Strijd ongecontracteerde tarieven naar hoogste rechter
Zorgverzekeraars berusten niet in een hofuitspraak over lagere vergoedingen voor ongecontracteerde zorg. Vier zorgverzekeraars zijn in cassatie gegaan.
Ilse Kleijne-Thoonsen (1974) is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht begon Ilse eerst aan een loopbaan in de regionale journalistiek (bij Haarlems Dagblad en de GPD). Na tien jaar papieren verslaggeving koos ze voor online journalistiek bij Energeia Energienieuws, en maakte zich daar de energiesector journalistiek eigen. Sinds oktober 2016 graaft ze zich in de wereld van artsen in.
Zorgverzekeraars berusten niet in een hofuitspraak over lagere vergoedingen voor ongecontracteerde zorg. Vier zorgverzekeraars zijn in cassatie gegaan.
Minder kwetsbare mensen brengen op dit moment onevenredig veel solidariteit op voor kwetsbare mensen door de huidige coronamaatregelen. Dat zegt arts-ondernemer Erik-Jan Vlieger, een van de initiatiefnemers van Herstel-NL, dat met een publiekscampagne de dialoog wil openen over de houdbaarheid van de huidige coronamaatregelen. Een plan van Herstel-NL om kwetsbare mensen af te zonderen roept veel kritiek op.
Regiocentra, waar specifieke behandelingen op één locatie worden geclusterd. Dat kan de uitkomst zijn van een nauwere samenwerking die de ziekenhuisbesturen van Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) zijn overeengekomen. Medisch specialisten moeten die verdergaande samenwerking de komende jaren vormgeven.
Zo’n stuk of zestig neven en nichten heeft Bernard. Maar hij is de eerste van die generatie in zijn familie die een universitaire studie begint. En ook in zijn gezin is hij de eerste. Ruim een vijfde van de geneeskundestudenten is zo’n ‘eerstegeneratiestudent’.
Vier aiossen ouderengeneeskunde hebben samen het platform De Klimaat Dokter opgericht. De Klimaat Dokter wil artsen bij de hand nemen die zich in meer of minder actieve mate willen inzetten voor het klimaat, maar niet weten hoe.
Hoe vergaat het artsen op de werkvloer in tijden van covid-19? Vandaag de belevenissen van specialist ouderengeneeskunde Doede Veltman, die verbaasd is over de blik waarmee andere artsen soms kijken naar de plaats van ouderen in de covidsamenleving.
Schaatsletsel heeft afgelopen weekeinde al tot zo’n duizend spoedoperaties geleid. En de komende twee weken zullen nog 35 tot 40 geplande botbreukoperaties per ziekenhuis moeten worden uitgevoerd. Dat schat de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) na een inventarisatie.
Een aanpassing van ZorgDomein om gerichter door te kunnen verwijzen. Meer eerste- en tweedelijnsartsen die elkaar via een app weten te vinden. En het opzetten van webinars. Dat zijn de eerste praktische ideeën die voortkomen uit een artsenbrainstorm om de reguliere zorg zo goed mogelijk vorm te geven tijdens de coronapandemie.
Spuiten, scharen, bakjes, slangetjes, handschoenen, schorten. In cirkels liggen ze uitgestald om voormalig verpleegkundige en kunstenaar Maria Koijck, die ertussen poseert in een variant op de beroemde Vitruviustekening van Leonardo da Vinci.
De Tweede Kamer wil dat de inzet van een MRI standaard onderdeel is bij borstkankerscreening voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Dat is ook waar de Nederlandse Vereniging voor Radiologie voor pleit.
Arts en voormalig WHO-gezant Henk Bekedam gaat een nieuwe werkgroep leiden die zich moet buigen over het voorkomen en bestrijden van zoönose-uitbraken. In de werkgroep die is opgericht in opdracht van de overheid zitten ook andere artsen.
Kinderchirurg Sanne Botden kreeg een jaar geleden een stoma. Nu maakt ze met haar moeder speciale stomapoppen voor kinderen die ze behandelt in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.
Hoe vergaat het artsen op de werkvloer in tijden van covid-19? Vandaag de belevenissen van revalidatiearts René de Lijster, die verantwoordelijk is voor de klinische revalidatie van postcovidpatiënten bij revalidatiecentrum Heliomare.
De Tweede Kamerfractie van de SP wil dat de financiering van de opleiding tot arts maatschappij + gezondheid net als de opleidingen tot medisch specialist en huisarts door de overheid wordt bekostigd.
Normaal legt huisarts Margriet de Beus uit Oisterwijk haar visites per fiets af. Maar deze week koos ze vanwege de sneeuwval voor visite te voet. De slee die ze ’s ochtends gebruikte om haar kinderen weg te brengen, kwam ’s middags van pas voor haar dokterstas.