Themanummer Acute ouderenzorg TvO 2-2020
Plaats een reactieHet is weer tijd voor een themanummer. Ook in covid-19-tijden is er iets wat ongewijzigd doorgaat, en dat is acute zorg. De huidige editie focust zich dan ook op acute ouderenzorg.
We starten met de STAR(t)class. In een interview vertellen STAR(t)classdocenten hoe aiossen ouderengeneeskunde en ook specialisten ouderengeneeskunde goed voorbereid kunnen worden op acute situaties. Vervolgens worden we door specialist ouderengeneeskunde Nancy Lenaerts meegenomen in de huidige organisatie van de 24-uurs medische spoedzorg in de verpleeghuissector.
We hebben bijdragen over diagnostische testen in het verpleeghuis waarbij vragen worden onderzocht als: levert POCT-CRP-testing bij een verdenking op een lage luchtweginfectie meer gerechtvaardigd antibioticagebruik op? En kun je met een simpele bedsidetest zoals de patellar pubic percussion-test (PPPT) heupfracturen diagnosticeren?
Ook hebben we bijdragen over besluitvormingsprocessen in acute situaties. Zo worden handvatten geboden voor het beslissen over doorbehandelen na een ernstige beroerte, en worden we meegenomen in het concept van veerkracht wat kan helpen het herstelvermogen van ouderen te voorspellen na een (acuut) event.
Vanuit het verpleeghuis gaan we naar de spoedeisende hulp (SEH). Wat gebeurt er met onze ouderen op een SEH? Hoe is het eigenlijk gesteld met de kennis over ouderenzorg op de SEH? En hoe draagt het APOP-screeningsprogramma op de SEH bij aan het herkennen van en acteren op kwetsbaarheid bij ouderen die daar gezien worden? Ook krijgen we een (wetenschappelijk) kijkje achter de schermen bij de WijkKliniek, waar ziekenhuisbehandeling voor oudere patiënten wordt gegeven in een VVT-instelling.
Het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde is voor iedereen gratis en gemakkelijk te lezen via verenso.nl/nieuws/tijdschrift-voor-ouderengeneeskunde.
- Er zijn nog geen reacties