Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Ilse Kleijne

Journalist
fotografie Hanna van de Wetering

Ilse Kleijne-Thoonsen (1974) is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht begon Ilse eerst aan een loopbaan in de regionale journalistiek (bij Haarlems Dagblad en de GPD). Na tien jaar papieren verslaggeving koos ze voor online journalistiek bij Energeia Energienieuws, en maakte zich daar de energiesector journalistiek eigen. Sinds oktober 2016 graaft ze zich in de wereld van artsen in.


Publicaties

 • Informatiebehoefte knelpunt in zaak ‘orgaandiefstal’

  Een onvervulbare, diepe behoefte aan zoveel mogelijk informatie over de uitnameprocedure bij orgaandonatie. Dat was de achterliggende bron van onvrede die ertoe leidde dat een Noord-Hollandse familie een arts beschuldigde van orgaandiefstal. Dat bleek dinsdag bij het RTC voor de gezondheidszorg in Den Haag.

 • Van Rijn wil uitstel stemming implantatenregister

  Demissionair VWS-staatssecretaris Martin van Rijn wil dat de Eerste Kamer nog geen hamerklap geeft op een wetswijziging rond het implantatenregister. Van Rijn vraagt zich namelijk af of een door de Tweede Kamer ingebrachte eis wel wettelijk haalbaar is.

 • Aandeel artsen in loondienst groeit

  Het percentage artsen dat in loondienst werkt, stijgt. Bijna de helft van de medisch specialisten is inmiddels in loondienst. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die het Capaciteitsorgaan op een rijtje heeft gezet.

 • Politie helpt trauma-arts naar spoedoperatie

  Een speciale eenheid van de politie Amsterdam heeft zondag een trauma-arts meegenomen in een politiewagen, zodat deze op tijd bij een spoedoperatie in het VUmc aanwezig kon zijn.

 • ‘Geneeskundestudent moet nadenken over dierproeven’

  Studenten geneeskunde moeten nadenken over de consequenties van het gebruik van dierproeven voor medisch onderzoek. Dat heeft hoogleraar proefdierwetenschappen Jan-Bas Prins betoogd in zijn oratie. De hoogleraar wil aankomende artsen ‘in een vroeg stadium van hun opleiding’ hierbij betrekken.

 • Eerste Kamer akkoord met wet gunstbetoon en implantatenregister

  De Eerste Kamer stemt in met een wet die het mogelijk maakt om boetes op te leggen aan medische beroepsbeoefenaars, zorginstellingen en zorgverzekeraars die te grote geldbedragen of geschenken aannemen van leveranciers van medische hulpmiddelen.

 • Forensische geneeskunde schreeuwt om meer onderzoek

  Binnen de forensische geneeskunde is behoefte aan meer fundamenteel en toegepast onderzoek, zodat forensisch geneeskundigen meer evidencebased kunnen werken. Het zou daarvoor handig zijn als onderzoek op maximaal één of twee plaatsen wordt geconcentreerd.

 • Akkoord voor meer geld medisch-specialistische zorg

  Ziekenhuizen mogen in 2018 1,6 procent meer uitgeven aan medisch-specialistische zorg. Dat hebben het ministerie van VWS en vertegenwoordigers van de zorgverzekeraars, de ziekenhuizen, de medisch specialisten en de patiënten vrijdag afgesproken in een nieuw zorgakkoord .

 • Kaakchirurg Laurentius terecht de deur gewezen

  Ook al functioneerde een kaakchirurg in medisch-technisch opzicht prima, het feit dat met hem niet viel samen te werken, was voldoende reden om hem niet langer in het Laurentius Ziekenhuis praktijk te laten houden.