Fusie AMC en VUmc gaat niet door
4 reactiesDe voorgenomen fusie tussen het AMC en het VUmc gaat voorlopig niet door. De Amsterdamse ziekenhuizen hebben vanwege juridische bezwaren van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloten hun verzoek in te trekken. Dat bevestigt een woordvoerder van het VUmc donderdagavond.
In gesprekken met de ACM bleek dat er op dit moment geen fusie kan plaatsvinden. Zo zijn het VUmc en de Vrije Universiteit onder meer nog verenigd in een stichting en voor een fusie zouden ze eerst gescheiden moeten worden tot twee zelfstandige rechtspersonen.
Het AMC en het VUmc maakten in december hun voornemen bekend om te fuseren. Het plan was om de twee raden van bestuur in de zomer van 2014 samen te voegen. Vorig jaar maart tekenden beide ziekenhuizen al een intentieverklaring om meer samen te werken.
Die samenwerking gaat gewoon door, benadrukken de instellingen in een brief. ‘Omdat beide raden van bestuur overtuigd zijn van de voordelen van de alliantie tussen AMC en VUmc, laten zij – in afwachting van een oplossing van de juridische bezwaren – nu andere vormen van samenwerking onderzoeken, die niet tot concentratie worden gerekend. (…) De invoering van een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier is één van de tastbare vormen van samenwerking en verdient naar de mening van beide raden van bestuur onverminderde prioriteit.’
In de ziekenhuizen werken samen vijftienduizend medewerkers en worden jaarlijks een half miljoen patiënten behandeld. Aan de twee instellingen studeren bovendien ruim vijfduizend geneeskundestudenten.
Novum/Lieke de Kwant
Lees ook:
J.P. Detering
verpleegkundige niet praktiserend, Almere
Dat is voor de inwoners van de regio Amsterdam en omstreken goed nieuws. Op deze manier kan een patiënt die niet tevereden is over het ene academisch medisch centrum toch nog terecht bij het andere, zonder daar al te ver voor te mooeten reizen. Hopel...ijk behouden beide academische centra, ondanks de voorgenomen intensieve samenwerking, wel hun eigen identiteit.
J.P. Detering
verpleegkundige niet praktiserend, Almere
Dat is voor de inwoners van de regio Amsterdam en omstreken goed nieuws. Op deze manier kan een patiënt die niet tevereden is over het ene academisch medisch centrum toch nog terecht bij het andere, zonder daar al te ver voor te mooeten reizen. Hopel...ijk behouden beide academische centra, ondanks de voorgenomen intensieve samenwerking, wel hun eigen identiteit.
J.W.W. Coebergh
sociaal-geneeskundige , LEIDEN
Als nu de ambitie van 'die' bestuurders ook gewoon eens beperkt bleef tot het 'gewoon' samenwerken, zoals de meeste professionele mensen gewend zijn, hadden we niet al die blazerige en bestuurlijke drukte en onrust gehad (op het grootste ziekenhuis v...an Nederland zit geen enkele verwijzer - want daarop gaat het toch - te wachten en de files zijn nu al onbeheersbaar. hoeveel heeft al dit gedoe al niet gekost. Wie zich voortdurend in kleien stapjes verbetert, en perspectieven schept voor jongelui, blijkt in 5 tot 10 jaar met 7-mijls laarzen vooruit te zijn gegaan. Heertjes, meer 'management by walking around' svp.
algra
zelfstandig bedrijfsarts, rotterdam
Erg positief nieuws ! Dat dit signaal een begin moge zijn voor de beide Raden van Bestuur om terug te keren op de eerder heilloos ingeslagen weg.
Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te snappen dat twee van dergelijke 'supertankers' als AMC en VUmc..., niet tot een nieuwe 'super -super-tanker' om te bouwen zijn. Het tart namelijk alle organisatieprincipes. Goed nieuws dus vooral voor het eigen personeel die een lijdensweg wordt bespaard.
Voor hen in de Raden van Bestuur - men neme een W Bos of een M Levi- die de fusie stiekum nog steeds als hoogste doel zien - verwijs ik naar de artikelen en onderzoeks resultaten van prof dr H Schenk. Mogelijk dat zijn conclusies wel indruk op de heren maakt:
Hans Schenk, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht, is tot ver buiten Nederland bekend door zijn omvangrijke onderzoek naar ‘mergers & acquisitions’. Schenk analyseerde 25.000 samenvoegingen en kwam tot de conclusie dat 15 procent ervan slaagt, 15 procent een ramp wordt en 70 procent ervan ‘gewoon’ mislukt.
Waarom zou deze fusie tot de gelukkige 15% behoren ? Ik laat me graag overtuigen door houtsnijdende argumenten. Vooralsnog zie ik ze niet.
Dolf Algra, zelfstandig bedrijfsarts
Ik heb - vanuit mijn vak als bedrijfsarts - heel wat fusies van (heel) dichtbij mogen meemaken en mijn ervaring is dezelfde als die van prof.Schenk. Gevolg: merendeel is een mislukking