Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Laatste nieuws
Andries Kevenaar Roselien Herderschee
20 april 2011 2 minuten leestijd

Forensische toxicologie: wat is er gebeurd?

28 reacties

Uw oplossing dingt niet meer mee naar de prijzen. Op 4 mei 2011 sloot de deelname.

De jury heeft zich gebogen over de inzendingen en de prijswinnaars zijn bekend. Gefeliciteerd M Oosterhout - de Vries, I Vervoorn, J. Linssen uit Sittard, Marloes uit  Groningen en P.R. Hubner uit Spijkenisse. U krijgt een gesigneerd exemplaar van Zomerhuis met zwembad, geschreven door Herman Koch, toegestuurd.

De andere – overigens ook zeer creatieve – reacties zullen worden beloond met het boek De overlijdensverklaring, geschreven door Ben Crul.

Ga naar de oplossing van deze zaak


Wat gaan we doen?
Andries Kevenaar is apotheker en gastdocent aan de Universiteit Utrecht. Hij laat tweedejaars geneeskundestudenten in de keuzecursus forensische geneeskunde tijdens een interactieve werkgroep forensische toxicologie, de rol van forensisch geneeskundige spelen. In het kader van deze special geeft hij ook u de gelegenheid om uw kennis van labwaarden, farmacologische processen en tekenen van misdaad te combineren met een goed gevoel voor intuïtie. Klik op de beelden waarachter u extra diagnostische informatie verwacht. Kruip in de huid van de forensisch arts en denk u de situatie in: ruik, kijk, voel en luister; zet uw zintuigen op scherp en ga na wat er is gebeurd. Wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld op de boerderij van boer Jan, dat leest u volgende week online.

Het paard en de dode veearts
Aan het eind van de middag wordt u nu eens niet door de dienstdoende arts op de Spoedeisende Hulp, maar door de politie in consult geroepen. Het gaat om een veearts (Christine K.) die bewusteloos is aangetroffen in de stal van de boerderij van boer Jan en zijn vrouw Gerda. De ambulance was snel ter plaatse, maar tevergeefs: om 15.06 uur overleed Christine in het bijzijn van het ambulancepersoneel.  Wanneer u aankomt, is de boerderij in rep en roer. Boer Jan is overstuur en brengt u snel naar de stal waar u de dode veearts ziet liggen in het stro naast de paarden. Zo op het eerste gezicht zijn er geen tekenen van verwonding. De boer kent de alleenstaande veearts al jaren en vertelt dat hij haar had gebeld omdat merrie Jacobina op het punt stond te bevallen. Boer Jan zegt de veearts alleen achtergelaten te hebben, omdat hij zelf de geiten moest verzorgen. Hij ging poolshoogte nemen toen hij na twee uur nog niets gehoord had en zag de comateuze veearts op de grond liggen. In het dossier leest u de laatste metingen na, die de ambulancebroeder genoteerd heeft.

Dossier Christine K. (14.50 uur)
‘Christine heeft een inadequate ademhaling (klik hier om het type ademhaling te bekijken). Ze voelt koud aan en ziet blauwig. Op haar hiel ziet u rode blaren en op haar arm een spuitplek. Temperatuur van 36,2 graden. Haar bloeddruk is 115/55 mmHg en ze heeft een pols van 45 slagen per minuut.’ 

Klik op de beelden waarachter u extra diagnostische informatie verwacht.

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Kris Stevens, Maastricht 04-05-2011 02:00

