Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Ilse Kleijne

Journalist
fotografie Hanna van de Wetering

Ilse Kleijne-Thoonsen (1974) is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht begon Ilse eerst aan een loopbaan in de regionale journalistiek (bij Haarlems Dagblad en de GPD). Na tien jaar papieren verslaggeving koos ze voor online journalistiek bij Energeia Energienieuws, en maakte zich daar de energiesector journalistiek eigen. Sinds oktober 2016 graaft ze zich in de wereld van artsen in.

Laatste artikelen

 • Afbreken marktwerking belangrijker dan zorgfonds voor SP

  De vorming van een Nationaal ZorgFonds vormt voor de SP geen breekpunt bij de vorming van een coalitie. Dat kwam zondagavond naar voren tijdens het lijsttrekkersdebat van RTL, waarbij SP-voorman Emile Roemer benadrukte dat ‘het slopen van de marktwerking in de zorg’ voor hem het belangrijkste is.

 • Schippers zoekt opleidingsplaatsen in noordoosten

  Minister Edith Schippers (VWS) gaat overleggen met het Capaciteitsorgaan of het aantal opleidingsplekken voor artsen anders kan worden verdeeld, als manier om het specialistentekort in Noordoost-Nederland aan te pakken.

 • Specialisten Sionsberg vrijwel schadevrij uit faillissement

  Wie nog geld tegoed heeft van een failliete partij, ziet daar vaak hoogstens een fractie van terug. Artsen van de Sionsberg wisten bijna al hun euro’s aan honorarium te innen die nog openstonden toen het Dokkumer ziekenhuis omviel.

 • Eeuwig houdbaar

  Ouder worden en ouderengeneeskunde zijn niet sexy, constateert internist en hoogleraar ouderengeneeskundec Andrea Maier in Eeuwig houdbaar. Maar ouderdom is volgens haar wel het gebied binnen de zorg waar veel winst valt te behalen.

 • Preventiemaatregelen: betutteldrift of morele plicht?

  Neem sportprogramma’s op in een verzekeraarspakket. En verbied verkoop van tabakswaren op andere punten dan tabaksspeciaalzaken. Dat opperden politieke partijen maandag bij het zorgdebat ‘Zorg voor de Toekomst’ als preventiemaatregelen waarbij de overheid en zorgverzekeraars het voortouw kunnen nemen.

 • Umc’s beginnen met gezamenlijke medicijninkoop

  De acht umc’s gaan dit jaar gezamenlijk geneesmiddelen inkopen in de hoop korting te krijgen. De academische ziekenhuizen willen informatie over omvang van de verkregen korting openbaar maken.

 • Huisartsen schrijven antibiotica buiten indicatie voor

  Nederlandse huisartsen schrijven te vaak antibiotica voor bij luchtweg- en oorweginfecties, ook als daar geen indicatie voor is. Dat stellen onderzoeksbureau Nivel en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

 • Artsen willen vaker vervolging bij euthanasie

  De artsen die een actie tegen euthanasie bij demente patiënten zijn gestart, willen dat het Openbaar Ministerie vaker besluit tot vervolging in zulke euthanasiezaken. Dat is één van de punten waarmee ze hun actie een vervolg willen geven.

 • Artsen: ‘Maagzuurremmer uit vrije verkoop’

  Artsen vinden dat zware maagzuurremmers niet langer zonder recept verkocht moeten worden. Zowel het NHG als professor Rinse Weersma vinden dat deze middelen, die forse bijwerkingen hebben, te vaak worden gebruikt door patiënten die ook met een minder zwaar middel toe kunnen.

 • Politieke partijen plannen hogere zorguitgaven

  De collectieve zorguitgaven nemen toe door maatregelen die politieke partijen willen nemen na de verkiezingen, variërend van enkele miljoenen tot maar liefst 11 miljard euro. Dat blijkt uit de doorberekening van elf partijprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB).

 • Senaat wil meer uitleg over nieuw donorsysteem

  De Eerste Kamer wil eerst met deskundigen verder praten over een ander orgaandonatiesysteem voordat er een Senaatsbeslissing valt over het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra hierover. Dat maakt de kans groot dat het voorstel pas na de verkiezingen weer aan bod komt.

 • De hele studie in vier boeken

  Romée Snijders en Veerle Smit hakten de studie geneeskunde in stukken. En serveren die stukken in 27 hapklare delen, verspreid over vier boeken die ze in eigen beheer uitgeven. Voor de student, maar ook de arts die snel tot de kern van ziektebeelden wil komen.

 • Dol op ‘precisiewerk met een kop en een staart’

  Neurochirurg Carmen Vleggeert-Lankamp draagt als nieuwe columnist van Medisch Contact vanaf vandaag bij aan de rubriek Veldwerk (zie hiernaast). Ze wil graag schrijven over de verrassingen waar ze in haar dagelijks werk voor komt te staan.

 • Observatiemaatregel sneuvelt in Kamer

  De Tweede Kamer stemde dinsdag in meerderheid voor het schrappen van een observatiemaatregel uit de nieuwe wetgeving rond verplichte ggz-zorg.