieDe mening van nabestaanden over orgaandonatie gaat zwaarder tellen, mensen worden er actief op gewezen dat ze elke dag van mening mogen veranderen over hun donorschap en de registratie kan worden gewijzigd als iemand wilsonbekwaam blijkt. Dat zijn wijzigingen die Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66 heeft doorgevoerd in haar initiatiefwetsvoorstel over orgaandonatie naar aanleiding van een advies van de Raad van State, zo meldt dagblad AD vandaag.
D66 kondigde het initiatiefwetsvoorstel in augustus 2012 aan. De partij wil het actief donorregistratiesysteem invoeren, waarbij iedereen die zich niet zelf registreert in het Donorregister automatisch wordt geregistreerd als donor. Volgens de Raad van State zitten er nog wel wat haken en ogen aan het oorspronkelijke plan van D66. Zo stelt de Raad van State dat er sprake is van een inbreuk op het recht van onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Daarnaast druist het voorstel in tegen de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst, die stelt dat een arts zonder toestemming van de patiënt geen medische handelingen mag verrichten. Veronderstelde toestemming geldt alleen voor verrichtingen die in het belang van de patiënt zijn en niet van ingrijpende aard.
De raad stelt ook dat de acceptatie van orgaandonatie onder nabestaanden kan afnemen doordat het voorstel geen onderscheid maakt tussen toestemming die expliciet is geregistreerd en toestemming die is geregistreerd na niet-reageren. Ook vindt de Raad van State dat het voorstel aangepast moet worden met betrekking tot de positie van personen die wilsonbekwaam zijn. Doordat zij het donorformulier wellicht niet goed begrijpen en daarom niet terugsturen, worden zij automatisch geregistreerd als donor.
De KNMG is tegenstander van een actief donorregistratiesysteem en stelde meteen na de aankondiging van het initiatiefwetsvoorstel onder meer dat er geen aanwijzingen zijn dat het de wachtlijsten voor donororganen zou verkorten
Simone Paauw
Lees ook:
- KNMG: Geen orgaandonatie zonder expliciete toestemming
- Actief donorsysteem zonder morele druk
- Aantal orgaandonaties blijft groeien
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
D.Borst
Deskundige Infectiepreventie, Groningen
In berichtgeving over het tekort aan donororganen valt mij iedere keer op dat niemand de (in mijn ogen) voor de hand oplossing noemt, namelijk het principe: "geregistreerde donoren krijgen voorrang bij het ontvangen van een orgaan". Wie wilsbekwaam i...s maar voor een bepaald orgaan geen donor wil zijn, komt onderaan de wachtlijst wanneer hij zo'n orgaan onverhoopt zelf nodig heeft. Dit lijkt me logisch en alleszins rechtvaardig (mits de betrokkene wilsbekwaam is en de kans heeft gehad om zich te registreren) en zal mijns inziens het aantal geregistreerde donoren fors doen toenemen. Waarom zou je recht hebben op een orgaan van een ander, terwijl je zelf niet bereid bent om donor te zijn? Wat is er mis met dit idee?