Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Hoofdredactioneel
Hoofdredactioneel

Ongezonde twijfels

Eric, de alleraardigste Franse eigenaar van onze chambre d’hôte, had twijfels over het restaurant in de nabijgelegen commune. ‘Men zegt dat het goed is, maar het wordt gerund door een boerenzoon en of je dan genoeg verfijning kunt verwachten?’

Bij twijfel niet doen, is het gezegde. En meestal is dat goed advies, omdat twijfel vaak voortkomt uit gestolde kennis. Je gevoel is dan een goede wegwijzer. Maar niet altijd.

 Wanneer bij een patiënt geen diagnose valt te stellen die de klachten verklaart, kan er twijfel ontstaan, zegt Judith van Rosmalen in het zomerinterview. Zou de patiënt simuleren? Wat je zeker weet, is dat je heel veel patiënten tekort doet, betoogt de hoogleraar psychosomatiek. Van heel veel klachten is de oorzaak onbekend, dus die ene simulant kun je maar beter voor lief nemen. En ook zonder diagnose kunnen artsen veel betekenen bij aanhoudende klachten.

Ook zonder diagnose kunnen artsen veel betekenen

De Rotterdamse doeners Shakib Sana en Robin Peeters ontdekten door de wijk in te gaan waarom mensen twijfelen over vaccinatie tegen covid-19. Iemand met één nier en diabetes vraagt zich af of het vaccin dan wel veilig is. Maar ook twijfels over de agenda van de overheid spelen mee, werd de doeners duidelijk. Dat speelt in Frankrijk nog meer, meende ik op basis van de protesten aldaar. ‘Demonstreren is bij ons een hobby’, relativeerde onze gastheer.

 Het restaurant waar we aan dachten is te vinden in het plaatsje Descartes. Inderdaad de geboorteplaats van, en in de vorige eeuw hernoemd naar de filosoof en wiskundige die zekerheden zocht door methodisch te twijfelen. Wat wisten we zeker? Er waren mensen positief over het restaurant en de kaart was niet te groot. Dat laatste trok ons over de streep. En gelukkig maar. De bediening was attent, het eten geweldig en de wijnen pasten. Toen we terug in ons verblijf Eric de foto’s van de culinaire kunstwerkjes (zie mijn Twitter) toonden, maakte zijn twijfel plaats voor verbazing: ‘Incroyable!

Hij gaat er binnenkort zelf eten.


medisch contact

nummer 32/33

  • Evert Pronk

    Evert Pronk is een van de twee adjunct-hoofdredacteuren bij Medisch Contact. Hij houdt zich bezig met de online ontwikkeling, nascholingen, evenementen, boeken en andere uitgeefkansen.  

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.