Bevolkingsonderzoek darmkanker: detectieratio 1 op 28
2 reactiesIn het eerste half jaar na de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker is bij 763 deelnemers darmkanker gevonden. Dat meldt het RIVM op basis van een onderzoek van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.
In het eerste half jaar hebben bijna 130.000 mensen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek, 68 procent van de 190.000 mensen die waren uitgenodigd. Bij 12 procent van hen bleek er aanleiding te zijn voor vervolgonderzoek. Van de 11.430 mensen bij wie een coloscopie is gedaan, is bij 763 mensen (7%) darmkanker gevonden en bij 3832 mensen (34%) gevorderde adenomen. Berekend naar het aantal deelnemers werd bij 3,6 procent van hen kanker of een gevorderd adenoom gevonden: een detectierate van 35,5 per 1.000 gescreende patiënten, ofwel 1 op 28.
Vanwege de hogere deelname aan het bevolkingsonderzoek dan verwacht, ontstonden er kort na de start wachtlijsten voor coloscopieën, waarna tijdelijk minder mensen werden uitgenodigd. Om aan de extra vraag te kunnen voldoen, worden de komende jaren meer MDL-artsen opgeleid.
Minister Schippers nam in 2011 het besluit om het bevolkingsonderzoek in te voeren voor alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Het bevolkingsonderzoek is begin 2014 van start gegaan. Het RIVM is verantwoordelijk voor de landelijke regie binnen het bevolkingsonderzoek. Vijf regionale screeningsorganisaties voeren het bevolkingsonderzoek uit. Door de invoering van het bevolkingsonderzoek zullen op langere termijn jaarlijks 2.400 minder mensen overlijden aan darmkanker, zo is de verwachting.
Uit de eerste voorlopige cijfers (over 5803 mensen) bleek in juli dat bij 7,5 procent van de onderzochte mensen darmkanker werd gevonden; bij 22,5 procent was sprake van gevorderd adenoom. In de proefonderzoeken in Amsterdam en Rotterdam waren deze percentages respectievelijk 8 procent en 43 procent.
Joost Visser
Landelijke monitoring van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker: resultaten eerste half jaar 2014
Lees ook:
- Ontlastingstest is al te gevoelig
- Screening is uitdaging voor mdl-artsen
- Darmkankerscreening krijgt spin-off
- Darmkankerscreening verlaagt totale sterfte niet
- Nadelen kankerscreening onderbelicht
M.C.J.M. Kock
Radioloog, ROTTERDAM Nederland
Ik zie ruimte voor CT colon (virtual colonoscopy). Dit zou in trialverband (RCT) uitgevoerd kunnen worden om te evalueren of CT colon toegankelijker onderzoek geimplementeerd kan worden in het traject van de screening! De diagnostic performance is ve...rgelijkbaar met scopie. Kan meteen geimplementeerd worden. En dan hoeven we ook geen jaren te wachten op MDL dokters.
J. van der Valk
ex-huisarts, ROTTERDAM Nederland
Bizar dat door het Bevolkingsonderzoek (waar ik momenteel tegen ben)
de wachttijd voor consulten en scopieën MDL bij mensen met klachten door (achteraf bewezen) darmkanker in Rotterdam al oplopen van weken tot > 4 maanden !? (zie ook: wachttijden SFG... 1e consult MDL)
En waar staan in de voorlopige cijfers de aantallen complicaties ?