Inloggen
Laatste nieuws
Nieuws

RIVM: ‘Minder voedselvergiftigingen in 2020’

Plaats een reactie

In het rijtje (tijdelijke) positieve neveneffecten van de maatregelen tegen covid-19 kan ook een verminderd aantal uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen worden opgenomen.

De GGD’s en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kregen in 2020 559 meldingen voedselgerelateerde uitbraken, met 1907 zieken tot gevolg, aldus het RIVM. In 2019 waren er 735 uitbraken die tot 3058 zieken leidden. Het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken ligt volgens het RIVM vele malen hoger – naar schatting kwam het een half miljoen keer voor. Niet iedere patiënt meldt zich bij de huisarts of doet een melding bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Als twee of meer mensen ziek worden via hetzelfde voedsel, moeten artsen of laboratoria dit melden aan de GGD. Campylobacter, salmonella en norovirus zijn, ook in 2020, de belangrijkste veroorzakers van ziekte-uitbraken via voedsel.

Het lagere aantal infecties is, volgens het RIVM, waarschijnlijk een gevolg van maatregelen en adviezen tegen covid-19, zoals het handen wassen, de sluiting van horeca en het beperken van bijeenkomsten. Ook is het mogelijk dat minder mensen contact opnamen met de huisarts bij ziekte.

Lees ook

Nieuws
  • Simone Paauw

    Simone Paauw (1978) werkt sinds april 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone’ arts met een bijzonder verhaal en neemt graag een kijkje in de praktijk.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.