Laatste nieuws
Nieuws

Huisarts in korte broek: kan dat?

11 reacties
getty images
getty images

Het is de klassieke werkvloervraag in de zomermaanden: mogen korte broeken, teenslippers, mouwloze hemden? Niels Rossen, huisarts te Venray, houdt met een Twitterpoll de gemoederen hierover bezig.

‘Een huisarts (man) die met dit weer in korte broek op de praktijk rondloopt, kan dat?’, wierp Rossen deze dinsdagochtend de vraag op, en verbond er een Twitterpoll aan. (@HuisartsRossen)

‘Ik twijfel hier ook altijd aan, maar denk dat het niet altijd gewaardeerd wordt. Nu gekozen voor linnen broeken’, oppert waarnemend huisarts Christiaan Smeenk als reactie. Voor huisarts Bart Bruijn geen twijfel in deze kwestie: ‘Ik loop al weken op de praktijk en in de hap in korte broek. Dat kan gewoon. Dat is het grote voordeel van er over het algemeen wat sjofel uitzien.’

Arts Femke van Rhijn gunt elke mannelijke huisarts het voordeel van een ‘luchtige rok’, die volgens haar ‘met deze hitte echt heel chill is tijdens het werk’. Arts Joost Stultiens is in ieder geval streng in de leer wat betreft de driekwart bermuda: dat kledingstuk kan volgens hem ‘ongeacht functie natuurlijk niet’.

Een fysiotherapeut werpt een praktische vraag op: ‘Heb je lichamelijk contact met je patiënt?’ Want de korte broek moet niet leiden tot ‘huid-huidcontact’, vindt deze, want dat is ‘not done’ en ‘toch wat anders dan contact met handen’. Reumatoloog Deborah van der Stoep probeert het huisartsendilemma wat te relativeren: ‘Geniet van het feit dat je geen dikke witte aardappelzak over je kleren aan hoeft. Dat scheelt toch weer een laagje.’

Niet-dokters hebben er ook een mening over. ‘Ik zou zeggen: een korte broek met nette blouse moet kunnen’, stelt iemand. ‘Het lijkt me nog verstandig ook. Staat ook in het hitteplan’, meent een andere twitteraar. ‘De meeste mensen hebben een vertrouwensband met hun huisarts, dus ik denk dat het wel los zou lopen.’ Een ander zegt niet te weten waarom het niet zou kunnen: ‘Ik hoef mijn huidige huisarts nou niet zo snel in een korte broek te zien maar ik zou er niet van wakker liggen. Denk ik.’ Als een arts kiest voor iets zomers, dan graag wel ‘netjes en schoon’ aldus een twitteraar die nog met afschuw denkt aan de bevlekte jas van iemand die ooit urologische onderzoeken bij haar verrichtte.

Huisarts Rossen heeft het ‘in ieder geval nog niet gedurfd vandaag’, bekent hij. En voor de twijfelaar die zijn mening nog wil aanscherpen met het oog op de aanhoudende hitte: over twee dagen is de uitslag van de Twitterpoll bekend.

> ook op de Facebookpagina van Medisch Contact - Nieuws werd gestemd
De uitslag:

'In Hoensbroek doen wij niet moeilijk over een korte broek bij 37 graden!' melden drie huisartsen uit Hoensbroek bij hun ingezonden foto:

Van links naar rechts Simon Kleijkers, Micha Lutgens en Riccardo Fornaro
Van links naar rechts Simon Kleijkers, Micha Lutgens en Riccardo Fornaro
volg Medisch Contact op Instagram voor deze en meer foto's
Lees ook:

Nieuws huisartsen
 • Ilse Kleijne

  Ilse Kleijne-Thoonsen is journalist bij Medisch Contact, met een focus op opleiding, loopbaan en arbeidsmarkt.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  De verbeterde versie... God, wat word ik moe van al die Hygiene en Infectiepreventie Fundamentalisten.

  In het Verenigd Koninkrijk is de witte jas inmiddels formeel afgeschaft. Het land gaat dus volgens voornoemde groep waarschijnlijk niet ten ond...er aan de Brexit, maar wel aan de golven van infectieziekten die nu onvermijdelijk over het land gaan trekken... En dat allemaal door die vieze onverantwoordelijke dokters die geen witte jas meer dragen...

