Dokteren aan de kwaliteit van specialistische zorg? - voorzitterscolumn OMS
Plaats een reactieMarcel Daniëls, cardioloog, voorzitter Raad Kwaliteit OMS
In de aanloop naar de kabinetsformatie rolt iedereen over elkaar heen om de betrokkenen te adviseren over de toekomst van onze zorg. Tussen de goede raad bevindt zich ook een recent advies van de SER om de zorg betaalbaar te houden. Dat is een document met een herhaling van al vaak geuite diagnoses en therapieën. En het is ook een document óver medisch specialisten, maar niet mét medisch specialisten.
Ik ontken de bestaande uitdagingen binnen de zorg zeker niet, maar constateer ook dat de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en de Orde van Medisch Specialisten (OMS) momenteel grote stappen zetten in hun kwaliteitsbeleid. Niet alleen in medisch inhoudelijke zin, maar ook vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat móet ook, en daarin volg ik de ‘stelseldokters’.
En het gebéurt ook. Richtlijnen worden uitgebreid met paragrafen van direct maatschappelijk belang, er vinden discussies plaats over het duiden van gegevens over praktijk-variatie en waar nodig wordt actie ondernomen om ongewenste vormen van variatie te verminderen. Er wordt meegedacht over verantwoorde introductie van nieuwe medicijnen, er wordt actief gewerkt aan doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen (heeft u de app ‘Receptprijs’ al geïnstalleerd?). Kwaliteitsvisitaties van de beroepsgroep blijven niet zonder consequenties, en er worden registraties opgezet om de zorg te verbeteren en inzicht te geven in de kwaliteit daarvan.
Toegegeven: beter kan het altijd. Dat is ook de reden dat de OMS, in lijn met haar beleid op het gebied van kwaliteit, het signalement ‘Verstandig Kiezen’ omarmt, zoals dat vorige week door ZonMw werd gepresenteerd. Geïnspireerd door de campagne Choosing Wisely (www.choosingwisely.org) in de Verenigde Staten wordt ook in Nederland door wetenschappelijke verenigingen en ZonMw de gebruikelijke zorg nog eens onder de loep genomen. Kiezen we voor wat bewezen zinvol is? En als dat bewijs ontbreekt, moeten we dat dan eerst gaan zoeken voordat we ons handelen als zinvol bestempelen?
Goed voor de kwaliteit van zorg, én naar verwachting goed voor de portemonnee. Een doelstelling die óók de dokters aan het bed hebben.
Ik nodig de ‘stelseldokters’ dan ook van harte uit om onze activiteiten op genoemde onderwerpen te komen zien en mét ons hierover te praten tijdens het Kwaliteitscongres op 9 november aanstaande.
De Beeldredaktie, Erik van ‘t Woud
- Er zijn nog geen reacties