Laatste nieuws
Sophie Broersen
1 minuut leestijd

Jamie Oliver kookt niet zo gezond

1 reactie

Beter een magnetronmaaltijd dan zelf koken met Jamie Olivers kookboek in de hand. Tenminste, als het gaat om eten volgens de WHO-aanbevelingen. Dit blijkt uit onderzoek van Britse artsen dat in het kerstnummer van BMJ verschijnt.

Zij vergeleken 100 opwarmmaaltijden uit grote Britse supermarkten met 100 recepten uit de vijf best verkopende kookboeken van tv-koks Jamie Oliver, Lorraine Pascal, Nigella Lawson en Hugh Fearnley-Whittingstall. Van al deze 200 maaltijden voldeed er geen één volledig aan de WHO-aanbevelingen, maar de opwarmmaaltijden presteerden beter dan de recepten. De gerechten die op basis daarvan gemaakt zouden worden,  bevatten gemiddeld meer energie, meer eiwitten, meer verzadigde vetten en ongeveer de helft van de vezels die opwarmmaaltijden bevatten.

Met name voor Jamie Oliver-adepten zal de uitkomst mogelijk verrassend zijn: de man is een fervent pleitbezorger van beter eten, het voorkómen van overgewicht bij kinderen en heeft er bijna eigenhandig voor gezorgd dat schoolmaaltijden in Groot-Brittannië gezonder zijn geworden.

Sophie Broersen

Bron:



beeld: ANP photo
beeld: ANP photo
dieet
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Bart Slijkhuis

    Student Geneeskunde, Groningen

    Het is opzich te verwachten dat recepten van deze koks meer vet en energie bevatten, dat is bij het koken van verse maaltijden bijna altijd het geval, omdat dat beter de smaak van de maaltijd overbrengt. Bij een opwarmmaaltijd is het echter zo dat er... ongelovelijk veel zout en soms ook smaakversterkers inzitten, die een normale kok niet zou gebruiken.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.