Medisch Contact biedt u verschillende podcasts aan: Medisch Contact, de podcast, Over de grens, KopCast, Beter worden met Roos & Rozie, KoffieCo en ingesproken opiniestukken. Abonneer u op Medisch Contact op uw favoriete podcastkanaal.
Longarts Sander de Hosson is te gast en zet uiteen wat volgens hem goede palliatieve zorg is. Hij schreef er een boek over. In de Mening van Maassen een film over een Afrikaanse immigrante die haar peuter doodde. De tuchtzaak gaat over familieleden die vinden dat de hospicezorg van een naaste niet conform hun islamitische geloof verliep.
Hoogleraar psychiatrie Christiaan Vinkers heeft met een paar whizzkids een nieuw soort PubMed gemaakt op basis van artificial intelligence. In de Mening van Maassen een biografie over een Nederlandse chirurg die een fors verkeerde afslag nam in de Tweede Wereldoorlog. Eva bespreekt een tuchtcasus tegen een anios, en in de studio praten we met de enige arts in de Tweede Kamer, Nicki Pouw-Verweij, over haar visie op zorg en politiek.
Emeritus hoogleraar neurologie Rien Vermeulen vertelt in de studio over zijn nieuwe boek, waarin misverstanden over functionele neurologische stoornissen worden rechtgezet. In de Mening van Maassen een mysterieuze maar majestueuze film, waarna Eva een strafzaak bespreekt over een epilepsiepatiënt die moorddadig wordt na een insult. Als laatste een gesprek met NVvP-voorzitter Niels Mulder over de onhoudbare situatie in de ggz.
Steeds meer artsen gooien de handdoek in de ring. Dus hoe zorg je voor goede werk-privébalans? Dat onderzoeken radioloog Sietske Rozie en HR-specialist Roos van Graas in deze eerste aflevering van de podcast Beter worden met Roos&Rozie. Een podcastserie mogelijk gemaakt door Medisch Contact Banen.
Mensen houden niet van veranderingen, ze zijn bang om iets te verliezen, zelfs als ze het niet echt bezitten. Deze verliesaversie zorgt ervoor dat fusies vaak een grote uitdaging zijn en nooit perfect verlopen. Maar zoals de coachgoeroe’s zeggen: zie het als een kans!
A laugh a day keeps the doctor away. Dat kun je vandaag, na het haringhappen op de woensdagochtend van carnaval, misschien niet zeggen. Maar: wordt er nog een beetje gelachen bij jou op het werk? Want op het moment dat het werkende leven van de mens begint, vallen we van de zogenaamde ‘lachklif’ en we krabbelen pas weer op als we met pensioen gaan!
‘Hoe zie je jezelf over tien jaar? Heb je veel of weinig goede vrienden? En wie past er op de kinderen als jij werkt?’ Sietske keek er ooit vreemd van op, maar wat Roos meemaakte overtrof alle verwachtingen: of ze mee op date wilde… uuhh… met je mond vol tanden staan krijgt dan ineens een nieuwe dimensie.
Evelyn Brakema (huisarts in opleiding) en Judith de Bree (adviseur duurzame zorg) gaan in gesprek over hoe de zorg groener kan. Iedere aflevering bespreken zij, samen met pioniers en koplopers uit de zorg, een ander thema, zoals circulaire bedrijfsvoering, medicijngebruik of CO2-emissie.
In deze tweede aflevering van de Groene Zorg Podcast spreken Evelyn en Judith met Sanne Jansen, uroloog in het UMCU en medeoprichter van de Groene Uroloog. Zij sprak zich als een van de eerste zorgprofessionals uit voor een duurzamere zorg en heeft flink wat neuzen dezelfde kant opgezet.
In de eerste aflevering spreken wij, Evelyn Brakema (huisarts in opleiding) en Judith de Bree (adviseur duurzame zorg), met Marije Baan, arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde. Marije zag tijdens haar werk bij Artsen zonder Grenzen met eigen ogen wat klimaatverandering met de gezondheid doet.
Over de grens
Een groot aantal Nederlandse artsen werkt een bepaalde periode van hun leven in het buitenland. Wat drijft deze mensen over de grens en waar lopen ze tegenaan? In de podcastserie Over de grens buitenland interviewt huisarts en columnist Danka Stuijver Nederlandse artsen die wonen en werken in het buitenland.
