Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Zo ben ik nu eenmaal

De persoonlijkheden van een tekenaar

1 reactie

Zo ben ik nu eenmaal. Lastpakken, angsthazen en buitenbeentjes, Willem van der Does, Tekeningen: Peter van Straaten, Uitgeverij Scriptum, 170 blz., 16,95 euro.

bestel direct

In november van het afgelopen jaar vierde het boek zijn koperen jubileum: met buitenlandse vertalingen en tal van herdrukken mag Zo ben ik nu eenmaal een evergreen heten. Dat is niet alleen te danken aan de sprankelende tekst van hoogleraar en psycholoog Willem van der Does, die onnavolgbaar en laagdrempelig de verschillende persoonlijkheidstypen karakteriseert. Van narcistische en theatrale aandachtstrekkers, via egoïstische psychopaten naar schizoïde individuen. Het is ook de verdienste van de onbetaalbare tekeningen die de onlangs overleden Peter van Straaten maakte en die de kern van alle beschreven persoonlijkheidstypen nagenoeg perfect weergeven. Je begrijpt dan ook heel goed dat Van der Does ervoor heeft gezorgd dat de tekenaar in 2011 een eredoctoraat kreeg aan de Erasmus Universiteit. ‘Persoonlijk heb ik veel te danken aan zijn werk’, heeft Van der Does gezegd in reactie op zijn overlijden. ‘De tekeningen spreken letterlijk boekdelen en helpen me om zaken efficiënt en beter uit te leggen tijdens colleges en in populairwetenschappelijke boeken. Sommige tekeningen getuigen van een verbluffend inzicht.’

print dit artikel
Media en cultuur
  • Henk Maassen

    Henk Maassen (1958) is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • W.J. Duits, Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland 12-01-2017 10:17

    "Een aanradertje! Een heel leesbaar boek en met heel treffende beschrijvingen van de verschillende persoonlijkheidstypes. "