Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Ilse Kleijne

Journalist
fotografie Hanna van de Wetering

Ilse Kleijne-Thoonsen (1974) is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht begon Ilse eerst aan een loopbaan in de regionale journalistiek (bij Haarlems Dagblad en de GPD). Na tien jaar papieren verslaggeving koos ze voor online journalistiek bij Energeia Energienieuws, en maakte zich daar de energiesector journalistiek eigen. Sinds oktober 2016 graaft ze zich in de wereld van artsen in.


Publicaties

 • Coschap en gamecarrière kunnen samen

  Geneeskundestudent en professional gamer Koen Schobbers (24) speelt op topniveau, maar wil ook zijn studie volhouden. Om niet te hoeven kiezen, vocht hij met succes voor een aangepast rooster. ‘Ik stel mijn keuze feitelijk uit.’

 • Aantal opleidingsplekken daalt opnieuw

  Bij de jaarlijkse toekenning van opleidingsplaatsen moeten ­sommige specialismen in 2018 flink inleveren. Vooral spoed­eisende geneeskunde, anesthesiologie en geneeskunde voor ­verstandelijk gehandicapten zijn de pineut.

 • KNMG zoekt nieuwe SCEN-artsen

  De KNMG is op zoek naar artsen die als SCEN-arts willen werken. Er is behoefte aan zo’n 60 tot 75 nieuwe SCEN-artsen.

 • SP bezorgd over verdubbeling dwangopnames

  De SP wil weten hoe minister Edith Schippers (VWS) terugkijkt op haar beslissing om een eigen bijdrage in de ggz te vragen, nu uit onderzoek blijkt dat daarna het aantal dwangopnames en crisisbehandelingen aanzienlijk toenam.

 • Artsen: ‘Verzet KNMG tegen inlichtingenwet nodig’

  De nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vormt een bedreiging voor het medisch beroepsgeheim. Daarom moet de KNMG zich aansluiten bij de georganiseerde poging om de wet via de rechter tegen te houden. Dat vinden de in ICT gespecialiseerde artsen Wim Jongejan en Gerard Freriks.

 • Huisarts toegang tot radiologiebeelden OLVG

  Amsterdamse huisartsen kunnen voortaan online radiologiebeelden bekijken die binnen het OLVG-ziekenhuis zijn gemaakt. OLVG wil hierna ook regelen dat patiënten zelf hun radiologiebeelden kunnen bekijken.

 • Rechtszaak tegen arts rampengeneeskunde

  Na vijftien maanden gevangenis komt het volgende week tot een rechtszitting waarin arts rampengeneeskunde Ahmadreza Djalali zijn onschuld moet bewijzen.

 • Stichting wil dokter in debat zien

  Artsen moeten hun stem laten horen in het maatschappelijke en politieke debat. Dat vindt de nieuw opgerichte stichting Dokters in Debat, die artsen wil leren hoe ze dergelijke debatten kunnen voeren.

 • Taliban doden artsen

  De Taliban hebben dit weekeinde een ziekenhuis in Afghanistan aangevallen. Daarbij zouden artsen om het leven zijn gekomen. Dat melden buitenlandse media.

 • Delicate afweging tussen straf en ziekte

  De medisch adviseurs van de Dienst Justitiële Inrichtingen beoordelen of iemand die veroordeeld is in staat is om de opgelegde straf te ondergaan. En ze doen meer. Drie van hen lichten hun werk toe.

 • Kliniek Amstelveen en Oktehuur verder na faillissement

  Oktehuur en Kliniek Amstelveen, twee initiatieven van plastisch chirurg Refaat Karim, zijn failliet. Oktehuur wordt overgenomen door een nieuwe partij. Kliniek Amstelveen draait na een overname door A Klinieken door onder eigen naam.

 • Verdubbeling dwangopnames na eigen ggz-bijdrage

  Een extra eigen bijdrage voor ggz-behandelingen schiet z’n doel voorbij, blijkt uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in JAMA Psychiatry. Vele extra dwangopnamen en crisisbehandelingen doen de financiële besparingen teniet.

 • Kankerpatiënt wandelt Vierdaagse voor goede doel

  Henk Koster kreeg in 2014 de diagnose alvleesklierkanker. Dat belette hem niet om in 2016 voor het eerst in zijn leven de Nijmeegse Vierdaagse uit te lopen. En dit jaar wandelt hij opnieuw mee.

 • Normpraktijk huisarts zakt naar 2095

  De normpraktijk voor huisartsen zakt volgend jaar met 73 patiënten naar 2095 patiënten. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt dit een ‘lichtpuntje’ naast de nieuwe huisartstarieven voor volgend jaar, die de LHV te beperkt vindt stijgen.