‘Natuurlijke schoonheid fascineert me’
Plaats een reactieIn de rubriek De Aios portretteert Medisch Contact elke maand een aios die bijna klaar is met de specialistenopleiding.
Marijke van den Elzen (34) is aios plastische chirurgie in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Op 1 juli 2018 is ze klaar met haar opleiding.
‘De chirurgische vakken lonkten toen ik als coassistent handig bleek te zijn met het mes. Ik ben daarnaast gefascineerd door de natuurlijke schoonheid en de ingenieuze bouw van het menselijk lichaam. Het gaat in de plastische chirurgie beslist niet – zoals het vooroordeel vaak is – alleen om de esthetiek. Het is altijd een combinatie van esthetiek en functionaliteit. We doen niet alleen maar facelifts en borstvergrotingen. Maar zelfs als operaties wel cosmetisch zijn, dan zit daar vaak een zeer invoelbaar probleem achter. Het zijn niet alleen maar mensen die er willen uitzien als Barbie.
Van de operaties die we in het Catharina Ziekenhuis uitvoeren, heeft 95 procent een medische indicatie. Mijn aandachtsgebied is reconstructieve chirurgie. Terwijl de algemeen chirurg zich voornamelijk richt op het weghalen van de afwijking, zorgen wij ervoor dat het resultaat zo mooi mogelijk wordt. Maar niet alleen mooi is belangrijk, functionaliteit is nog belangrijker, een patiënt moet zich bij wijze van spreken nog wel kunnen bewegen.
Technische precisie
Mijn interesse gaat uit naar aangezichtsafwijkingen; ik ben in Rotterdam gepromoveerd op aangeboren aangezichtsafwijkingen. Opereren in het gezicht vraagt heel veel technische precisie. De anatomie van het gezicht is ingewikkeld en ruimte voor fouten is klein. Het zijn uitdagende operaties.
De diversiteit van de plastische chirurgie vind ik fijn; ik behandel van jong tot oud, man en vrouw, van voeten tot oren of vagina. Soms haal ik overbodige huid weg bij mensen die heel erg veel zijn afgevallen; dan maak ik meters littekens. Op andere momenten ben ik bezig met microchirurgie, waarbij ik op de millimeter werk. Ik vind het heel belangrijk om goed te luisteren naar de wensen van de patiënt, maar ook om heel eerlijk en open te zijn over wat wel en niet kan. Ik wil dat de patiënt goed voor ogen heeft waarmee hij of zij wakker wordt.
Complicaties zijn niet altijd te vermijden. Gelukkig gebeurt het niet vaak. Maar als het gebeurt is dat vreselijk. Heel vervelend vind ik het als patiënten de complicaties bijna lijken op te zoeken door de adviezen voor de behandeling of nabehandeling niet op te volgen. Het resultaat wordt dan suboptimaal door zoiets stoms als het blijven opsteken van sigaretten. Heel frustrerend vind ik dat. Gelukkig krijg je de meeste mensen met de juiste uitleg wel op de goede weg.
Topplek
Na de opleiding blijf ik in de regiomaatschap werken, die is gevestigd in het Catharina Ziekenhuis en drie andere ziekenhuizen en daarnaast zelfstandige klinieken heeft. Daar ben ik heel blij mee, want het is een topplek met veel ruimte voor innoveren, verbeteren en reflecteren. Ik ga me in de toekomst bezighouden met reconstructieve chirurgie, correcties en reconstructies van verworven afwijkingen in het gelaat en postbariatrische chirurgie.
download dit portret-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties