Ambulances tegengehouden om terreurdreiging
2 reactiesVlak na de dodelijke steekpartijen in Maastricht vorige week donderdagavond zijn uitgerukte ambulances tegengehouden. Ze mochten niet door naar de slachtoffers omdat er een terreurprotocol van kracht was, bevestigt de politie berichten hierover in dagblad De Limburger.
Na de steekpartijen werd een 37-jarige Maastrichtenaar gearresteerd. Hij zou twee mensen hebben gedood met messteken en twee anderen verwond. De politie hield rekening met een terroristische aanslag. Volgens de politie was de situatie chaotisch. Er waren drie plaatsen waar zich een delict kon hebben afgespeeld, het ging om Syrische slachtoffers en er zou mogelijk nog een tweede verdachte zijn vanwege onduidelijkheid over het signalement van de dader.
In De Limburger verwijten familieleden van de overledenen de politie en de GGD nalatigheid. Zo lag een vrouw op de Postmesstraat dood te bloeden, terwijl de ambulances enkele honderden meters verder werden tegengehouden.
ANP
lees ook:
Leo Geeraedts
Traumachirurg, Amsterdam
Het is veel belangrijker dat omstanders en niet-medische hulpverleners die reeds ter plaatse zijn zoals brandweer, politie direct kunnen handelen bij levensbedreigend bloedverlies in afwachting van de ambulance. Slachtoffers kunnen nl in 3-5 minuten ...verbloeden. Hier hebben we al opgewezen in ons artikel ‘Omstanders kunnen levens redden’ in Medisch Contact van 23 juni 2016. Op 15 december 2016 startte de campagne en cursus Stop de bloeding - red een leven: inmiddels zijn er al meer dan 1700 mensen geschoold in de eerste hulp bij levensbedreigend bloedverlies. Kijk op www.stopdebloedingredeenleven.nl en volg de cursus!
(Zie ook aub ons artikel in NTVG Mei 2017 over het stoppen van bloedverlies in de prehospitale fase)
Mark Frederikse
Spoedarts, Amsterdam
Het is de hoogste tijd voor landelijke implementatie van de TECC werkwijze!
www.academievoorambulancezorg.nl/opleidingen/overzicht/tactical-emergency-casualty-care-tecc/