
Ben je bezopen?
Wat is een verslaving nou precies? Ex-psychiater Bram Bakker en zijn zoon (en cabaretier) Fimme Bakker onderzoeken in "Ben je bezopen?" verslaving in al haar vormen. Ze ontzien daarbij niets of niemand, ook zichzelf niet.
Henk Maassen (1958) studeerde biologische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werkte kortstondig als onderzoeksassistent en daarna als (freelance) journalist/redacteur voor tal van bladen en uitgeverijen en als voorlichter voor de Tweede Kamer. Sinds 1999 is hij redacteur bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg. Henk stelt wekelijks Media & cultuur-pagina’s samen.
Wat is een verslaving nou precies? Ex-psychiater Bram Bakker en zijn zoon (en cabaretier) Fimme Bakker onderzoeken in "Ben je bezopen?" verslaving in al haar vormen. Ze ontzien daarbij niets of niemand, ook zichzelf niet.
Dat antibioticaresistentie een wereldwijde bedreiging voor de gezondheidszorg is, mag bekend heten. Goede surveillance en zogeheten ‘antimicrobial stewardship’ zijn daarom van groot belang, aldus Heiman Wertheim, hoogleraar medische microbiologie (Radboudumc) en Mark de Boer, hoogleraar infectieziekten (LUMC). Maar, zeggen ze, er zijn ook andere problemen die maken dat er steeds minder keuze is in effectieve antibioticakuren.
Vijf therapeuten, met allemaal hun eigen expertise, laten ons meekijken bij echte sessies. Hun cliënten stellen zich open, maar omwille van hun privacy blijven ze buiten beeld en zijn hun stemmen door acteurs ingesproken.
Klachten door glutengevoeligheid hebben voor een deel te maken met de verwachtingen van mensen. Dat concluderen Marlijne de Graaf e.a. (o.a. Maastricht UMC+) in onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology and Hepatology. Het gaat hierbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten en die daarom zijn gediagnosticeerd met ‘glutensensitiviteit zonder coeliakie’ ofwel non-coeliac gluten sensitivity (NCGS).
Kan met behulp van AI de ontwikkeling van extreem premature baby's al vroeg in hun leven worden voorspeld? Afgaande op de resultaten van een retrospectieve studie door Xiaowan Wang e.a. (UMC Utrecht), gepubliceerd in The Lancet Digital Health, zou dat inderdaad mogelijk moeten zijn.