Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Ilse Kleijne

Journalist
fotografie Hanna van de Wetering

Ilse Kleijne-Thoonsen (1974) is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht begon Ilse eerst aan een loopbaan in de regionale journalistiek (bij Haarlems Dagblad en de GPD). Na tien jaar papieren verslaggeving koos ze voor online journalistiek bij Energeia Energienieuws, en maakte zich daar de energiesector journalistiek eigen. Sinds oktober 2016 graaft ze zich in de wereld van artsen in.

Laatste artikelen

 • Artsen India staken vanwege geweld

  Tienduizenden artsen in India staken om te protesteren tegen geweld waar ze mee te maken hebben. Het protest volgt nadat enkele artsen in korte tijd werden aangevallen door familieleden en bezoekers van patiënten.

 • Bereikbaarheid huisartsen goed als bandje meetelt

  De telefonisch bereikbaarheid van huisartsen is goed, als je daaronder verstaat dat bellers binnen tien minuten een assistent óf een informatiebandje met openingstijden aan de lijn krijgt. Dat constateert onderzoeksbureau Nivel.

 • ‘Kleine kwalen zelf oplossen scheelt geld en geeft huisarts tijd’

  Als patiënten hun kleine kwalen zelf oplossen in plaats van naar hun huisarts te stappen, kan dat miljoenen aan zorgkosten schelen. En huisartsen houden dan meer tijd over voor complexere zorgtaken en substitutie met tweedelijnszorg. Dat stelt adviesbureau Ecorys.

 • Genderpoli’s krijgen meer aanmeldingen

  Het aantal aanmeldingen bij genderpoli’s neemt toe. Om het oplopen van wachttijden te voorkomen, roept demissionair minister Edith Schippers (VWS) zorgaanbieders en -verzekeraars op om deze zorg beter te spreiden en er voldoende personeel voor beschikbaar te hebben.

 • Huisarts gaat niet over gehandicaptenparkeerkaart

  Het medisch oordeel van een huisarts is niet doorslaggevend bij het beantwoorden van de vraag of iemand recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart. Dat is een zaak van de medisch adviseur van een gemeente, al dan in niet in overleg met een behandelend arts. Dat maakt een recente rechtbankuitspraak duidelijk.

 • De achterblijvers

  Coen Verbraak sprak met mensen die moeten leven met het verlies van een dierbare. Uit hun verhalen, die nu zijn gebundeld, blijkt dat vooral kleine gebaren in tijden van rouw van grote waarde zijn.

 • ‘Vragenlijsten kindermishandeling werken niet’

  Vragenlijsten die artsen op huisartsenposten gebruiken om kindermishandeling op te sporen, werken niet goed. Er komen maar weinig gevallen van mishandeling mee aan het licht en ze leiden bovendien tot veel onterechte verdenkingen. Dat concludeert arts-onderzoeker Maartje Schouten in een proefschrift waarop ze deze week promoveert in Utrecht.

 • Zorgclubs leggen wensenlijst bij nieuw kabinet neer

  De formatie voor het nieuwe kabinet is nog maar net begonnen, maar zorgorganisaties waaronder de KNMG hebben al een gezamenlijk verzoek ingediend: of dat kabinet wil investeren in innovatieve zorg zonder het huidige stelsel op zijn kop te zetten.

 • Tips moeten voorkomen dat noodstroom hapert

  Voor ziekenhuizen die willen weten of hun noodstroomvoorziening deugt, is er vanaf deze week een handleiding beschikbaar. De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) heeft aanwijzingen op een rijtje gezet voor het onderhouden en testen van dergelijke noodstroomsystemen.

 • Schippers betrekt artsen in strijd dure medicijnen

  Artsen wordt gevraagd zitting te nemen in een gezamenlijk platform om de inkoopkracht van ziekenhuizen en ziekenhuizen voor geneesmiddelen te versterken. Dat nieuwe Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen is een initiatief van demissionair VWS-minister Edith Schippers. Zij heeft daarnaast nog twee andere stappen gezet in haar strijd tegen dure geneesmiddelen.

 • Schippers keert niet terug in nieuw kabinet

  Demissionair VWS-minister Edith Schippers (VVD) keert niet terug in een nieuw kabinet. Dat zei ze maandag vlak voordat zij als verkenner aan de slag ging. ‘Ik vind het zelf ook een bijzondere dag, want ik zal zelf geen deel uitmaken van het volgende kabinet.’

 • Artsen-Kamerleden Volp en Van Gerven op zoek naar ander werk

  Een loopbaan ‘ergens in de zorg’. En een politiek vervolg buiten de Tweede Kamer. Dat is waar respectievelijk huisarts Marith Volp en oud-huisarts Henk van Gerven over nadenken nu zij niet meer terugkeren in de Tweede Kamer.

 • ‘Msb steunt oplossing geschil radiologen’

  Volgens de raad van bestuur van het Limburgse Zuyderland-ziekenhuis steunt het MSB van Zuyderland de koers die het ziekenhuis heeft ingezet als oplossing voor het geschil tussen radiologen.

 • Nieuw parlement wordt artsloos

  De nieuwe Tweede Kamer moet het waarschijnlijk zonder arts stellen. Geen enkele van de verkiesbare artsen lijkt recht te hebben op een Kamerzetel, afgaande op de voorlopige uitslagen.

 • Zieke arts in spagaat tussen twee rollen

  Artsen zijn de hele dag bezig met ziekte van anderen. Maar zelf ziek zijn is nog altijd een taboe. De dubbelrol van dokter en patiënt leidt tot verwarring.