40 procent ziekenhuizen te ruim gehuisvest
4 reactiesZo’n 40 procent van de Nederlandse ziekenhuizen is te ruim en daardoor te duur gehuisvest. Tot die conclusie komt consultancybedrijf Arcadis na een vergelijking.
Acradis heeft gekeken naar de productiecijfers en het vloeroppervlak van 58 van de 76 ziekenhuisorganisaties (zowel academisch als perifeer). Via het aantal ziekenhuisopnames, verpleegdagen en polikliniekbezoeken werd de productie van het ziekenhuis afgezet tegen het aantal vierkante meters waarover het beschikt. Op basis daarvan komt Arcadis tot de conclusie dat een flink deel van de ziekenhuizen meer ruimte bezit dan financieel gezond en passend wordt geacht gezien hun productie.
Huisvestingskosten zijn relatief statisch, terwijl de ziekenhuisproductie per vierkante meter tussen 2011 en 2015 gemiddeld met 16 procent daalde, becijferde Arcadis. Door dalende productie dalen de inkomsten, en bij gelijkblijvende huisvestingskosten neemt het aandeel van die kosten binnen een DBC toe. Dan moet er op andere posten binnen een ziekenhuis harder worden gesneden, om de totale kostprijs per DBC nog aantrekkelijk te houden voor zorgverzekeraars, vat het bureau het probleem samen.
lees ook
Bart Bruijn
Huisarts, Streefkerk
Heb ik het mis, als ik, met mijn noch economisch, noch organisatiekundig geschoold boerenverstand bedenk dat voor het maken van 1 CT-scan net zoveel oppervlak nodig is als voor het maken van 1000?
Zo nee, dan snap ik de relevantie van rekensommetjes... m.b.t. omzet helemaal niet.
In dat geval stel ik voor ze te negeren, tot er meer boerenverstand doordringt in de consultancy-wereld.
Wim van der Pol
ziekenhuisapotheker np, Delft
Het is een bekend grapje, dat wanneer je van alles op elkaar deelt, de grootste nonsens kan ontstaan. Consultancy zijn erg goed in die grapjes. Het slaat vaak nergens op. In mijn ervaring werd het aantal ziekenhuisapothekers gedeeld op de geneesmidde...lomzet. De conclusie: te veel apothekers. De bureaus blijven net zolang delen en vergelijken tot ze een bezuiniging te pakken hebben. Hoe ergerlijk kan het zijn.
Feike Gerbrandy
Oogarts, Amsterdam
Als ik het wel heb zijn de tarieven in deze periode met meer dan 16% gedaald. Zeker in de oogheelkunde zijn tarieven fors verlaagd. Het tarief van een staaroperatie lag in 2011 in de richting van 1500€ nu zijn veel verzekeraars gezakt tot onder de 1...000€.
Tegen een dergelijk tarief vat moeilijk economisch verantwoord te werken:
Zoveel mogelijk mensen door de cataractstraat halen en de goedkoopste materialen.
Het probleem hier ligt niet in de kosten van de ruimte maar in de lage vergoeding.
Ad J.J. Maas
klinisch fysicus, 's-Hertogenbosch
Arcadis (voorheen Heidemij) is een gerespecteerde consultancy instelling met expertise op het gebied van ruimtelijke inrichting. Het artikel over te grote ziekenhuizen roept bij mij echter vraagtekens op. Ik begrijp dat de productie (als gevolg van o...verheidsbeleid) al enige jaren terugloopt en snap ook dat de gebouwen niet navenant zijn meegekrompen, en dus de lasten van bouwkundig beheer meer zijn gaan drukken op de zorgkosten (DOTs). De berekening van benodigde oppervlakte per productie eenheid is echter een veel lastiger zaak. Hiervoor moet gekeken worden naar:
- de definitie en validatie van productie eenheid;
- meer complexe behandelingen vragen meer ruimte (voor minimaal invasieve chirurgie is meer OK-ruimte nodig dan voor een conventionele open benadering, hoe kleiner het werkgebied des te groter de werkruimte, vergelijk eens met het CERN);
- meer privacy voor de patiënt vraagt meer ruimte;
- meer deeltijd werknemers vraagt meer ruimte;
- de introductie van informatie technologie vraagt (hoe tegenstrijdig ook) meer ruimte;
- innovatieve initiatieven zoals anesthesie bij coloscopie, een mini cyclotron, CT op de SEH, hybride OK, robotchirurgie etc. vragen extra ruimte.
Het probleem zoals ik dat zie is niet zozeer de grootte van het ziekenhuis maar de verdeling van ruimten binnen het ziekenhuis. Jammer dat met een koptekst als 'ziekenhuizen te ruim gehuisvest' de lezer weer eens op het verkeerde been wordt gezet.