Onderzoek regeldruk curatieve zorg
3 reactiesIn opdracht van het ministerie van VWS doet TNS NIPO momenteel onderzoek naar de vraag welke overheidsregels volgens zorgprofessionals en medewerkers in de curatieve zorg eenvoudiger kunnen of overbodig zijn.
Met het oog daarop is een vragenlijst opgesteld. Deelnemers aan het onderzoek kunnen anoniem melding maken van maximaal tien ingewikkelde of overbodige regels. Zij kunnen al hun meldingen bovendien van toelichting voorzien. De vragenlijst staat open tot 10 september.
De uitkomsten van de survey worden door het ministerie gebruikt om te inventariseren waar vereenvoudiging of afschaffing van overheidsregels kan bijdragen aan minder regeldruk. Ook zullen de uitkomsten betrokken worden bij een congres dat VWS dit najaar organiseert.
Aan het begin van deze zomer schreef minister Schippers in aanloop naar dit congres aan de Tweede Kamer dat volgens haar het vertrouwen in zorgprofessionals te veel op de achtergrond is geraakt en dat er schijncontrole is opgebouwd.
Henk Maassen
Lees ook:
- Administratieve regeldruk is onveranderd groot (8 mei 2015)
- Schippers: controle in zorg is doorgeschoten (3 juli 2015)

W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Het is inderdaad een absurd gegeven dat de curatieve sector op deze wijze moet werken. Het is ook een voorbeeld van hoe de machtsverhoudingen liggen, het is toch wel duidelijk dat de ziektekostenverzekeraar bepaald wat er gebeurd. Dat er dus geen eve...nwicht is tussen aanbieder en afnemer van zorg.
Ook wordt hierdoor duidelijk dat het geen overheidsregels zijn die deze bureaucratie veroorzaken, dus houdt er rekening mee dat de uitkomst van het onderzoek van VWS is dat het niet door de regeldruk komt van de overheid.
G.R.I. Slock
huisarts, SLUIS Nederland
In deze tijden van marktwerking is het laten invullen van formulieren is nog steeds gratis, wat economisch absurd is.
Voor de leverancier is het opwerpen van een administratieve barriere een makkelijk manier geworden om het beroep op zorg te vermind...eren.
Zowel de zorgverlener als de patient zou marktconform moeten vergoed worden voor de tijd die aan de papierwinkel besteed wordt, dan zal dit wel verminderen. Nu zie ik bvb dat leveranciers van hulpmiddelen eerst 4 A4tjes door patientn laten invullen en dan nog een verklaring van de arts vragen. REcent moest ik 5 A4tjes invullen of een terminale patient kreeg zijn dieetvoeding niet geleverd.
Bij patienten met chronische ulcera moet ik halve boekwerken schrijven of de patient krijgt het verbandmateriaal niet vergoed.
Iedereen dekt zich in steekt zich achter elkaar weg, als ik een leverancier hierop aanspreek dan beweert deze dat dit moet of anders krijgt hij niet uitbetaald van de zorgverzekeraar.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
In hoeverre zijn de eisen die de zorgverzekeraars stellen nog te zien als overheidsregels? Wordt deze nuancering ook meegenomen? Vanwege de delegering van verantwoordelijkheden door de overheid, zijn veel regels niet van de overheid maar van de inste...llingen die de gedelegeerde verantwoordelijkheid hebben gekregen.