De reis van Horace Pirouelle
1 reactie
De reis van Horace Pirouelle, Philippe Soupault (vertaling: John Fenoghen), Uitgeverij Vleugels, 76 blz., 28,45 euro.
bestellen
Het idee voor De reis van Horace Pirouelle, geschreven door Philippe Soupault (1897-1990), een van de grondleggers van het surrealisme, kreeg de auteur toen hij in 1917 als proefkonijn voor een nieuwe remedie tegen tyfus in een ziekenhuis lag.
De novelle is een aan de fantasie ontsproten dagboekverslag over een zwarte man, Horace Pirouelle, die naar Noordoost-Groenland trekt met zijn metgezel Henri en daar ontberingen lijdt. Zijn metgezel trapt op een open blikje waardoor ‘zijn grote teen tot op het bot inkerfde’. En hijzelf wordt er bijna vermoord door een tovenaar die met magische bezweringen ‘alle ziekten kon genezen’. Later, in 1975, verkondigde Soupault dat de dood van een zwarte medestudent die droomde van een reis naar Groenland hem had geïnspireerd. In zijn nawoord vertelt vertaler John Fenoghen over de ontstaansgeschiedenis van deze vlucht uit het dagelijks leven.
M. Hofkamp
tropenarts n.p.
Ook in non-fictie is zo'n verhaal te lezen: " Afrikaan Op Groenland" door Tété-Michel Kpomassie , een man uit Togo die dit avontuur zelf aanging.