Expertteam longaandoeningen zoekt onderkomen
4 reactiesHet expertteam interstitiële longaandoeningen van hoogleraar Marjolein Drent is per direct op zoek naar nieuwe financiering en huisvesting. Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) in Ede heeft de samenwerking na twee en half jaar opgezegd.
Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt in de Gelderlander dat van de vier grote zorgverzekeraars alleen Menzis de expert-opinions nog vergoedt, waardoor de financiering niet rondkomt. Daarnaast zou het expertiseteam niet passen bij de gekozen speerpunten. Om soortgelijke redenen moest het expertteam drie jaar geleden ook al vertrekken uit het Maastricht UMC.
In een artikel in Medisch Contact vroeg Drent afgelopen najaar al aandacht voor de financieringsproblemen. Ze legt in het stuk uit dat haar team samen met de ild-teams in Nieuwegein (St. Antoniusziekenhuis) en Rotterdam (Erasmus MC) een expertisenetwerk vormt, dat op aanvraag van collega-longartsen patiënten met complexe interstitiële longaandoeningen mede-beoordeelt en -behandelt. ‘De verzekeraars lijken van mening dat twee teams volstaan, maar dat is niet zo. We hadden in Ede circa driehonderd patiënten; die kunnen we niet zomaar bij de andere teams onderbrengen. En voor de patiënt is zo’n overstap ook niet altijd prettig.’
Drent zoekt nu zelf contact met de zorgverzekeraars. ‘Tot nu toe voerde het ziekenhuis de onderhandelingen. Door zelf te gaan praten hoop ik wat aannames te kunnen wegnemen. Zo wil ik benadrukken dat ze niet alleen moeten kijken naar wat onze zorg kost, maar vooral naar wat je ermee bespaart aan onnodige onderzoeken en ineffectieve behandelingen.’
Drent voelt zich gesteund door een Kamerbrief van afgelopen dinsdag. Daarin schrijft minister Schippers: ‘Als het inroepen van een expert-opinion vanuit een expertiseteam (…) inderdaad leidt tot minder onnodige ingrepen, minder diagnostiek en doelmatiger inzet van geneesmiddelen, dan zou er voldoende aanleiding moeten zijn voor een verzekeraar om deze initiatieven te ondersteunen.’
Een landelijk comité van patiënten met interstitiële longaandoeningen en de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland zijn petities gestart voor behoud van het expertteam van Drent.
Lieke de Kwant
- Bericht in de Gelderlander
- Antwoord van Schippers op Kamervragen over de ild-zorg
- Petitie van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland
- Ild Care Foundation
Lees ook:
- Betere ild-zorg met behandeladvies door experts (9 oktober 2014)
- Topreferente zorg op afstand (11 maart 2012)

Evert Pronk
Adjunct-hoofdredacteur, Utrecht
@H.van Beek, excuus, we hebben het aangepast.
H. van Beek
Journalist, NIJMEGEN
Het is niet Gelders Dagblad maar dagblad De Gelderlander waar het betreffende artikel in staat.
J.T.A. te Gussinklo
Voormalig Internist, ZWOLLE Nederland
Volgens mij zouden we deze aanpak moeten toejuichen en is het de toekomst van de hoog specialistsche zorg! Ik heb mij er in verdiept en ben er van overtuigd. Zorg die persoonlijk, flexibel, multidisciplinair en van hoog niveau is met inzet van modern...e communicatiemiddelen (eHealth). Wie steunt Marjolein Drent c.s. in woord en daad?
www.dutchbuttonworks.com/2012/09/prof-dr-marjolein-drent-md/
B. Bruijn
Huisarts, STREEFKERK Nederland
....inderdaad leidt tot minder onnodige ingrepen, minder diagnostiek en doelmatiger inzet van geneesmiddelen,....
Oh, de geestelijke bloedarmoede van diegenen die beslissen. Het totaal gebrek aan menselijkheid van onze minister weer eens duidelijk u...itgemeten. Man, man, man. Ze schaamt zich er niet eens voor.
Of het met patiënten beter gaat, of dat er minder lijden is, speelt geen enkele rol. Kwaliteit, iets dat geld kost, is niet interessant.
Optellen, aftrekken en onder de streep zal nul moeten of nog liever wat meer winst voor de verzekeraars.
Oh nee, stom, lagere premies! Natuurlijk, lagere premies. Dat is waar heel dit uiterst succesvolle beleid van minister van Telraam tot Tabakswolk voortdurend zo aantoonbaar toe leidt.