‘Geen willekeur Davos’
Plaats een reactieZorgverzekeraars bestrijden dat er sprake is van willekeur bij vergoeden van behandeling in het Nederlands astmacentrum in het Zwitserse Davos, zoals longarts Bert Roldaan stelt.
Zorgverzekeraars weigeren regelmatig de aanvraag voor machtiging door artsen voor het astmacentrum in Davos, signaleert Bert Roldaan, longarts in het HagaZiekenhuis in Medisch Contact. Het Nederlands Astmacentrum in Zwitserland behaalt uitstekende resultaten, tegen vergelijkbare kosten, volgens de longarts. Hij beschuldigt de zorgverzekeraars daarom van willekeur: ‘Het is niet te verdedigen om voor één van de Nederlandse astmacentra zo selectief te zijn als het gaat om het vergoeden van klinische behandeling van correct geïndiceerde patiënten.’
‘Er is absoluut geen sprake van willekeur’, reageert een woordvoerder van Achmea. ‘Davos heeft alleen de voorkeur boven een Nederlands centrum bij astma die vooral door een huisstofmijtallergie in stand wordt gehouden, een uiterst zeldzame vorm. De zorgverzekeraar beoordeelt dit op grond van vastgestelde criteria.’ Ook Menzis geeft aan dat de vergoeding wordt toegekend op basis van de voorgeschiedenis van de patiënt, beoordeeld door een medisch adviseur. VGZ verwijst voor een reactie naar Zorgverzekeraars Nederland.
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) hanteerde tot 2008 een checklist van het kwaliteitsinstituut CBO voor beoordeling voor vergoeding. Deze checklist voldoet volgens het college niet meer aan de evidencebased criteria en is daarom vervallen. Volgens CVZ zijn zorgverzekeraars niet verplicht het centrum in Davos in hun polis op te nemen. Volledige vergoeding is wel verplicht bij een naturapolis wanneer de behandelend arts aantoont dat behandeling in Davos noodzakelijk is en dat een vergelijkbaar centrum in Nederland medisch gezien niet afdoende is. Voor deze beoordeling zijn geen criteria genoemd door het CVZ.
Het centrum in Davos adviseert patiënten met een afgewezen machtiging om juridische stappen te nemen. Dat kan succesvol uitpakken, want in 2011 moest zorgverzekeraar Univé van de voorzieningenrechter de behandeling voor een patiënt betalen, nadat de verzekeraar eerst vergoeding had afgewezen. De behandeling in Davos voldoet aan de huidige stand van wetenschap en praktijk, zo concludeerde de rechter. Hoogleraar en longarts Elisabeth Bel (AMC) bevestigde in deze rechtszaak dat de patiënt voor behandeling in Davos in aanmerking kwam en daar had Univé volgens de rechter geen goede repliek op.
In de binnenkort te verschijnen richtlijn Ernstig Astma bij Volwassenen van de longartsenvereniging NVALT zullen criteria voor behandeling in Davos worden opgenomen. Als CVZ op basis van deze richtlijn het basispakket uitbreidt, zullen alle verzekeraars hem overnemen, aldus Menzis.
Heleen Croonen
Bron:
- Ernstig astma is beter af in Davos. Bert Roldaan in Medisch Contact 33/34 van 17 augustus 2012
Lees ook:
- Vereniging Nederland Davos: Afwijzing machtiging; wat nu?
- De rechtzaak tegen Unive
- CVZ over vervallen van de checklist
- Er zijn nog geen reacties