Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht

Ilse Kleijne

Journalist
fotografie Hanna van de Wetering

Ilse Kleijne-Thoonsen (1974) is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën. Na een opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht begon Ilse eerst aan een loopbaan in de regionale journalistiek (bij Haarlems Dagblad en de GPD). Na tien jaar papieren verslaggeving koos ze voor online journalistiek bij Energeia Energienieuws, en maakte zich daar de energiesector journalistiek eigen. Sinds oktober 2016 graaft ze zich in de wereld van artsen in.


Publicaties

 • KNMG wil geen gebruik lichaamsmateriaal bij opsporing

  Schrap de uitzondering om bewaard lichaamsmateriaal te kunnen benutten voor strafrechtelijk onderzoek door justitie uit het concept-Wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal. Dat vraagt artsenfederatie KNMG aan VWS-minister Edith Schippers. De KNMG heeft ‘ernstig bezwaar’ tegen zo’n uitzondering omdat deze het medisch beroepsgeheim schaadt.

 • Onderzoek naar oorzaken dalende vaccinatiegraad

  Demissionair minister Edith Schippers (VWS) laat onderzoek doen naar de oorzaken van de blijvend dalende vaccinatiegraad. Voor het derde jaar op rij is de vaccinatiegraad onder zuigelingen licht gedaald, blijkt uit RIVM-gegevens, en voor het tweede jaar op rij voor kleuters en schoolkinderen.

 • Financiering umc’s verandert

  Umc’s krijgen vanaf 2020 niet langer automatisch extra geld van de overheid voor het leveren van complexe medische zorg. Deze subsidie wordt dan voortaan verdeeld aan de hand van het aantal behandelde complexe patiënten.

 • Chirurgen speeddaten met patiënten

  Vier chirurgen van het Noord-Brabantse St. Anna Ziekenhuis gaan ‘speeddates’ houden met patiënten die vragen hebben over veel voorkomende aandoeningen.

 • LAD stemt in met cao’s

  De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) gaat akkoord met de nieuwe Cao Ziekenhuizen, die onder andere geldt voor a(n)iossen, basisartsen en SEH-artsen.

 • Acht doden per jaar door xtc

  Een op de 250 gebruikers van xtc belandt op de Spoedeisende Hulp. De partydrug heeft een aandeel in de dood van zo’n acht mensen per jaar, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

 • Veel verschil in zorg aan dak- en thuislozen

  Medische zorg voor dak- en thuislozen wordt per gemeente verschillend ingericht. Daardoor is er in sommige gemeenten weinig tot geen zorg gewaarborgd voor deze doelgroep, blijkt uit een onderzoek.

 • SEH-arts ziet veel hoverboarders

  SEH-artsen hebben afgelopen jaar zo’n 1300 patiënten behandeld die letsel opliepen bij het spelen met een hoverboard. Dat blijkt uit gegevens van de stichting VeiligheidNL.

 • Drone als ziekenhuishulp

  Het vervoeren van bloedsamples. Patiënten begeleiden door het ziekenhuis. Of opnames maken in de operatiekamer.