Acibadem mikt deze maand op eerste patiënten
Plaats een reactieHet Turkse Acibadem-ziekenhuis verwacht eind deze maand zijn deuren van de Amsterdamse vestiging te kunnen openen. Dat laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weten.
In september bleek dat de Turkse ziekenhuisgroep Acibadem Hospitals Group plannen had om een locatie in Amsterdam te openen: het Acibadem International Medical Center, waar vooral diagnoses zullen worden gesteld en dagbehandelingen plaatsvinden. Oorspronkelijk hoopte het ziekenhuis in december van start te gaan, maar blijkbaar nam de voorbereiding meer tijd in beslag dan verwacht. De initiatiefnemers hebben aan de IGZ laten weten eind maart te starten met de zorgactiviteiten, meldt IGZ-woordvoerder Judith Jansen.
Niet bekend is met welke en hoeveel specialismen daadwerkelijk wordt begonnen. De organisatie was in het najaar op zoek naar artsen van elf verschillende medische specialismen (plus tandheelkunde), waaronder internisten, radiologen, kno-artsen en gynaecologen. Voor elk specialisme werd 1 fte gezocht, bleek uit de vacatures. Artsen die in het ziekenhuis wilden werken konden kiezen uit een dienstverband of vrije vestiging. Kandidaten moesten zich ‘kunnen aanpassen aan andere culturen’, meldde de vacaturetekst. Acibadem heeft voor de vestiging 3.600 vierkante meter gehuurd in een kantoorpand bij NS-station Amsterdam-Sloterdijk.
Een nieuwe zorgaanbieder dient zich bij de IGZ te melden zodra hij daadwerkelijk is gestart met zorgverlening. De IGZ komt dan vervolgens binnen enkele weken langs voor een onaangekondigd onderzoek, licht woordvoerder Jansen toe. ‘Er worden vele onderwerpen getoetst, waaronder medicatieveiligheid, infectiepreventie, patiëntenrechten (informed consent en klachtenmogelijkheden), dossiervoering, medische technologie, kwaliteitsbeleid, incidenten-/calamiteitenmanagement en zorgproces.’
Vorig jaar kondigde minister Edith Schippers (VWS) aan dat er ook een meldplicht vóóraf komt voor nieuwe zorgaanbieders. Daarvoor bereidt ze de Wet toetreding zorgaanbieders voor, die op dit moment ter advisering voorligt aan de Raad van State.
lees ook- Er zijn nog geen reacties