  "Boer Jan liegt over het feit dat hij de veearts twee uur alleen gelaten heeft om zijn geiten te gaan verzorgen. Eveneens liegt hij over een éénmalig akkefietje tussen hem en veearts Christine op de hooizolder. Hun relatie heeft een poos geduurd, maar boer Jan weigerde zijn vrouw, boerin Gerda, op te geven voor haar. Toen hierdoor meer en meer ruzie tussen hem en veearts Christine ontstond, maakte boer Jan een einde aan hun affaire. Hierna volgde de eerste zelfmoordpoging van veearts Christine. Na aankomst van veearts Christine zijn zij en boer Jan samen naar de stal gegaan, waar merrie Jacobina op het punt stond om te bevallen. Veearts Christine wilde van deze gelegenheid graag gebruik maken om met boer Jan te praten over hun affaire. Boer Jan wilde echter niet over hun affaire praten en het contact puur zakelijk houden. Hij probeerde eronder uit te muizen onder het voorwendsel dat hij nog voor zijn geiten moest gaan zorgen. Dit lukte echter niet. Veearts Christine vertelde dat ze nog maar weinig had kunnen eten de afgelopen paar uur, en dat ze een hypoglycemie voelde opkomen. Tevens was zij gevoeliger voor het ontwikkelen van een hypo vanwege haar Prozac-gebruik. Om haar woorden kracht bij te zetten begon ze een appel te eten. Ze zou de inspanning van de bevalling echter niet alleen aankunnen zei ze. Boer Jan, die op de hoogte was van veearts Christine haar Diabetes Mellitus type 2, voelde zich bij noodzaak gedwongen om te blijven. Hij voerde de praktische kant van de bevalling uit, onder toeziend oog van veearts Christine, vandaar de bloedsporen op zijn overal.
  Tijdens de bevalling probeerde veearts Christine boer Jan nogmaals te overtuigen om voor haar te kiezen. Boer Jan maakte echter opnieuw duidelijk dat hij hier niet voor te vinden was. Terwijl hij druk met merrie Jacobina in de weer was, vulde de emotioneel gebroken veearts Christine een spuit met Eutha-77 en injecteerde zichzelf in de arm. Toen boer Jan haar in de gaten kreeg was het al te laat. Hij moest toezien hoe veearts Christine steeds verder in coma geraakte. Snel belde hij de ambulance. Direct daarna sloeg echter de angst toe dat zijn vrouw de affaire met veearts Christine zou ontdekken. Om te voorkomen dat de zelfmoord ontdekt zou worden en het balletje aan het rollen zou brengen, wierp boer Jan het flesje Eutha-77 in de vuilnisbak en verborg de spuit waarmee veearts Christine zichzelf had geïnjecteerd. Hij nam ook de portefeuille van veearts Christine uit haar zak om een pasfoto van zichzelf hieruit te verwijderen, en haar gsm om zijn telefoonnummer en eventuele berichten van hem te verwijderen. De ambulance kwam echter snel ter plekke, waardoor hij de portefeuille en de gsm niet meer terug in veearts Christine haar jas kon stoppen. Als er doorgevraagd wordt geeft boer Jan blozend toe dat er mee was tussen hem en veearts Christine. In de hoop dat er zo weinig mogelijk aandacht aan hun affaire wordt geschonken, minimaliseert boer Jan de affaire met veearts Christine tot een éénmalig akkefietje.
  "

