België erkent organisaties alternatieve genezers
Plaats een reactieDe Belgische senaat heeft een wetsontwerp over de erkenning van dertien beroepsorganisaties voor alternatieve genezers goedgekeurd.
Al in 1999 lag er een omstreden wet klaar op de ‘niet-conventionele praktijken’, maar die rammelde nogal. Het was daarom de bedoeling om een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg af te wachten, dat tegen het eind van 2010 gereed moet zijn. Dat zal een evaluatie bevatten van bestaande alternatieve praktijken, in termen van heilzame en schadelijke effecten, van het gebruik door de Belgische bevolking, en van de wettelijke status en de organisatie ervan in België en andere landen.
Pas na verschijnen van het rapport zouden nieuwe stappen worden gezet in de uitvoering van het inmiddels 11 jaar oude wetsvoorstel. Maar een rechterlijke uitspraak, uitgelokt door twee verenigingen van osteopaten, noopte de huidige minister van volksgezondheid op straffe van een dwangsom van 5000 euro per maand, nu reeds met wetgeving te komen.
Senator Louis Ide onthield zich van stemming. Tegen de Vlaamse krant De Morgen zei hij voorstander te zijn van evidence-based medicine. Dat is volgens hem des te belangrijker ‘in tijden van budgettaire schaarste’. Hij hoopt dat de wet kwaliteitscontrole op alle geneeswijzen bevordert en dat er een registratie komt van schadelijke neveneffecten van alternatieve geneeswijzen.
Henk Maassen
Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg: Studie 2009-50 (GCP) Alternatieve geneeskunde
Lees ook:

- Er zijn nog geen reacties