Arts behandelt dolfijn
Plaats een reactie
Paul Verweij, dierenarts Paulien Bunskoek en dolfijn Liya
Eerder behandelde arts-microbioloog Paul Verweij van het Radboudumc al vogels en een hond en nu heeft hij een tuimelaar (dolfijn) van een drie jaar durende longontsteking afgeholpen. Dolfijn Liya, woonachtig in het Dolfinarium, was besmet met een resistente Aspergillus fumigatus-schimmel.
Nadat dierenartsen van het Dolfinarium het dier tevergeefs probeerden te behandelen met de gebruikelijke azolen, klopten ze voor hulp aan bij het schimmelexpertisecentrum van het Radboudumc, zo meldt het Nijmeegse academisch ziekenhuis op de eigen website. Verweij besloot de dosis te verhogen en dat had het gewenste effect. Na twintig maanden azolenbehandeling en bijna drie jaar na de start van de longontsteking, werd Liya genezen verklaard.
In Nederland komt een invasieve aspergillose bij zo’n tweehonderd tot vierhonderd patiënten per jaar voor. Bij een aspergillose met een niet-resistente schimmel is de sterftekans 35 procent en bij een resistente variant 85 procent. 30 procent van de schimmels is resistent en dat maakt schimmelresistentie een groot probleem in Nederland, stelt Radboudumc. Dat aspergillose ook bij dolfijnen voorkwam, wist Verheij niet, zo zegt hij in het bericht van het ziekenhuis. De dosis van de medicatie verhogen is bij mensen overigens geen optie volgens Verheij, het verhoogt de bloedspiegels niet.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties