Laatste nieuws
Saskia Ridder
8 minuten leestijd

‘Ik ben van dit land gaan houden’

Nederlandse huisarts vertoefde drie jaar in Oostenrijk

Plaats een reactie
Österreich Werbung, Frankhause
Österreich Werbung, Frankhause

Nergens is de après ski zo gezellig en gemütlich als in Oostenrijk. Maar Oostenrijk biedt meer dan pistes, schnapps en vriendelijke mensen. Huisarts Nielske Martens vertelt u er graag meer over. Zij woonde en werkte drie jaar in Oostenrijk en raakte verslingerd aan dit mooie land.

Nielske woont inmiddels alweer twee jaar in Nederland en werkt nu als waarnemer bij twee huisartspraktijken in Baarn. Haar twee jaren bij een Weense huisartsenpraktijk vond ze bijzonder. ‘Het was in eerste instantie niet eens de bedoeling om te gaan werken, maar na een jaar thuiszitten begon het toch te kriebelen. Enige kennis van de Oostenrijkse gezondheidszorg werd niet getoetst en ondanks een intensieve cursus Duits bij aanvang was mijn medisch Duits in het begin ook echt nog niet super. Toch was een plek op de lijst van waarnemers zo geregeld. Dat is toch wel een van de voordelen van de EU-­regelgeving. Ik kon snel aan de slag.’

Familie Martens
Familie Martens

Ander vak

De jonge huisarts besloot maar in het diepe te springen en heeft daar geen seconde spijt van gehad. Huisarts zijn bleek echter wel een totaal ander vak dan in Nederland. ‘Het meest opvallende vond ik de beperkte patiëntenpopulatie; je ziet weinig vrouwen en kinderen in je praktijk. Ook bijzonder is dat Oostenrijkers per kwartaal drie keer zonder verwijzing naar het ziekenhuis mogen en dat de huisarts bijna geen chirurgische ingrepen verricht. Wel is men royaal met het zetten van spuiten bij allerlei pijntjes en een systeem van nacht- en weekenddiensten is er niet. Ik voelde me in Wenen regelmatig meer een veredelde bedrijfsarts die ziektebriefjes uitschrijft dan de allround poortwachter die je in Nederland bent. Die beperkte functie heeft natuurlijk te maken met het feit dat er tot twee jaar geleden geen opleiding tot huisarts was. Je kon in Oostenrijk als basisarts al meteen aan de slag. Door mijn ervaring in Oostenrijk waardeer ik de breedte van het vak in Nederland des te meer en werk ik met hernieuwd enthousiasme en energie als waarnemer.’

Österreich Werbung, Trumler
Österreich Werbung, Trumler
Karlskirche, Wenen

Uittocht op vrijdagmiddag

Nielske en haar gezinsleden waren al fanatieke wintersporters, maar gingen voor hun Oostenrijkse avontuur eigenlijk altijd naar Frankrijk. ‘Je denkt dat wintersport overal hetzelfde is: witte sneeuw, fijne afdalingen en de hele dag lekker actief buiten zijn. Maar er heerst hier een totaal andere sfeer, dat maakt je vakantie ook echt anders. Het is hier veel gemoedelijker, knusser en meer overzichtelijk; heel fijn dus met jonge kinderen.’ Die drie jaren in Oostenrijk waren ze dan ook regelmatig op de piste te vinden. Ze vertelt dat ze in het begin vreemd opkeek als er vrijdag al vroeg in de middag in haar woonplaats Wenen een enorme uittocht gaande was. ‘Ski’s op het dak en weg waren de Weners. Bedrijven zijn niet meer bereikbaar, winkels sluiten, heel de stad stroomt leeg. Ik heb me maar aan dat gebruik aangepast, dat voelde als pure luxe! We hebben heel wat weekenden en vakanties in de bergen doorgebracht. Het is nu wel weer behelpen hoor, met die ene week skivakantie per jaar’, lacht Nielske.

