Blogs
Blog

Een andere wereld

Plaats een reactie

Vanaf de gang zie ik dat mevrouw druk in gesprek is. Haar gesprekspartner kan ik vanaf hier niet zien, maar het lijkt geen bekende te zijn, want ze steekt haar hand uit om zich voor te stellen. Ik kom de kamer in en verwacht iemand van de fysiotherapie of ergotherapie te zien, maar in plaats daarvan zie ik alleen een verbaasde mevrouw.

Ze kijkt naar mij, ze kijkt naar rechts, ze kijkt naar mij, nog eens op en neer en vraagt dan: ‘Die ander is er niet, hè?’ Ik schud mijn hoofd en stel me voor. We kletsen even over haar nachtrust, het ontbijt en het weer en dan vraag ik naar de persoon die zij net zag. Ze wordt er niet bang van en kan meestal wel ‘echt’ van ‘niet echt’ onderscheiden. Zojuist zag ze nog een trouwstoet voorbijkomen en ze vindt het erg jammer dat die ook nep was. Het was namelijk zo’n mooie jurk en hoe leuk is het om tijdens je ziekenhuisopname opeens deel uit te maken van een trouwceremonie!

Mevrouw en ik besluiten geen medicatie te starten, tenzij zij aangeeft dat de hallucinaties toch beangstigend worden of als de verpleging toenemende verwardheid meldt. Ze vindt de parkinsonmedicatie namelijk al ‘genoeg meuk’ en de hallucinaties vindt ze over het algemeen erg gezellig.1 Bovendien kan ze me precies tijd, datum en plaats vertellen, terwijl ik nog even moet spieken naar de hoeveelste augustus het nou eigenlijk is.

Die middag sta ik schuin tegenover haar kamer het dossier bij te werken en ik zie haar in een geanimeerd gesprek. Ik zwaai even en ze zwaait terug. Vanuit mijn ooghoek zie ik haar weer heen en weer kijken tussen de stoel tegenover haar en de computer waar ik achter sta. Ze schudt eens met haar schouders, werpt een strenge blik op de stoel en slaat haar krant weer open. Namens haar het vriendelijke verzoek om haar niet onnodig van haar krant te houden, tenzij je van vlees en bloed bent!

Voetnoot

1. ‘Psychotische verschijnselen, met name hallucinaties en wanen, zijn veelvoorkomende bijwerkingen van geneesmiddelen voor de ziekte van Parkinson, maar kunnen ook ontstaan zonder medicatie (DLB-variant, of ten gevolgen van een delier).’ (https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/ziekte_van_parkinson/niet-motorische_klachten_bij_de_ziekte_van_parkinson/behandeling_van_wanen_en_hallucinaties_bij_de_ziekte_van_parkinson.html)

Meer van Sabine

  • Sabine

    Sabine komt als vijfdejaars geneeskundestudent steeds dichter bij de eed van Hippocrates en geniet nu nog even van haar coschappen in haar (nog altijd te lange) witte jas.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.