Fors hogere boete voor moedwillig medicijntekort
3 reactiesDe boete die farmaceutische bedrijven kunnen krijgen voor het verwijtbaar veroorzaken van een tekort aan medicijnen wordt bijna twintig keer zo hoog, van 45.000 naar 820.000 euro. Dat liet minister Edith Schippers (Volksgezondheid) donderdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.
Hiervoor is wel een wetswijziging nodig en die neemt tijd in beslag. Daarom heeft de bewindsvrouw de boete in de tussentijd al verhoogd naar 150.000 euro, schrijft ze. Farmaceuten moeten er ook voor gaan zorgen dat er voldoende voorraad is en dat (dreigende) tekorten op tijd worden gemeld.
Eerder dit jaar ontstond er een tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax. Dat kwam omdat de productie van Oss naar Duitsland werd verplaatst. Daardoor is het medicijn, dat door circa 350.000 Nederlanders wordt gebruikt, lang niet beschikbaar. Patiënten werden daardoor gedwongen over te stappen op een ander medicijn, waar hun lichaam eerst aan moest wennen.
ANP/Marieke van Twillert

F.J.E.M. van Passel
oud-anesthesioloog, Zevenaar Nederland
De farmaceutische industrie is zich niet (altijd) bewust van haar sociale en publieke functie. Het draait alleen maar om de winst.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Het is op zich een leuke geste, maar ik kan me niet voorstellen dat een grote multinational wakker ligt van een Nederlandse boete. Zetten ze gewoon iets bij de prijs op en het leed is weer geleden. Het wordt tijd voor Europese wetgeving op dit gebied..., dat maakt meer impact.
J.A. Borgstein
arts
uitstekend!
dit gebeurd ook veel op kleinere schaal
vlak voor de zomer elk jaar zijn sommige antibiotica oordruppels plotseling niet meer te krijgen