  Ik ga binnenkort in een lange witte linnen broek, en een lange witte jas. Zonder ook maar iets eronder, want daarover heeft het genootschap "Weet Niet Hoe een Patiënt Er Uit Ziet (WNHPEUZ)", vroeger ook wel bekend onder de Werkgroep Infectie Preventie, nog geen bindende uitspraak gedaan, dus daar kan de inspectie ook niet op controleren. Dat scheelt al weer... Lekker losjes in het witte pak... Laat de boel maar hangen en zwaaien...

  En als ik dan toch inkopen ga doen, koop ik meteen een wit-geblokte Schotse rok, die tot aan de enkels reikt. En ik zet een koksmuts op, die is wit, zeer hygiënisch, en voorkomt volgens de WNHPEUZ dus per definitie infecties, daarmee mijn vieze , dikke en grote hoofd bedekkend, waar het natuurlijk ook wemelt van de nare beestjes die in slagorde klaarstaan om al die onschuldige patiënten op de polikliniek neurologie te bespringen.

  Ga ik me eindelijk ook eens aan de kledingvoorschriften houden. Nu maar hopen dat ik niet afgevoerd wordt door de ziekenhuispsychiater. Maar zo'n vaart zal het niet lopen want door een ander groepje idioten is de ziekenhuispsychiater een exotische soort geworden onder de medisch specialisten. .

 • Jan Constandse

  Cardioloog, Delft

  Ook ik kom graag in een korte broek naar het werk. Echter, het dragen van een korte broek onder een witte jas roept, zeker wanneer deze niet onder de jas uitkomt associaties op met potlood verkopende mannen. Komt de broek wel onder de jas uit staat d...at shabby.
  Dus voor mij een lange dunne ziekenhuisbroek: lekker dun en elke dag vers!

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  Ik ga binnenkort in een lange witte linnen broek, en een lange witte jas. Zonder ook maar iets eronder, want daarover heeft het genootschap "Weet Niet Hoe een Patiënt Er Uit Ziet (WNHPEUZ)", vroeger ook wel bekend onder de Werkgroep Infectie Preventi...e, nog geen bindende uitspraak gedaan, dus daar kan de inspectie ook niet op controleren. Dat scheelt al weer...

  En als ik dan toch inkopen ga doen, koop ik meteen een wit-geblokte Schotse rok, tot aan de enkels. En ik zet een koksmuts op, die is wit, dus hygiënisch, en voorkomt volgens de WNHPEUZ dus per definitie infecties, daarmee mijn vieze , dikke en grote hoofd, waar het natuurlijk ook wemelt van de nare beestjes die in slagorde klaarstaan om al die onschuldige patiënten op de polikliniek neurologie.

  Ga ik me eindelijk ook eens aan de kledingvoorschriften.

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen

  Ik ga binnenkort in een lange witte linnen broek, en een lange witte jas. Zonder ook maar iets eronder, want daarover heeft het genootschap "Weet Niet Hoe een Patiënt Er Uit Ziet (WNHPEUZ)", vroeger ook wel bekend onder de Werkgroep Infectie Preventi...e, nog geen bindende uitspraak gedaan, dus daar kan de inspectie ook niet op controleren. Dat scheelt al weer...

  En als ik dan toch inkopen ga doen, koop ik meteen een wit-geblokte Schotse rok, tot aan de enkels. En ik zet een koksmuts op, die is wit, dus hygiënisch, en voorkomt volgens de WNHPEUZ dus per definitie infecties, daarmee mijn vieze , dikke en grote hoofd, waar het natuurlijk ook wemelt van de nare beestjes die in slagorde klaarstaan om al die onschuldige patiënten op de polikliniek neurologie.

  Ga ik me eindelijk ook eens aan de kledingvoorschriften.

 • Rinus Ouwens

  Bedrijfsarts, Bemmel

  @ Barend Kooistra: ik zou niet eens verbaasd zijn als het tot dergelijke kledingcontrole komt. Ook niet als nadien Kamervragen volgen over de schokkende onthulling dat sommige (para)medici onvoldoende verhullend gekleed zijn. Waar natuurlijk maatrege...len op moeten volgen, bijvoorbeeld in de vorm van een verplicht kledingplan voor instellingen en ziekenhuizen. Zodat er keurig gekleed nagedacht kan worden over vermindering van de regeldruk in de zorg.
  Overigens, zoals aangegeven, lijkt het me wenselijk dat ook een arts verschoond kan blijven van bepaald taalgebruik en onzedelijke kledij.

