Laatste nieuws
Jan Dobbe
10 minuten leestijd

Kopenhagen

Citytrip met kerst?

Plaats een reactie

Kopenhagen is een perfecte stad voor een citytrip. Niet te groot, niet te klein en je vliegt er binnen het uur naartoe. Er is altijd wat te beleven op het gebied van gastronomie, design en shoppen. Elke wijk heeft zijn eigen karakter en door de rijke historie van de stad komt ook de cultuurliefhebber ruimschoots aan zijn trekken. Idee voor een kerstvakantie?

We nemen u mee door de Deense hoofdstad aan de hand van een zevental onderscheidenlijke wijken: het stadscentrum, Nørrebro, Vesterbro, Østerbro, Frederiksberg, Amager en vrijstad Christiania.

Stadscentrum

Kleurrijk Nyhavn, het koninklijk paleis Amalienborg, Tivoli Gardens en het Operagebouw. Dit zijn maar een paar van de bekende bezienswaardigheden van Kopenhagen, allemaal op loop- of fietsafstand van het historische stadscentrum. In de oude straatjes en steegjes ontdek je een verscheidenheid aan winkels, cafés, restaurants en historische gebouwen. Ga winkelen op Strøget, de langste autovrije winkelstraat van Europa of neem een boottochtje voor een verrassend uitzicht over het water.

Tivoli

In dit op een na oudste attractiepark van de wereld deed de beroemde schrijver en dichter Hans Christian ­Andersen (1805-1875) nog inspiratie op. U geniet er van levende sprookjes, maar ook van exotische landschappen en geweldige zweefmolens en achtbanen. Kinderen komen helemaal aan hun trekken in Tivoli. Voor de kleintjes is er van alles te doen, maar ook voor de grotere kinderen zijn er voorstellingen en popconcerten. Tivoli is op zijn mooist in de kerst, met speciale voorstellingen, vuurwerkshows en bijzondere culinaire verrassingen. De kerstmarkt van Tivoli is een van de mooiste van Scandinavië, een must om te bezoeken tijdens de kerstdagen!

Nyhavn

De Nieuwe Haven (Nyhavn) is dé plek om tegen het einde van de middag neer te strijken om te borrelen en te dineren in een van de gezellige restaurantjes. Nyhavn was oorspronkelijk een drukke commerciële haven, waar schepen uit de hele wereld aanlegden. Dus trof je er zeelieden, prostituees, pubs en drinklokalen. Maar dat is verleden tijd, tegenwoordig vindt u er prachtig gerenoveerde grachtenhuizen en talloze restaurants. En een gezellige drukte van mensen die genieten van de sfeer, de jazzmuziek en lekker eten. Ook hier komen we de schrijver Andersen tegen: hij bewoonde verschillende adressen, waar hij zijn beroemde sprookjes schreef. Met kerst wordt Nyhavn versierd met schitterende sfeerverlichting, staan er speciale menu’s op de kaart en wordt er een grote kerstmarkt gehouden.

Nørrebro

De multiculturele wijk Nørrebro is creatief, ondernemend en er heerst een ontspannen sfeer. Tussen de funky cafés, vintage shops en designwinkels zijn veelal jonge mensen te vinden. Voor de culinaire fijnproevers is het ook een place to be: in Jægersborggade zijn meerdere restaurants met Michelin­sterren gevestigd. Nabij station Nørreport zijn de markthallen van Torvehallerne, een lustoord voor fijnproevers. U kunt er Deense delicatessen proeven, zoals groenten, verse vis en koffie. Voor het nachtleven moet u in Elmegade zijn, en als u gewoon een mooie wandeling wilt maken, ga dan naar de ­Assistens Kirkegård, het nieuwe park Superkilen of de Meren van Kopenhagen.

Superkilen

Diversiteit is het sleutelwoord in dit stadspark. Het is een soort mini-wereldtentoonstelling waar u culturele uitingen uit de hele wereld aantreft. Zo vindt u er onder meer een Marokkaanse fontein en Japanse sculpturen. Het park bestaat uit drie hoofdgebieden: het Rode Plein, de Zwarte Markt en het Groene Park. Op het Rode Plein vindt u het moderne stedelijke leven met cafés, muziek en sporthallen. De Zwarte Markt is een klassiek plein met muurtjes en fonteinen, terwijl het Groene Park ‒ de naam zegt het al ‒ een plek is om te picknicken, te sporten of de hond uit te laten.

Meren van Kopenhagen

Zodra de zon schijnt, zijn de oevers van de Kopenhaagse ­meren gevuld met wandelende stelletjes, joggers, kinderen die eendjes voeren en picknickende gezelschappen. De meren zijn een geliefde plek voor mensen die van water, wandelen en mooie panorama’s houden. De route rond de meren is slechts zes kilometer en als u moe bent van het lopen, kunt u neerstrijken bij een van de cafeetjes langs de oevers. ’s Zomers kunt u er ook een roeibootje huren en het meer opvaren.

