Helft vergiftigingen door geneesmiddelen
Plaats een reactieVan alle vergiftigingen waarmee mensen zich vorig jaar hebben gemeld bij de arts of het ziekenhuis, is meer dan de helft veroorzaakt door het innemen van te veel geneesmiddelen zoals pijnstillers of rustgevende middelen. In 2012 werd dit 25.942 keer gemeld. Dit meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in het Jaaroverzicht 2012.
Acute vergiftigingen hoeven in Nederland niet centraal geregistreerd te worden. Alleen vergiftigingen waarbij artsen en andere hulpverleners advies nodig hebben, worden bij het NVIC gemeld. Vorig jaar ontving de instelling telefonische meldingen over ruim 33.000 mensen. Omdat mensen regelmatig worden blootgesteld aan meerdere toxische stoffen tegelijk, ging het in totaal om bijna 45.000 blootstellingen. In 58 procent daarvan ging het om blootstellingen aan humane geneesmiddelen. De overige vergiftigingen waren het gevolg van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, en planten of paddenstoelen.
Volgens projectleider Irma de Vries gaat het in 60 tot 70 procent van de gevallen waarbij geneesmiddelen in het spel zijn om vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, die doelbewust zijn ingenomen als zelfmoordpoging. In absolute getallen komt dat neer op 1300 tot ruim 1500 zelfmoordpogingen met geneesmiddelen per maand. ‘Dat is veel, maar het cijfer is correct’, licht De Vries toe. ‘Veel van die gevallen betreffen impulsieve zelfmoordpogingen, waarbij mensen de geneesmiddelen grijpen die op dat moment voorhanden zijn.’
Volgens de internist en toxicoloog is het aantal vergiftigingen door geneesmiddelen de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven.
Mathijs Smit/ANP
Lees ook:
- Kleiner doosje paracetamol voorkomt doden (Medisch Contact, 14 februari 2013)
- Vergiftiging vaak door geneesmiddel (Medisch Contact, 15 augustus 2011)
- Aantal vergiftigingen door medicijnen fors toegenomen (Medisch Contact, 14 juni 2007)

- Er zijn nog geen reacties