 • Janwillem Kocks

  Huisarts, onderzoeker, Groningen

  Goed te zien dat dit onderwerpt nog steeds veel stof doet opwaaien.
  Een aantal jaar geleden hebben we hierover gepubliceerd in het kerstnummer van het NtvG: https://www.ntvg.nl/artikelen/de-kleren-maken-de-dokter

  Destijds ook veel media aandach...t.

  Kledingkeuze maakt uit. In de reacties en uit ons onderzoek blijkt dat wanneer een vertrouwensband bestaat dit waarschijnlijk minder van belang is. In de eigen praktijk waarschijnlijk wel acceptabel. Op bijvoorbeeld de spoedpost zou ik het zeker niet doen. De eerste punten voor vertouwen heb je binnen bij nette kleding.

 • barend kooistra

  specialist ouderengeneeskunde, almere Nederland

  De geachte collega's die wat gniffelen over kledingcontrole door de inspectie kunnen zich daar toch maar beter wel op voorbereiden. In ons verpleeghuis vond de IGZ recentelijk dat de organisatie niet aan de norm voor respectvolle bejegening voldoet:... de Inspecteur had een ziekenverzorgende " wijffie" horen zeggen tegen een demente dame. Ongetwijfeld ook iets waar wij allemaal verschillende meningen over hebben, en ik gun ieder de zijne. Ik wilde alleen maar signaleren dat de IGZ zich inderdaad met kwesties van bejegening en algemeen fatsoen e.d. bezighoudt, ik citeer: DE IGJ HOUDT TOEZICHT OP DE KWALITEIT, VEILIGHEID EN TOEGANKELIJKHEID VAN DE GEZONDHEIDSZORG EN BEWAAKT DE RECHTEN VAN DE PATIËNT. Het zou zo maar een patiëntenrecht kunnen zijn gevrijwaard te blijven van gemeenzaam taalgebruik en al te onzedelijke kledij.

 • Rinus Ouwens

  Bedrijfsarts, in opleiding tot verzekeringsarts, Bemmel

  Moet ik toch denken aan de zeer luchtig geklede dame die ooit mijn spreekuur bezocht. In wat kennelijk een “fishnet t-shirt” was en strakke korte wielerbroek stapte zij de spreekkamer binnen hoewel zij niet per fiets was gekomen. Zij was namelijk ge...opereerd in de lies.
  Spontaan gaf zij aan dat ze het litteken wilde laten zien. Nog voor ik mijn bedenkingen had uitgesproken was de wielerbroek al omlaag gestroopt – en bleek dat zij daar letterlijk niets onder droeg.
  Indertijd moesten mijn collega’s nogal gniffelen toen ik nadien werkelijk geheel perplex mijn spreekkamer uitkwam. Maar ik voelde me er toch zeer ongemakkelijk bij en zeker sinds de #me-too hausse wil ik liever niet met een dusdanig geklede patiënte in een spreekkamer zijn. Ook niet als het warm is.
  Overigens, denkend aan spreekuren in kokend hete spreekkamertjes met puffende en zwetende artsen en patienten, is wellicht een koeler klimaat in de spreekkamer een effectiever en plezieriger alternatief voor een kledingprotocol dat de inspectie gaat handhaven. En als de inspectie al kledingcontrole gaat uitvoeren dan zie ik graag het meetlint voor mouwlengte en checklist voor bedekkinggraad op alle betrokkenen toegepast.

 • Desiree Hairwassers

  Patient advocate borstkanker en erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker, Huissen

  Ik heb er niet direct problemen mee, zolang het een nette korte broek met een nette polo of net overhemd is. Hawaiibroeken, hawaii-shirts, witte sokken met crocs, badslippers, ontbloot bovenlijf, hempjes, voetbalbroekjes, zwembroeken, t-shirts met Hé... Majesteit, ga eens bier halen of met This guy needs a beer....... ik zou zeggen, laat die maar even in de kast liggen.......

 • Herman Suichies

  Huisarts, Eefde

  Ik vind wel dat er hierover een protocol moet komen. Dat ons behulpzaam kan zijn om bij dergelijke complexe problemen de juiste beslissing te kunnen nemen. Misschien kan de NHG hierin behulpzaam zijn? Dat geeft de inspectie ook houvast bij de handhav...ing.

 • W.J.Duits

  Bedrijfsarts, Houten

  Ach warmte met een dun laagje extra kleding is net zo warm als zonder. Persoonlijk heb geen behoefte aan blote benen en korte hemdjes als ik ergens kom waar ik serieus geholpen wil worden. Maar ieder zijn ding.
  Soms is het ook een onsmakelijk gezic...ht.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.