Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Ilse Kleijne

Journalist
fotografie Hanna van de Wetering

Ilse Kleijne-Thoonsen (1974) is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht begon Ilse eerst aan een loopbaan in de regionale journalistiek (bij Haarlems Dagblad en de GPD). Na tien jaar papieren verslaggeving koos ze voor online journalistiek bij Energeia Energienieuws, en maakte zich daar de energiesector journalistiek eigen. Sinds oktober 2016 graaft ze zich in de wereld van artsen in.


Publicaties

 • Artsen opteren voor gemeentelijk pluche

  Links en rechts duiken artsennamen op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen op. De ene arts mikt op voortzetting van het huidige raadslidmaatschap, de andere draait warm voor een latere politieke loopbaan.

 • Foetaal weefsel ook benut voor oplossing zedenmisdrijf

  Foetaal weefsel van zwangerschappen die een gevolg zijn van een ernstig zedenmisdrijf, moet kunnen worden benut voor de opsporing en vervolging van daders van dergelijk misdrijven. Dat wil VWS-minister Hugo de Jonge regelen via een wetswijziging.

 • Canadese artsen vragen lager salaris

  Een groep Canadese artsen pleit voor lagere salarissen voor zichzelf. Zij vinden dat de loonsverhogingen die medische federaties voor hen hebben uitonderhandeld, niet gepast zijn.

 • Huisarts na moordverdenking voorlopig vrij

  De Limburgse huisarts die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van zijn schoonmoeder, hoeft niet langer in voorlopige hechtenis te blijven. Dat heeft de rechtbank Limburg besloten, waardoor hij nu vrij is.

 • Diakonessenhuis schrapt deel tijdrovende indicatoren

  Artsen in het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn stoppen met het aanleveren van ruim honderd vrijwillige indicatoren aan het Zorginstituut Nederland. Dat is besloten na overleg tussen medisch specialisten en het ziekenhuisbestuur, om de administratielast te verlichten.

 • Bruins: extra toetsing EU-arts niet nodig

  Dat sommige EU-landen geen waarschuwingssysteem over zorgverleners gebruiken, vormt geen aanleiding om extra eisen te stellen aan die zorgverleners als zij in Nederland willen werken. Dat vindt minister voor Medische Zorg Bruno Bruins.

 • Pact moet zorg ouderen verbeteren

  Minder eenzaamheid, goede thuiszorg en betere verpleeghuiszorg. Dat is de inzet van het Pact voor de Ouderenzorg dat VWS-minister Hugo de Jonge vandaag heeft gesloten met 35 partijen.

 • Meerjarig inkoopcontract voor DC Klinieken

  Zilveren Kruis heeft een driejarig contract gesloten met DC Klinieken voor de inkoop van zorg. Het is volgens de zorgverzekeraar voor het eerst dat Zilveren Kruis een meerjarige overeenkomst sluit met een zbc.

 • De Jonge wil extra steun voor vertrouwensartsen

  Vertrouwensartsen die bij Veilig Thuis werken, moeten bij complexe zaken rond vermoedens van kindermishandeling meer ondersteuning kunnen krijgen van experts. Dat wil VWS-minister Hugo de Jonge, verantwoordelijk voor jeugdzorg, regelen.

 • Moreel beraad als medisch-ethische vingeroefening

  Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) probeert op verschillende manieren medisch specialisten te ondersteunen als die zich voor een medisch dilemma gesteld zien. Ook aiossen worden getraind daarmee om te gaan, door moreel beraad te houden.

 • Artsen maatschappij & gezondheid maken opleiding aantrekkelijker

  De opleiding tot arts maatschappij & gezondheid trekt minder belangstellenden dan er opleidingsplekken zijn. Om tekorten aan gekwalificeerde artsen M&G te voorkomen, probeert de Koepel Artsen Maatschappij en Gezondheid (KAMG) de interesse te vergroten en de opleiding te verbeteren.

 • Ter dood veroordeelde arts krijgt Zweeds burgerschap

  De Zweedse overheid heeft de in Iran ter dood veroordeelde arts rampengeneeskunde Ahmadreza Djalali het Zweeds burgerschap toegekend. Zweden hoopt hiermee ‘consulair toegang tot zijn staatsburger te verkrijgen’, zo heeft een woordvoerder van het Zweedse ministerie voor Buitenlandse Zaken aangegeven.

 • Lekker opgepept met een Ritalinnetje? Kijk uit!

  Bijna een kwart van de Nederlandse studenten slikt illegaal ADHD-medicijnen. Ook onder geneeskunde­studenten blijkt het een beproefde manier om op de been te blijven tijdens tentamenweken of coschappen. Maar niet zonder risico.