 • Wijnand van Duinen, GRONINGEN 03-05-2011 02:00

  "De vrouw van boer Jan is bekend met DM type 2, vitale depressie met paranoïde wanen/hallucinaties, boulimia nervosa en hypochondrie by proxy voor haar lievelingsgeit. Op een mooie zomeravond krijgt ze plotseling een grote angst dat haar geit de Q-koorts heeft en ze belt de vee-arts Christine. Door alle zenuwen kan ze niet meer stil zitten en daalt haar bloedsuikerspiegel. Ze zoekt gauw iets te eten en neemt vast een eerste hap van een appel. Door haar boulimia bedenkt ze dat ze nooit genoeg heeft aan een appel en gaat ze vast richting de stal om de weekvoorraad appels te plunderen. Daar ziet ze haar man die druk bezig is met de bevalling van paard. Maar door haar visuele hallucinaties en paranoide wanen ziet ze in plaats van haar man de vee-arts en denkt ze dat die het paard wil doden met eutha-77, waarvan ze weet dat vee-artsen dat altijd bij zich hebben, en laat plots van schrik haar appel vallen. Ze probeert haar man weg te trekken, waardoor boer Jan bloed van het paard aan zijn overall krijgt. Boer Jan weet echter hoe laat het weer eens is en hij probeert zijn vrouw te overtuigen dat hij het is en dat er echt niets aan de hand is. Op dat moment komt de vee-arts eraan met de tas met eutha-77. De vrouw grijpt de tas en gooit woedend de eutha-77 weg in de vuilnisbak: "van mijn paard blijven jullie me je tengels af!". De vee-arts collabeert plotseling e.c.i. Terwijl boer Jan met zijn handen in zijn haar zit, eet zijn vrouw de weekvoorraad appels op. Boer Jan krijgt zijn vrouw rustig, blijft bij de bewusteloze vee-arts achter, vist de telefoon uit haar tas en belt 112. Omdat hij niet weet wat hij moet doen, pakt hij zijn hooivork en prikt in de arm van de vrouw om haar bij bewustzijn te brengen. Zijn psychotische vrouw schopt een paar keer met haar ruwhouten klompen tegen de hiel van de vee-arts. Daarna gaat de vrouw terug het huis in en komt weer langzaam uit haar psychotische aanval, waarna ze haar DM medicatie spuit en haar dagelijkse tablet prozac neemt. De vrouw bedenkt zich dan dat ze geen zin heeft om voor die weggegooide eutha-77 te betalen en hoopt dat niemand het door zal hebben als ze de eutha-doosjes vervangt door haar doosjes van haar DM medicatie. Terwijl ze dit doet is boer Jan net voor aan de weg de ambulance aan het opwachten. Ze ziet dat de mobiele telefoon van de vee-arts een veel mooiere en nieuwere telefoon is dan haar mobiele telefoon en wisselt ze gauw om. Wanneer de politie en de ambulance arriveren gaat de telefoon die nu bij de vee-arts ligt, over. Sarah belt en heeft uiteraard niet door dat de telefoons verwisseld zijn. Verdrietig reageert ze op de mededeling dat de 'eigenares' van de telefoon dood is. Die arme vrouw met die depressie, was het haar toch te veel geworden en kon ze het leven niet meer aan? Er ontstond verwarring bij Sarah: 'zei u nu Christine? Ze heette toch zeker Gerda?!'..."

 • P.R. Hubner, SPIJKENISSE 03-05-2011 02:00

  "Christine vertoont alle verschijnselen van een vergiftiging met
  fenorbarbital. Maar hoe is ze daaraan gekomen? Om daarachter te komen
  moeten we 'outside the box' denken.
  Zoals de medicatie in haar tas suggereert is Christine diabeet. Zij
  slikt echter ook Prozac tegen haar depressieve klachten. Prozac heeft
  effect op het bloedsuiker. Omdat ze de verschijnselen van een hypo al
  op voelt komen neemt ze een hapje van een appel die van de boom boven
  haar afkomstig is.
  In de tussentijd helpt ze het veulen ter wereld. De merrie is de
  bevalling echter dusdanig slecht uit gekomen dat Christine besluit
  haar in te laten slapen met Eutha-77. Ze vult een spuit en gooit de
  lege flesjes in de prullenbak. Ze heeft de intentie de verzwakte
  merrie te injecteren.
  Haar zicht is echter enigszins wazig door de hypoglykemie die ze
  ondervindt. Hierdoor prikt zij per ongeluk niet het paard, maar de
  (nog zeer actieve en levendige) koe in de bil. Deze koe reageert
  heftig op de prik nog voor Christine de kans heeft gehad de vloeistof
  te injecteren. De koe begint te bokken en hierdoor schiet de spuit los
  die met een grote boog in de arm van Christine terecht komt. Christine
  staat verstijft van schrik.
  Op dat moment probeert boven haar een vogeltje een appel van de
  appelboom te pikken. De appels zijn echter dusdanig rijp dat ze weinig
  nodig hebben, of ze vallen naar beneden. Het gewicht van de vogel is
  voldoende om de appel los te geraken van de tak, die recht op het
  hoofd van Christine terecht komt. Dit in combinatie met het
  verminderde bewustzijn van de hypo, zorgt ervoor dat Christine ten
  gronde raakt. Haar arm raakt hierbij de grond en drukt zo de stamper
  van de spuit omlaag. Een geit die zich afvraagt waar al die tumult
  vandaan komt, gaat kijken en besluit na wat gesnuffel aan Christine
  dat het hoopje hooi waar zij op terecht is gekomen er wel erg
  smakelijk uitziet. Hij begint te smullen en hierbij raakt de spuit met
  naald verward in het los liggende hooi.
  Christine heeft dus geen zelfmoord gepleegd en is niet vermoord. Haar
  dood is een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest. Toen
  boer Jan haar vond was het al te laat.
  "