Voor het eerst zit Danka aan tafel met haar gast, die net als zij werkt op Aruba. Nienke Smits begon ruim elf jaar geleden als eerste specialist ouderengeneeskunde op Aruba, een eiland met 115 duizend inwoners dat jaarlijks wordt bezocht door 2 miljoen, veelal Amerikaanse, toeristen.
Huisarts Hielke Renkema vertrok een jaar geleden met zijn vrouw en drie kinderen naar Nieuw-Zeeland. Naast een breder takenpakket en aanzienlijk meer bureaucratische rompslomp is het grote verschil met Nederland dat huisartsenzorg in Nieuw-Zeeland niet valt onder vergoede zorg.
Nathalie de Bruin vertrok veertien jaar geleden met haar gezin naar Canada om een nieuw avontuur aan te gaan. Haar werk als huisarts daar verschilt van dat in Nederland. Zo doet zij minder spoed en palliatieve zorg maar heeft zij ook taken van een bedrijfsarts, verzekeringsarts, jeugdarts en, tot 26 weken, verloskundige.
Een gelukkige dokter zijn, hoe doe je dat? Over deze worsteling gaat KopCast, een podcastserie van Casper van Koppenhagen. Met eerst een aantal afleveringen die het persoonlijke verhaal vertellen over het afgelopen jaar van Van Koppenhagen, gevolgd door een serie interviews. Met uiteindelijk mogelijk het antwoord op de vraag hoe je een gelukkige dokter kan worden.
In deze aflevering blikken Casper en Marijn Houwert terug op de eerste overwinning van Oranje. De Belgische sportarts Bruno Vanhecke vertelt over zijn favoriete ‘Derby der Lage Landen’! En Belle van Meer, sportarts van de Oranjeleeuwinnen, komt aan het woord over de voorste-kruisbandproblematiek.
Casper praat deze keer met coassistent en KoffieCo presentator Benjamin Lorié, die vertelt hoe zijn ideale voetbalelftal allertijden, zonder Cruijff, eruitziet. Samen bellen ze met hoogleraar klinische sportgeneeskunde Fred Hartgens die door blessures moest stoppen met voetballen. Hoe gaat hij om met sporters die wel wíllen maar niet meer kúnnen?
In deze aflevering is Casper op bezoek in het Voetbal Medisch Centrum van de KNVB. Hij spreekt met bondsarts Edwin Goedhart die vertelt hoe hij zichzelf en zijn team voorbereidt op het WK. De discussie over gastland Qatar kan niet ontbreken. Casper belt daarover met filosoof Sandra Meeuwsen in de hoop dat zij zijn geweten kan sussen. Zal dat lukken?
Medisch Contact heeft de podcast KoffieCo onder haar vleugels genomen om deze welbespraakte en nieuwsgierige coassistenten meer ruimte en mogelijkheden te bieden tot het maken van prachtige interviews met voornamelijk artsen. Zeer informatief voor coassistenten en net zo leerzaam voor reeds gevestigde artsen. Hoor eens hoe anderen met enthousiasme over hun vak vertellen! Inspirerende podcast voor iedere arts. Meer over de podcast van KoffieCo >
Het is Valentijnsdag en ook bij ons in de studio is “love in the air”. Deze week gaan wij in gesprek met het echtpaar Katia Bilardo en Gerard Visser. Zij nemen ons mee in hun liefde voor de gynaecologie, en voor elkaar.
Daphne Voormolen is arts foetale geneeskunde én groot kunstliefhebber; hiermee legt zij de belangrijke link tussen de medische wereld en kunst. Benieuwd waarom een creatieve en open benadering juist nu zo waardevol is? Luister dan dit interview waarin we praten over de kunst en over de studie medical humanities, die zowel over kunst als de zorg gaat!
In deze aflevering spreken wij met SEH-arts David Baden en psychiater Kinke Lommerse over een belangrijk onderwerp: suïcidale patiënten. Zij delen ervaringen uit de praktijk en geven ons waardevolle adviezen over hoe in gesprek te gaan met deze patiënten. Want waar je ook eindigt, in de zorg of buiten de zorg, iedereen kan deze tips gebruiken
Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.