RVZ wil preventiebudget
Plaats een reactieGemeenten en zorgverzekeraars krijgen onder voorwaarden geld uit een op te zetten preventiefonds. Dat fonds beslaat 1 procent van het budget voor curatieve zorg.
Dat voorstel doet de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) in een dinsdag verschenen rapport over de preventie van welvaartsziekten. Op het gebied van preventie is nog veel te doen, signaleert de raad. Aandoeningen die het meest in verband staan met roken en obesitas, namelijk longkanker, COPD, en diabetes, veroorzaken 20 procent van de totale somatische ziektelast en sterfte. Ook bestaat er nog altijd een verband tussen gezondheid en opleiding. Zo hebben vrouwen met alleen basisonderwijs vijftien jaar minder levensverwachting zonder beperkingen dan vrouwen met een hbo- of universitaire opleiding.
Volgens de RVZ moet preventie vaker ‘de logische eerste stap’ worden en dat kan alleen als de verzekeraar een explicieter belang krijgt bij gezondheid. Om het lokale gezondheidsbeleid aan kracht te doen winnen, wordt een deel van de premiemiddelen (1%, wat neerkomt op 350 miljoen euro) apart gezet in een op te richten preventiefonds, dat beheerd wordt door gemeenten en verzekeraars. Het zijn ook gemeenten en verzekeraars die een aanvraag kunnen doen voor financiering van gemeenschappelijk gezondheidsbeleid. Vervolgens kan een ‘professionele organisatie’ bewezen effectieve interventies uitvoeren. De eerstelijnszorg moet daarbij worden ontlast.
De overheid moet zorgen voor complementair beleid, dus duidelijke landelijke regelgeving. ‘Voorlichting over roken is lastiger als de leerlingen uitzicht hebben op een schoolplein waar wordt gerookt.’ Ook fiscale regels kunnen helpen. De accijns op tabak is ‘nooit te hoog’ en ook die op alcohol en voedsel kunnen flink omhoog.
Joost Visser
Rapport RVZ over preventie van welvaartsziekten
Lees ook:
- MC-interview met Johan Mackenbach, mede-voorbereider van het RVZ-advies: Dokter, kom uit je spreekkamer
- Meer nieuws

- Er zijn nog geen reacties