Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Ilse Kleijne

Journalist
fotografie Hanna van de Wetering

Ilse Kleijne-Thoonsen (1974) is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht begon Ilse eerst aan een loopbaan in de regionale journalistiek (bij Haarlems Dagblad en de GPD). Na tien jaar papieren verslaggeving koos ze voor online journalistiek bij Energeia Energienieuws, en maakte zich daar de energiesector journalistiek eigen. Sinds oktober 2016 graaft ze zich in de wereld van artsen in.


Publicaties

 • Meldplicht implantaten halfjaar uitgesteld

  De meldplicht om data over implantaten aan te leveren aan een landelijk register, wordt een halfjaar uitgesteld. Dat blijkt uit een toelichting van minister voor Medische Zorg Bruno Bruins aan de Tweede Kamer.

 • Ruim 400 miljoen euro te veel naar medisch-specialistische zorg

  Er is in 2016 en 2017 waarschijnlijk zo’n 418 miljoen euro meer aan medisch-specialistische zorg uitgegeven dan was afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. Dat blijkt uit de financiële verantwoording over 2017 die het kabinet deze week heeft afgegeven.

 • SEH-artsen bezorgd over steeds jongere GHB-gebruikers

  De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) maakt zich zorgen over het toenemend gebruik van GHB als partydrug onder jongeren. Volgens voorzitter Ties Eikendal van de NVSHA slikken steeds jongere kinderen GHB.

 • Geneesmiddelensluis krijgt verder vorm

  Voor nieuwe dure geneesmiddelen geldt vanaf juli dat ze standaard in een ‘sluis’ terechtkomen. Dat biedt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) de mogelijkheid om met farmaceuten te onderhandelen over de prijs voordat deze middelen in het basispakket worden opgenomen.

 • Voltallige oppositie wil lager eigen risico

  De voltallige oppositie in de Tweede Kamer wil het eigen risico voor de zorg verlagen. Alle negen oppositiefracties steunden daarvoor een motie van de PvdA, maar deze werd geblokkeerd door de coalitiepartijen.

 • Blokhuis legt regels op aan verhitte tabak

  Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil nieuwe tabaksproducten waarbij tabak wordt verhit in plaats van verbrand onder dezelfde regels brengen als reguliere tabak en e-sigaretten. Door zulke nieuwe vormen van roken ook onder de Tabaks- en rookwarenwet te laten vallen, zullen producenten zich aan een reclameverbod moeten houden en verkopers zich aan leeftijdsgrenzen.

 • Aantal aanmeldingen geneeskunde stijgt verder

  Het aantal belangstellenden voor de studie geneeskunde is opnieuw gestegen. Voor het studiejaar 2018/2019 zijn 9174 aanmeldingen binnengekomen. Dat zijn er 770 meer dan een jaar geleden, bij een gelijkblijvende capaciteit van 2785 plaatsen die de faculteiten samen hebben voor de opleiding.

 • Duitse artsen willen suikertaks

  Duitse artsen hebben hun regering in een open brief opgeroepen om een suikertaks in te voeren op gezoete frisdranken. Ook willen ze dat er een rem komt op reclame voor ongezonde voedingsmiddelen die zich richt op kinderen.

 • LHV: ‘Meeste huisartsenpraktijken hoeven geen privacyfunctionaris’

  Veruit de meeste huisartsenpraktijken hoeven geen functionaris voor gegevensbescherming aan te stellen in verband met de nieuwe privacywetgeving die eind deze maand van kracht wordt. Dat vindt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na het inwinnen van juridisch advies.

 • Zeeuws ziekenhuis klimt uit financieel dal

  Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) heeft de positieve financiële lijn die was ingezet in 2017 vastgehouden. Vorig jaar is ruim zes miljoen euro winst gemaakt, zo laat het ziekenhuis weten.

 • Bruins krijgt verantwoordelijkheid voor medische isotopen

  Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is vanaf nu verantwoordelijk voor het beleid rond Pallas, de mogelijke opvolger van de hogefluxreactor in Petten. Dit met het oog op de voorzieningszekerheid van medische isotopen. Het RIVM waarschuwt opnieuw voor een mogelijk tekort aan isotopen.

 • Loonsverhoging voor hidha’s

  Hidha’s (huisartsen in dienst van een huisarts) krijgen een salarisverhoging van 4 procent, deels met terugwerkende kracht en tot en met 2019. Dat zijn werknemerspartij LAD en werkgeverspartij LHV in principe overeengekomen binnen een nieuwe cao voor hidha’s.