Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Ilse Kleijne

Journalist
fotografie Hanna van de Wetering

Ilse Kleijne-Thoonsen (1974) is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht begon Ilse eerst aan een loopbaan in de regionale journalistiek (bij Haarlems Dagblad en de GPD). Na tien jaar papieren verslaggeving koos ze voor online journalistiek bij Energeia Energienieuws, en maakte zich daar de energiesector journalistiek eigen. Sinds oktober 2016 graaft ze zich in de wereld van artsen in.


Publicaties

 • De plussen en minnen van het nieuwe regeerakkoord

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie presenteerden afgelopen week hun coalitieakkoord, na de langste formatieonderhandeling uit de Nederlandse geschiedenis. De KNMG-federatiepartners spreken zich uit over de regeerplannen voor de zorg.

 • Herregistratie lastig bij langdurige ziekte

  Als een arts wordt getroffen door een langdurige ziekte kan het lastig zijn om nog voldoende uren te werken en genoeg opleidingspunten te verzamelen voor herregistratie. Een aantal artsen pleit voor meer soepelheid in de regels.

 • Financieel voordeel ziekenhuisfusie blijft uit

  Veel fusieziekenhuizen plukken nog geen financiële vruchten van hun fusie. Dat stelt advies- en accountancybureau BDO naar aanleiding van zijn jaarlijkse vergelijking van de financiële staat van algemene ziekenhuizen. Met kleinere ziekenhuizen – in eerdere vergelijking het zorgenkindje – lijkt het beter te gaan.

 • Kamer bezorgd over wijkverpleging, motie haalt het net niet

  Gaat er wel genoeg geld naar zorg voor ouderen die niet in een verpleeghuis wonen, maar thuis? Met die vraag vatte SGP’er Kees van der Staaij donderdag de zorgen samen die met name linkse fracties in de Tweede Kamer uitten naar aanleiding van het coalitieakkoord. Zij vrezen bezuinigingen op de wijkverpleging als gevolg van het sluiten van een hoofdlijnenakkoord.

 • ‘Geen afspraak over dwarsbomen abortuspil via huisarts’

  De coalitiepartijen hebben geen afspraak gemaakt, buiten hun coalitieakkoord om, over het tegenhouden van het plan om huisartsen de abortuspil te laten verstrekken. Dat zei Mark Rutte (VVD) deze donderdagochtend in zijn rol als coalitieonderhandelaar tegen de Tweede Kamer.

 • Hoofdlijnenakkoorden en ruimte voor embryoselectie

  Nieuwe hoofdlijnenakkoorden moeten leiden tot 1,9 miljard euro per jaar minder aan zorguitgaven, geen voltooid-levenwetten, wel meer ruimte voor embryoselectie en een hogere accijns op tabak om roken te ontmoedigen.

 • Or Treant ziet af van gang naar Ondernemingskamer

  De ondernemingsraad van ziekenhuisgroep Treant laat de plannen voor een nieuw bestuursmodel niet toetsen door de Ondernemingskamer. De raad heeft een verzoek daartoe ingetrokken.

 • KNMG en LHV tegen aftapwet

  De KNMG en Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) maken zich ernstige zorgen over de nieuwe Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend als ‘aftapwet’ of ‘sleepwet’. Volgens de organisaties zet deze wet het medisch beroepsgeheim onder druk.

 • Grote veiling medische apparatuur

  Scharen, lampen, hartmonitoren, stoelen. Dat zijn enkele van de ruim 1500 medische items die Veilinghuis Troostwijk momenteel veilt.

 • Steun voor moties rond thuis sterven

  De Tweede Kamer heeft de regering gevraagd meer werk te maken van palliatieve zorg, zodat stervenden vaker thuis kunnen overlijden. Daartoe werden deze donderdag vijf moties aangenomen.

 • ACM: koudwatervrees voor samenwerking kleiner

  Eerstelijnszorgaanbieders durven vaker samen te werken. Dat constateert toezichthouder ACM, die eerder probeerde de koudwatervrees voor samenwerkingsverbanden weg te nemen.