 • M. Vink, ELP 03-05-2011 02:00

  "De symptomen bij de veearts passen inderdaad bij overdosering met Pentobarbital: coma, hypotensie, blaren op drukplekken. (Waren het lege flesjes in de prullebak ? En zijn er ook blaren op rug/schouders, consistent met de liggende houding waarin ze is aangetroffen ?)) De vraag is, hoe en door wie is het toegediend ? De prikplek in de arm is van belang; zelfs als zij diabeet was, is het niet gebruikelijk dat ze zichzelf insuline in de arm spoot (meestal buik of bovenbeen). Er waren bij haar geen sporen van geweld aangetroffen, dus geen aanwijzing dat zij zich verzet heeft tegen toediening door een ander. Meest logische conclusie is dus dat zij zichzelf heeft gespoten, kennelijk als suicidepoging. (wellicht toen de boer haar definitief afwees ?).
  Het paard is inmiddels bevallen, maar zijzelf heeft geen bloedsporen, dus zij was hierbij niet actief. Was ze toen al in coma ? De boer heeft wel bloedsporen (van de bevalling ?); het lijkt er dus op dat hij nog in de stal was toen zij al in coma lag. Denkbaar is dat hij toen de aanwezige injectiespuit heeft meegenomen en verborgen, wellicht om haar de "schande" van zelfmoord te besparen; dat de flesjes in de prullebak om de hoek lagen, heeft hij zich op dat moment niet gerealiseerd; hij hoopte dat het een natuurlijke dood zou lijken.
  Marianne, Elp"

 • S Verhoef, Zutphen 02-05-2011 02:00

  "Feiten: dode veearts, amullen eutha 77 in de vuilnisbak, spuitplek arm, fitte merrie en veulen (?), fitte geit (geen Q koorts), med passend bij DM in tas veearts. De verschijnselen bij Christine door ambu geconstateerd kunnen passen bij een intoxicatie met fenobarbital. Drukplek hiel, zij heeft mogelijk op haar hiel gelegen (is misschien hetzelfde als op haar rug?)
  Te onderzoeken: waar is de spuit/naald? Veilig stellen en onderzoeken op vingerafdrukken. Flacons onderzoeken op vingerafdrukken. Boer ondervragen: waarom is hij zo lang bezig met gezonde geiten (of 1 geit) terwijl het in de schuur veel spannender is (bevalling paard met kennelijk veearts indicatie). Is er wel een veearts indicatie voor een ogenschijnlijk goed verlopende bevalling? Wanneer is de veearts gebeld? Telefoon bekijken/onderzoeken op oproepen. Beoordelen of het veulen geholpen is door de veearts: navelstreng? Ik meen vruchtvliezen te zien over het achterwerk van het veulen. Heeft Christine nog wel wat gedaan? Tevens navragen en onderzoeken waar het bloed vandaan komt bij de boer: wrs van het paard, klopt dan weer niet met zijn verhaal dat hij de veearts alleen gelaten heeft bij het paard. Uiteraard ook schouw bij Christine, dan ook aandacht voor sporen sexuele activiteiten. Ik meen op de zolder een ligplek te ontwaren (naast de tortelende vogeltjes..) Zolder dus ook bekijken. Bij de schouw ook aandacht voor toxicologisch onderzoek: eutha 77. Nagaan of het mogelijk is om bij zichzelf een injectie eutha 77 toe te dienen en de flacons netjes in de vuilnisbak te deponeren en weer terug te gaan naar de stal (lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, zeker als de injectie intraveneus gegeven is: mensen gaan meestal aan de naald al onderuit)
  Mgl scenario: sexuele activiteit op de zolder, hypoklachten bij Christine waarvoor een appel, toch onderuit gegaan, angst voor ontdekking bij de boer, injectie eutha 77 door boer bij veearts, even wachten en dan toch bellen en hulp inroepen.
  Suicide ook een mogelijkheid: al eerder suicidaal geweest, nu echter geen duidelijke aanwijzingen (was vrolijker): is het gebruikelijk dat een veearts eutha 77 standaard in de tas heeft zitten? Na te vragen bij beroepsgroep, bestellijst waar eutha 77 vandaan komt: wanneer laatste bestelling? Ik ga voor doodslag/moord: boer Jan mag gaan logeren op het politieburo."

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.