Turismus Salzburg Gmbh, Bryan Reinhart
Turismus Salzburg Gmbh, Bryan Reinhart
Kapitelplatz, Salzburg

Genieten

Zomers is Oostenrijk ook een aanrader, volgens Nielske. ‘Het klimaat is prettig en je kunt hier fantastische fietstochten of wandelingen maken, zelfs met kinderen is dat een feest. Onderweg valt er voor hen van alles te beleven en te ontdekken, bijvoorbeeld met een Erlebnis-parcours. Ook is er onderweg altijd wel een rodelbaan, speeltuin of boerderij te vinden waar ze hun energie even kwijt kunnen. Of je kiest ervoor om van berghut naar berghut te wandelen. Oostenrijk is goed ingericht op kinderen; bij dit soort wandelingen, maar ook in hotels en musea bijvoorbeeld. Dat maakt jouw eigen vakantie als ouder ook een stuk meer ontspannen’, weet de moeder van drie kinderen uit ervaring. Een tip die Nielske dan ook nog graag geeft, is een Bauernhof-
Urlaub. ‘Er is in Oostenrijk een uitgebreid netwerk aan vakantieboerderijen waar kinderen van vroeg tot laat ­mogen meedoen met het boerderijleven; van koeien melken tot kaas maken, van het land op met de trekker tot helpen met klusjes binnen. Onze kinderen vonden het prachtig en wij genoten van onze levenslustige vrolijke kinderen, de schone lucht, de rust, het zonnetje en een goed boek! Een prima afwisseling met de meer culturele weekenden die we doorbrachten in de verschillende steden.’

Österreich Werbung, Peter Burgstaller
Österreich Werbung, Peter Burgstaller

Natuurpark Wachau

Warm bad

Nielske kijkt met veel plezier terug op haar Weense avontuur. ‘Het is sowieso verrijkend om je vak in een ander land uit te oefenen. Daarnaast heb ik enorm genoten. Ik had vooraf helemaal geen warme gevoelens voor Oostenrijk en ging mee voor het werk van mijn man, maar ik ben van dit land gaan houden. Het heeft zoveel te bieden: heerlijke steden, ­fascinerende cultuur, fabelachtige natuur, tongstrelende gastronomie en natuurlijk de alom bekende Oostenrijkse vriendelijkheid. In Wenen was de omgang tussen mensen wat zakelijker, wat formeler, maar verder voelt heel Oostenrijk als een warm bad.’ Een aanrader dus, dat Oostenrijk!

Tips

– Bezoek de rooms-katholieke Karlskirche in Wenen, laat u in een glazen lift naar de dertig meter hoge koepel brengen en bekijk van dichtbij de prachtige plafondschildering. Andere aanraders in Wenen zijn het kunsthistorisch museum (www.khm.at), de nationale bibliotheek (met barokke pronkzaal van twintig meter hoog en een globemuseum) en Tiergarten Schönbrunn.

– In Salzburg is het prima winkelen, bijvoorbeeld in de luxe winkelstraat de Getreidegasse. Leuk weetje: in het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart is sinds 1407 het stadhuis gevestigd. Wilt u meer dan winkelen? Bezoek dan de Festung Hohensalzburg, een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa of het rustgevende merengebied ten oosten van Salzburg.

– Dwaal door het veertig kilometer lange labyrint van ijsgrotten (het grootste ter wereld!) in het dorpje Werfen en bewonder de ijsfiguren die op natuurlijke wijze zijn ontstaan (www.eisriesenwelt.at).

– Stap in de voetsporen van Gustav Klimt aan de oever van de Attersee. Het Gustav Klimt center toont veel van zijn werken en er is een inspirerende themaroute uitgezet langs de oever van de Attersee. Het is zelfs mogelijk om in de villa te logeren waar Klimt vroeger zelf zijn zomers doorbracht.

– Laat u verwennen in een van de wellnesscentra, bijvoorbeeld in het paradijselijke Rogner Bad Blumau. Geniet van kunstzinnige ‘levende’ architectuur, een geneeskrachtige Vulkaniabron, overweldigend groen en natuurlijk vele thermale binnen- en buitenbaden.

– De natuurgebieden Wachau en het Neusiedler Meer staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Aanraders dus.

– Het openbaar vervoer is goed geregeld in Oostenrijk; er zijn veel goede verbindingen, de toeristenarrangementen zijn prima betaalbaar en het rijdt altijd, ook bij hevige sneeuwval.

