Op de koffie
Plaats een reactieIn februari onthulde RTL-nieuws dat ‘uitkeringsinstantie UWV op een illegale manier zeker 1900 arbeidsongeschikten een levenslange uitkering had toegekend. Dossiers van deze zieke Nederlanders werden in korte tijd beoordeeld door verpleegkundigen, terwijl dit door een verzekeringsarts gedaan moet worden’.
In een brief van 29 maart reageerde minister Koolmees naar de Tweede Kamer dat de op kantoor Groningen toegepaste werkwijze van taakdelegatie in operationele en juridische zin niet juist bleek te zijn en dat UWV daarop aangesproken was.
Op basis van een eerste onderzoek was het beeld dat er – ondanks de gehanteerde werkwijze – inhoudelijk juiste beslissingen over de IVA-rechten waren genomen. Ook stelde de minister dat taakdelegatie volgens de regels moet gebeuren met verwijzing naar de Handreiking Taakdelegatie van UWV, waarin het professioneel en juridisch kader van werken met taakdelegatie helder zou zijn vastgesteld en dat het van groot belang is dat taakdelegatie niet alleen volgens de afspraken in procedures, maar ook in de praktijk onder de juiste randvoorwaarden wordt uitgevoerd.
Samen met de GAV en de NOVAG reageerden wij in april dat de werkwijze in Groningen niet alleen in strijd was met wet- en regelgeving, maar kennelijk ook heeft geleid tot onrechtmatige uitkeringen, en daarmee misbruik van publieke middelen. Dit laatste was fors gezien het toekenningspercentage van 78 procent en zou kunnen oplopen tot honderden miljoenen. Wij drongen aan op een volledig onafhankelijk onderzoek waarbij de beroepsverenigingen zouden worden betrokken. In de motie Wiersma/Heerma werd de regering verzocht het nog lopende dossieronderzoek naar het UWV-kantoor Groningen uit te breiden en expliciet te onderzoeken of er materieel fouten waren gemaakt in de herbeoordeling, waardoor mensen mogelijk ten onrechte arbeidsongeschikt waren verklaard. Vorige week verscheen de (voorlopige) stand van zaken nieuwe herbeoordelingen UWV: 1584 (van de 1991) betrokkenen hadden een nieuwe beschikking ontvangen. Hiervan kreeg tot nu toe 30 procent een andere uitkomst en bij 11 procent van de betrokkenen werd de uitkering zelfs beëindigd. Veel leed en schade dus. Verderop schrijft de minister dat hij wil voorkomen dat incidenten als deze zich in de toekomst nog eens voordoen. Hij volgt daarom nauwgezet op welke wijze het UWV de professionele afstemming rond nieuwe werkwijzen aanscherpt. Ook zet hij het onderzoek naar de manier waarop het UWV de verdergaande invoering van taakdelegatie zorgvuldig kan vormgeven op korte termijn uit. In december informeert hij de Tweede Kamer ook op deze punten over de voortgang.
Geachte minister Koolmees. Tot nu toe ontbreekt formele betrokkenheid van de NVVG als wetenschappelijke vertegenwoordiger van onze beroepsgroep ten ene male. Dit is des te opmerkelijker daar blijkbaar al onderzoek is ingezet naar hoe taakdelegatie voor onze beroepsgroep kan worden ingezet? Gelukkig gaf u tijdens het algemeen overleg van 9 oktober nogmaals aan dat taakdelegatie, gezien ‘Groningen’, goed geborgd moet worden. Ook gaf u aan dat de verzekeringsarts altijd verantwoordelijk blijft voor de WIA-beoordeling. De hoogste tijd, dunkt mij, om écht samen te werken en af te stemmen. Zullen we beginnen met een kopje koffie?
- Er zijn nog geen reacties