Driemaal is (nog geen) scheepsrecht

‘Ik ben er nu driemaal geweest, maar ik ga zeker nog wel een keer terug. Kopenhagen is leuk voor een weekend, maar je kunt er zo ook een hele week zijn zonder je te vervelen!’ Aan het woord is huisarts in opleiding Annelieke Korte (29). Ze studeerde geneeskunde in Maastricht en zit nu in het tweede jaar van de huisartsenopleiding in Utrecht. In maart 2018 hoopt ze af te studeren. Annelieke bezocht Kopenhagen voor het eerst in april 2014 op paasvakantie met haar familie. In de zomer en het najaar van 2015 was ze er nog tweemaal met een vriendin. ‘Ik zocht er een Deense jongen op die ik eerder op wintersport had ontmoet. Hij woonde in Frederiksberg, waar we bij hem logeerden. Hij liet ons Kopenhagen zien en zo leerde ik de stad “van binnenuit” kennen. Dat was wel heel bijzonder.

Veel mensen vinden het aantrekkelijk om in heel andere ­culturen rond te kijken, ik vind het juist prettig om in een vergelijkbare cultuur te verkeren. Als Nederlandse val je er niet op. Je hoort er als het ware bij. De mensen zijn rustig, vriendelijk en spreken zachtjes. Daarnaast trekken steden met water mij heel erg, en water genoeg in Kopenhagen! Het is er heel erg groen – overal parken, bloemperken en bomen. Het is klein en overzichtelijk, de afstanden zijn niet zo groot, dus kun je alle mooie plekken te voet of per fiets goed bereiken. Mijn advies: huur een fiets! Het is een land met een zelfde fietscultuur als Nederland, dus er zijn veel fietsvoorzieningen.’

Anneliekes top 5:

1. ‘Het Langelinie Park is een prachtige locatie. Bezoek de kleine zeemeermin, maar ook het Kastellet, een goed geconserveerd fort. En geniet van de groene omgeving.’

2. ‘Assistens Begraafplaats is altijd open voor publiek. Het bijzondere is dat de Denen er ’s zomers lunchen en picknicken tussen de graven. Dat kan goed, omdat het helemaal niet de treurige sfeer van een begraafplaats heeft. Hans Christian Andersen en de filosoof Søren Kierkegaard liggen er begraven.’

3. ‘De dierentuin in Frederiksberg is geweldig mooi aangelegd, de dieren hebben grote hokken waarin ze lekker de ruimte hebben, en je kunt er super wandelen.’

4. ‘Ik kan een wandeling of fietstocht van circa zes kilometer langs de meren van Kopenhagen (Sortedam) aanbevelen. Als het mooi weer is, zie je de stad met zijn indrukwekkende gebouwen en parken liggen aan het water en dat is adembenemend mooi.’

5. ‘Papirøen, net buiten het centrum, is een grote voormalige fabrieksloods met daarin allemaal kleine eettentjes. Te gek! Je kunt er duurzaam geproduceerde gerechten van over de hele wereld proberen. Je eet er met uitzicht op het water, gezellig tussen de Denen. Je hebt er wel goed weer voor nodig... Als het slecht weer is, kan het weleens wat eerder sluiten.’

Vesterbro

De voormalige rosse buurt en arbeiderswijk Vesterbro is tegenwoordig een van de meest hippe wijken van Kopenhagen. Het ligt op loopafstand van het centrum, vlak achter het centraal station. In het Meatpacking District (Kødby) vindt u trendy bars en (nieuw geopende) restaurants, zoals Restaurant KUL, BioMio en Kødbyens Fiskebar.

Wilt u shoppen, dan kunt u terecht in Værnedamsvej. Hier vindt u niet alleen boetiekjes met de nieuwste trends in shoppen en design, maar ook gespecialiseerde winkels met onder andere kaas, wijn en chocolade.

Meatpacking District

Kødby was ooit de exclusieve vestigingsplaats van de vleesindustrie. Het bestaat uit drie verschillende gebieden: het grijze, witte en bruine Kødby, corresponderend met de kleur van de gevels. Kort na de eeuwwisseling zag men in dat dit stadsdeel interessant kon zijn voor meer dan alleen maar slachterijen. Zo ontstond er gaandeweg een culturele smeltkroes en nu is het een creatief broednest waar u nieuwe trendy zaakjes vindt, zoals restaurants, nachtclubs en kunstgaleries – naast de slachthuizen die er ook nog steeds zijn. Het is inmiddels een van de populairste uitgaansgebieden van de stad.

Østerbro

Østerbro is de thuisbasis van het grootste park van Kopenhagen, Fælledparken, en het nationale stadion. De wijk is gelegen tussen De Meren van Kopenhagen en de zee, en is daarmee favoriet bij jonge Kopenhaagse gezinnen. Een aantal van de beste Deense designwinkelstraten is gevestigd in Østerbrogade en Nordre Frihavnsgade met winkels zoals Normann Copenhagen, Moshi Moshi en Filippa K.