– Voor de leukste vakanties op boerderijen kijkt u op
www.urlaubambauernhof.at

Weetjes

– Er is veel ruimte: de republiek Oostenrijk is ongeveer twee keer zo groot als Nederland, maar telt ongeveer de helft van het aantal inwoners van ons eigen landje.

– Bezoekwaardige steden zijn Wenen, Salzburg, Graz, Innsbruck en Linz.

– Oostenrijk heeft ruim 2900 skiliften. Vorig jaar werden er bijna 600 miljoen mensen mee vervoerd.

– Opvallende vakantiegangers zijn mensen uit de Verenigde Arabische Emiraten; niet zelden laten zij hun eigen SUV of sportwagen overbrengen naar Oostenrijk.

Oostenrijk: ‘Nergens zijn de mensen zo vriendelijk en gezellig’

Nikki Martens
Nikki Martens
Nikki Martens
Nikki Martens

Avontuurlijk en energiek, dat zijn termen die wel op Nikki Kolfschoten van toepassing zijn. De aio spoedeisende geneeskunde, momenteel werkzaam in het HagaZiekenhuis in Den Haag, is als het even kan in de bergen.

Eenmaal in de bergen kiest Nikki het liefst voor de ongebaande paden. ‘De bergen beleef ik het best offpiste. Met vrienden een route uitstippelen, plannen maken, bedenken wat we nodig hebben; samen ons eigen avontuur maken, dat is voor mij het echte beleven.’ Toerskiën betekent dat je zelf naar boven loopt. In eerste instantie op de ski’s waar vellen onder zijn gebonden. Als het terrein te ruw wordt, worden de ski’s op de rugzak gebonden en wordt de rest geklommen. De beloning voor deze fysiek pittige inspanning volgt als de ski’s weer worden ondergebonden. ‘Klimmen is gaaf, maar de kers op de taart is natuurlijk de afdaling. De dikke poeder, het nog maagdelijk landschap, de snelheid.’ Haar materialen heeft ze altijd in haar camper liggen. ‘Je weet immers nooit waar de beste sneeuw gaat vallen, dus ik wil mobiel zijn. Als ik alles bij de hand heb, kan ik elk moment de mooiste plekken opzoeken. En slapen doe ik dan ook in de camper.’

Ultieme combinatie

Er valt nog een wereld te ontdekken voor Nikki. ‘Mijn laatste reis naar Noord-Noorwegen was fabelachtig mooi. Door de dikke, verse sneeuw in een ongelooflijk ongerept gebied naar beneden skiën, met uitzicht op zee waar de dolfijnen in de baai rondspartelen. Veel mooier dan dat wordt het niet.’ In Oostenrijk komt ze ook veel, vooral voor de klimcursussen die ze volgde en nu als instructeur voor de Outdoor Medicine-cursus. ‘We werken dan altijd vanuit het Silvretta-massief, een prachtig ruig gebied. Als instructeur van deze cursus heb ik een ultieme combinatie ­gevonden tussen werk en hobby, echt heerlijk om te doen naast het aio-schap. Oostenrijk is overigens een fijn land om te zijn. Nergens zijn de mensen zo behulpzaam, vriendelijk en gezellig. En het is niet zo bizar duur als in veel andere landen. Het gevoel dat mensen niet per se veel aan je willen verdienen, is prettig.’

Lawinekunde

Mensen die eens iets anders willen dan bochtjes draaien op een overvolle piste, raadt Nikki aan om ook eens het toerskiën te proberen. ‘De fysieke belasting gecombineerd met het prachtige ongerepte berglandschap vind ik ultiem. Ga alleen nooit onvoorbereid de bergen in, het vergt echt wel enige kennis van zaken om deze sport veilig te doen. Begin bijvoorbeeld met een cursus lawinekunde, zodat je kennis krijgt hoe zo’n lawine zich ontwikkelt en hoe je daarmee om moet gaan. En huur een ervaren gids in. Nee, deze sport is niet zonder risico maar met de goede maat­regelen en de juiste kennis is het fantastisch.’

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.