Beroemde zeemeermin

Op de Langelinie Pier vindt u het beroemdste monument van Kopenhagen: het zeemeerminnetje. Het beeldje, vervaardigd uit brons en graniet, werd in 1913 aan de stad geschonken door de Deense bierbrouwer Carl Jacobsen. Het is geïnspireerd door Hans Christian Andersens sprookje over de zeemeermin die alles opgeeft om bij haar geliefde op het land te zijn. De beeldhouwer Edvard Eriksen wilde graag dat balletdanseres Ellen Price, die de rol van de zeemeermin danste in het gelijknamige ballet, model zou staan voor het beeld, maar die weigerde naakt te poseren. Toen deed Eriksens vrouw Eline dat maar.

Frederiksberg

Frederiksberg ligt op een steenworp afstand van het centraal station en is te voet te bereiken vanaf Gammel Kongevej, een fantastische winkelstraat met statige panden en trendy cafés en restaurants. In Frederiksberg Have, een koninklijk park waar veel locals samenkomen, bevindt zich Rosenborg Slot met een collectie van de Deense kroonjuwelen. Ook Copenhagen Zoo en de oude Carlsberg Brouwerij zijn hier te vinden. Voor een mooie, maar minder bekende plek moet je naar de Universiteit van Kopenhagen. Bezoek dan meteen de Landbouwafdeling, waar je een drankje kunt halen in het Greenhouse Café.

Amager

Neem een verfrissende duik in de beroemde havenzwembaden van Kopenhagen aan de boulevard van Islands Brygge. Van hieruit strekt Amager zich uit tot aan Amager Strand Strandpark en het pittoreske vissersdorpje Dragør. Amager Fælled is een groot ongerept stuk land waar je de drukte van de stad even achter je laat. In Ørestad, een van de nieuwste gebieden van Kopenhagen met inspirerende architectonische ontwerpen, kun je een tour nemen om gebouwen zoals Mountain Dwellings, 8 House en Bella Sky te bewonderen.

Vrijstad Christiania

De vrijstad Christiania is een hippie-enclave in het Kopenhaagse stadsdeel Christianshavn. Het werd gesticht in 1970, toen een groep hippies de verlaten Bådsmandsstrædes Kaserne kraakte. In het begin probeerde de Deense regering de krakers te verwijderen, maar vanaf het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw werd Christiania als een ‘sociaal experiment’ getolereerd. De vrijstad is toegankelijk via verschillende toegangspoorten, privéauto’s zijn op het terrein verboden. Christiania heeft een eigen school en enkele kruidenierswinkeltjes, een postkantoor voor lokale post, een ­bibliotheek, een ‘stedelijk museum’ en een eigen vuilnisdienst. In het centrum van Christiania zijn verschillende kroegjes en restaurantjes te vinden.

De meest exotische kerstmarkt van Kopenhagen vindt u in Christiania in de Grijze Hal uit 1851. In meer dan honderd standjes wordt u een internationaal scala aan artikelen aangeboden en u kunt er genieten van heerlijke muziek en een unieke sfeer.

Fietsen door Kopenhagen

Kopenhagen is echt een stad voor fietsers. Er ligt 350 kilometer aan fietspaden die iets hoger liggen dan de normale weg en erg veilig zijn. Fietsen is niet alleen een perfecte manier om de stad te leren kennen, maar je bereikt ook gemakkelijk de gebieden ten noorden of zuiden van de stad, met prachtige stranden, bossen, parken en andere attracties. Er zijn talloze fietsverhuurders en de prijs ligt zo rond de 75 DKK per dag. Wilt u nog goedkoper uit zijn, leen dan een gratis stadsfiets om zo het centrum van de stad te verkennen. Als u een kaartje koopt voor de S-trein in Kopenhagen, mag uw fiets gratis mee.l

Algemene informatie over Kopenhagen: www.visitcopenhagen.com.

Aarhus, culturele hoofdstad van Europa

Tip voor 2017: een bezoekje aan Aarhus op Jutland. De stad staat op Lonely Planet’s lijst van ‘Beste Europese Bestemmingen voor 2016’ en is volgend jaar niet alleen Culturele Hoofdstad van Europa, maar ook Europese Regio van de Gastronomie. ‘Aros’ werd zo’n 1.200 jaar geleden gesticht door Vikingen. Inmiddels is het de tweede stad van Denemarken met zo’n 320.000 inwoners, waaronder veel studenten. De hoofdstad van het schiereiland Jutland wordt ook wel de ‘City of Smiles’ genoemd. Aarhus ligt aan zee en biedt diverse toeristische topattracties voor zowel kinderen als volwassenen. Voor 2017 staan er tal van extra bezienswaardigheden op het programma.

Meer informatie op www.visitdenmark.nl/aarhus

pdf

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.